Suomi 100 – Sulkava evezösverseny – Sulkavan suursoutu

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Fiinnország tavain sokféle csónak közlekedik nyaranta. Talán a legáltalánosabbnak mondható  az evezös csónak és ennek minden fajtája. Ennek megfelelöen a csónaképítésnek is régi hagyományai vannak. Egy csónaképítönek  nevezetesen Kauko Miettinennek támadt az az ötlete, hogy évente egyszer nagy evezösversenyt kellene rendezni a Saimaa tó vizén. Az ö álma az volt, hogy a verseny útvonala megkerülje a Partalansaari nevü szigetet.

Ez a tó Finnország legnagyobb tava, területe 4 400 km2. Összehasonlításként a Balaton 592 km2-en terül el.

Az évi nagyszabású eveösverseny kiindulási pontja Sulkava járásában van. Ez a járás Etelä-Savoo / Dél-Savoo tájegységehez tartozik, 2619 lakosa van. Nyaranta a lakosság a nyári lakosoknak köszönhetöen megsokszorozódik mivel  ezen a tájon sok a nyaraló azaz finnül :  mökki.

Mai levelem egy hagyományos evezösversenyröl szól mely idén az 50. születésnapját ünnepli, a neve :

Silkava suursoutu / Sulkava evezösverseny 

 

50-juhlasoutulogo2-314x228

50. ünnepi Sulkava evezösveseny

Az elsö evezösversenyt a 60 km.-es útvonalon 1968-ban rendezték, akkor 38 résztvevöje volt ennek az eseménynek. Csak négyen eveztek egyedül az esös és szeles idöben. Az idei  útvonalat az alábbi kép mutatja.

 

Reittikartta2017-1-768x1140

Sulkava verseny 60 km.-es útvonala

Az  egyedül evezök közül a gyöztes az akkor 67 éves Einari Luukkonen volt, aki a távot 8 óra,29 perc 40 másodperc alatt evezte végig. A leggyorsabb párosban Antero Tiainen és Esko Miettinen evezett, ök 7 óra 32 perc 05 másodperces eredményt értek el. A  résztvevök legtöbben helybeliek voltak, egy pár máshonét érkezett versenyzö is volt.

Az eltelt évtizedek során a résztvevök száma nött, ia legtöbb résztvevö 203-ban volt: 10224 evezös vett rész a versenyen. Azóta csökkent a résztvevök száma, 2016-ban 4048-an vágtak neki az útnak. Változtak a csónakok is, gyorsabbak és áramvonalasabbak lettek. Idén 4310 résztvevöje volt a versenynek.

.A verseny már nem egynapos, hanem négynapos rendezvény.  Sokféle csoport van, ezek az egyes, kettes csónakok, kajakok, túracsónakok és az un. templomcsónakok osztálya.Az utóbbi  nagyon régi, de a verseny szempontjából új csónaktípus 1984 óta vesz részt a versenyen. . Ez a csónaktípus az un.

Kirkkovene/ Templomcsónak

A kirkkovene ( kirkko = templom, vene=csónak) egy hosszú, fából épült evezöscsónak . Ezt a csónakot arra használták, hogy többen együtt mehessenek az istentiszteletre a templomba. Az alábbi képen egy modern kirkkovened látható.

 

kirkkovene-1

Kirkkovene 

A finn tóvidék templomai sokszor vagy szigetekre, vagy még gyakrabban  víz partjára épültek. Ennek oka részben az esetleges támadások megnehezítése volt. Egy másik ok az, hogy Finnországban régen a viziútakon való közlekedés sokkal gyorsabb volt, mint a szárazföldi dimbes-dombos poros utakon való kocsikázás.

Feltetelezhetö, hogy ezeknek a csónakoknak a vikingek hajói szolgáltak mintaként. A csónakokat általában több család építtette vagy építette együtt és minden család egy evezöt vagy egy evezöpárt váltott meg magának. A kapitány általában a legidösebb gazda volt. A szegényebb földmüvesek, akik béresként dolgoztak saját föld nélkül, azok pénzzel vagy  evezéssel válthatták meg a helyüket a templomcsónakban.

Helsinkiben a Seurasaari szigetén  nevü tájmúzeumban lehet látni régi templomcsónakokat. Ezek közül egy minden Juhannuskor használatban van. Ilyenkor ui. a szigeten levö Karuna templomban egy párt esketnek és az új házaspárt népviseletbe öltözött ezezösök viszik az ünnepi máglya helyére, ahol ök gyujtják azt meg.

Seurasaaren-juhannusvalkeat-photo-Taneli-Eskola

Juhannusi kirkkovene Seurassariban 

A  Sulkava evezösversenyben számos korosztályt is képviselnek az evezösök. A legfiatalabbak 18-23 évesek, a legidösebbek 70 éven felüliek ! mind a nök mind pedig a férfiak között. Vannak vegyespárosok is minden korosztályban, 70 éven felül is !

Hogy milyen ez a verseny arról az alábbi képek adnak egy kis felvilágosítást.

 

Kedves Olvasók !

A sok bolondos és furcsa finnországi nyári verseny között – asszonycipelés, mocsárfoci, csizmahajítás stb –  a Sulkava evezösverseny egy rangos és hagyományos versenyt képvisel. A versenyen való részvétel az evezösöknek életreszóló élményt és emléket is jelent.  Erröl tanúskodhat az alábbi kis video : https://youtu.be/AGquxeMw2Es.

Hogy volt-e esetleg magyar résztvevöje is ennek a versenynek azt sajnos nem tudom. De talán Önök közül valaki tudja ?

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.