Suomi 100 – 203.levél – Egész Finnország fut

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Elözö levelemben írtam arról, hogy Juhannuskor az egész ország táncolt a centenáriumi év tiszteletére. Az idei ünnepi év  számtalan rendezvénye között van egy másik , mozgással öszekötött esemény is és ez a

Suomi juoksee – Finnország fut névre hallgat

Finnországban a futás a tömegek sportja. Ennek egyik oka, hogy a mozgást az egészséges életmód fenntartói közül az egyik legfontosabbnak tekintjük és a futás a legegyszerübb és legolcsóbb sport is egyben.  Hogy mennyien vesznek részt marathon futóversenyen is azt az alábbi kép érzékeltetheti. A kép a Helsinki Citymarathon rajtját mutatja. A versenyzök legnagyobb része finn futó.

 

'Helsinki_City_Marathon_lähtö

Indul a Helsinki marathon

Bár Finnországban rengetegen futnak/kocognak a mai levelemben bemutatásra kerülö  Suomi-juoksee  futás nem való  a nagy tömegek részére. Ennek az az oka, hogy a projekt egy hónapig – egész júliusban – tart. A cél az, hogy a futók Nuorgamtól Helsinki-ig fussanak, ez  összesen 1450 km-t jelent ! ( Megjegyzés : Nuorgam Finnország legészakibb határállomása a finn-norvég határon. Lakosainak száma 130. A lappföldi központtól, Rovaniemitöl kb. 500km-re északra található) 

Az összehasonlítás kedvéért csak annyit, hogy :Budapest és Párizs egymástól 1485 km.-re vannak, szóval majdnem Párizsig  kellene futni Budapeströl egy hónap alatt.

 

Naponta átlag 46 km.-t futnak a résztvevök.

A futók között van Sami Putkisaari aki colitis ulcerosa – fekélyes vastagbélgyulladás – betegségben szenved. Ö egyben gyüjt a hozzá hasonló betegek egyesületének : Crohn ja Colitis ry  – egyesületnek. Ha valaki Önök közül többet akar tudni róla, ö a facebookon a saját nevével megtalálható.  

 

Sami Putkisaari

Sami Putkisaari

A futás Markku Heino és Teemu Kaunismäki ötlete és ez un. ultrafutást jelent. A fö szervezö a Projektijuoksijat r.y / Projektfutók nevü egyesület.

Az egyesület  futást bemutató kis videoja  itt látható : https://youtu.be/rFoB15aec74

Mi az ultrafutás ?

Ultrafutás minden olyan futást jelent, melynek hossza több mint a maraton távolsága, azaz  42,195 km. Sokféle ilyen futás ismert, a legáltalánosabban 80 km ( 50 mérföld) és 160 km  ( 100 mérföld)  az ilyen futások hossza. Az ultafutások lehetnek idövel mértek is, pl. 24 órás futás , vagy rövidebb 6 órás esetleg 12, vagy 48 órás futás.

A Suomi 100 futás célja

Elsösorban Finnország függetlensége elötti tiszteletadás mint egyéni mint pedig együttes szinten. Egyúttal lehetöséget ad a futóknak arra, hogy bemutassák, akarattal  a lehetetlennek tünö is megvalósítható. Gyakorlati példája a finn ”sisu”-nak.Ffejlesszük magunkat hátterünktöl,  kiindulópontunktól  és minden fékezö tényezötöl függetlenül. Cél, hogy minden a futást  támogatónak és futónak világossá váljon  a tény:  mindenki  a saját példáján át olyan eröforrásokat talál, melyek a társadalom hasznára fordíthatók .

Ez a távolság – Nuorgam-Helsinki –  mely  észak-dél irányban felöleli egész Finnországot lehetöséget ad arra, hogy az örszág különbözö sportegyesületeit, jarásait és lakosait összefogja. Elösegíti az emberek közötti  határok lerombolását , erösiti az összetartozás érzését minden finn lelkében és szívében.

Suomi Joksee

Suomi Juoksee / Finnország fut

Az útvonal : Nuorgam, Utsjoki, Inari, Ivalo, Saariselkä, Tankavaara, Sodankylä, Rovaniemi, Kemi, Oulu, Kärsämäki, Pyhäjärvi, Pihtipudas, Viitasaari, Konginkangas, Äänekoski, Jyväskylä, Joutsa, Hartola, Heinola, Vierumäki, Lahti, Mäntsälä, Järvenpää, Kerava, Vantaa, Helsinki

 

juoksureitti

Suomi 100 futás útvonala

Felkészülés az Indulásra

A Suomi 100 ünnepi év futását két évvel ezelött  kezdték szervezni. Ez biztosítja azt, hogy minden a legnagyobb rendben folyik majd, nincs kapkodás és nincsenek tévedések. Itt jegyzem meg, hogy a finnek általában nagyon jó szervezök. Finnországban rendezett nemzetközi kongresszusok résztvevöinek öszinte csodálkozását váltja ki, hogy minden akkor kezdödik és  végzödik ahogy az elöre  kiadott programmban van. Ez csak gondos és alapos tervezéssel érhetö el, ami természetesen  idöt vesz igénybe.

Július 1.-én reggel 10-kor indult a futás Nuorgamból. Ezután egészen július 30.-ig- érkezés Helsinkibe – minden reggel 9-kor indulnak a futók.

Az országúton tábla hívja fel a figyelmet a futóra.Öt nö és 8 férfi futja az egész távot. Közöttük egy külföldi futó is van, Rebekah Thomas az Egysült államok színeiben fut. Az egyes szakaszokon való részvételre sokan jelentkeztek, ök 1-1 napot futnak, ami kb. 45 km futást jelent.

 

A Nuorgam- Helsinki  távolságot már évtizedek óta futják évente  a futás szerelmesei. A rekordot Seppo Leinonen állította fel 1992-ben. Akkor a választott útvonal  hosszúsága 1396, 4  km. volt. Seppo Leinonen rekordja még mindíg fennáll, ö a távot 13 nap 23 óra 21 perc és 16 másodperc alatt tette meg. Még mindíg szereti a futást, számos teljes marathont futott A jelenleg 63 éves Leinonen edzöként is müködik.  Elmondta, hogy pályafutása alatt kb. 250 000 km.-t futott !

Seppo Leinonen.jpg

Seppo Leinonen edzö

 

A futók elindultak július elsején. Az eredményröl egy késöbbi híradásban számolok majd be.

A fenti futáson kívül az ország kulönbözö részein más ultrafutás – versenyeket is rendeznek. Ezek nem hivatalos finn bajnokságok, a rendezvény neve

Suomi Juoksu / Finnország futás

a táv 100 km. Ezt a futóversenyt évente rendezik 1972 óta. A verseny az északi államok legrégebbi ilyen versenye és ebben világszínvonalon is egyedülálló.

Az elsö 100 km-es futóversenyt Järvenpää városában rendezték,  a verseny ötletét a Svájcban rendezett Biel/Biennen 100 km-es futóverseny adta Tapio Pekola-nak aki akkor a Juoksija/Futó nevü lap föszerkesztöje volt.

Juoksija-kannet-2

Juoksija / Futó újság címlapjai

Az elsö verseny gyöztese a 36 éves Ensio Tanninen volt, akinek  6óra 42 perc 53 másodperces eredménye nemzetközi összehasonlításban is remek eredmény volt.

Suomi 100 – Joensuuban

A Suomi juoksu idén a Suomi 100 ünnepi év hivatalos programmjai közé tartozik, Joensuuban futják július  8-9 között, azaz a mostani hétvégén. Ez egyben  nem hivatalos  finn bajnoksági verseny is. Ez nem klasszikus terepfutás, hanem  3,4 km hosszú köröket futnak a résztvevök a  Mehtimäki nevü sport- parkban Joensuuban. Ezalatt a név alatt egy nagy sporttelep értendö a legk¨¨ulönbözöbb sportok üzésére alkalmas pályákkal.

Száz km-nél rövidebb távokon is lehet  futni ezért a Sumi juoksee eseményen mindenki részt vehet az ünnepi év témájának  : Yhdessä- Együtt – megfelelöen.

Kedves Olvasók !

Az idei téma : Együtt – Yhdessä bemutatja  mindazt amivel Finnország a 100 évvel ezelött kivívott függetlenségét ünnepli. Erröl  a mai levelemben egy példa számol be.

 

Judit Mäkinen

 

5 thoughts on “Suomi 100 – 203.levél – Egész Finnország fut

 1. Visszajelzés: Suomi 100 – Célba értek az ultrafutók | Finnországi Levelek

 2. Egész Finnország fut – a cikk telyesen masrol szol… Mint finn, nem erzem hogy futas kulönösen nepszeru sport lenne. Es utrafutas mindenhol eleg ritka futonak a mûfaja.

  Kedvelés

  • Kedves Mika !
   A kifogásolt cim arra utal, hogy a Suomi 100 futás ultrafutóihoz minden szakaszon többen is csatlakoznak egynapos futásra velük. MIvel az útvonal az egész országon át megy, nem tartom túlzásnak a címet.
   Ha úgy gondolja, hogy a futás nem “különösen népszerü” Finnországban, akkor nézzen rá a Juoksija c. újság naptárára:
   http://www.juoksija-lehti.fi/Tapahtumat/Juoksukalenteri.aspx.
   Ebból könnyen észre fogja venni, hogy hány futással kapcsolatos rendezvény van az országban.
   Finn városokban csak ritkán lehet úgy kimenni az utcára, hogy egy-egy futó ne jönne szembe az emberrel.
   Befejezésül még csak annyit, hogy Finnországra a világ figyelmét futó hívta fel, Paavo Nurmi a neve.
   Szivélyes üdvözlettel
   Judit M.

   Kedvelés

 3. Kedves Judit!
  Ez a levél is sok érdekességgel szolgált. A futás soha nem volt a kedvenc sportom, főleg egészségügyi okok miatt. A kerékpározás a kedvencem. 🙂
  Egyszer szívesen olvasnék róla, hogy az Ön hazájában milyen hagyományai vannak ennek a sportnak vagy milyen kedvelt útvonalak vannak- mint pl. nálunk a Balaton- kör.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.