Suomi 100 – 202. levél – Egész Finnország táncol

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Ezen a hétvégén volt a finn nyár legnagyobb ünnepe : Juhannus/ Szt. Iván éj , a nyár közepének ünepe

Erröl az ünnepröl, annak hátteréröl  és az ünneplés formáiról régebben már két levelemben is írtam, ezek a 21, és 140.levelek. Azok itt olvashatók :

Juhannus egyben a finn nemzeti  zászló hivatalos ünnepe is. Ez az egyetlen alkalom az évben,  amikor a zászló egész éjjel is magasan leng.

 

DSCF5401

 

A nemzeti zászlót Juhannuskor az ünnep elöestéje napján délután  6-kor húzzák fel és az a következö napon  esti 21 óráig lobog.

Juhannus az éjszakátlan éjszakák, az un. fehér éjszakák  ideje.  A Lappföldön két hónapig nem megy le a nap.

 

1601f-midnight-sun-flat-earth

Éjszakátlan éjszaka

Idén a centenáriumi év örömére egy nagyon érdekes esemény volt  Juhannuskor, közelebbröl junius 23.-án pénteken este,  és ez a Suomi 100 programok egy része:

Egész Finnország táncol – Koko Suomi tanssii

A kampány fö rendezöje a Tanssin Tiedotuskeskus / A tánc tudósítóközpontja ,mely egy 1980-ban alakult szervezet. Ennek célja az volt, hogy a különbözö tánccal foglalkozó egyesületeket összefogja , tagjai a finnországi népitáncokka foglalkozó egyesületek , a fiatalok és a táctanárok  szövetsége , a táncpedagógiai egyesület és a különbözö táncosokat egyesítö szervezetek voltak.

A szervezet célja a centenáriumi évben, hogy táncra bírja az egész országot. Jelenleg a kampány már több mint egymillió leendö táncost ért el. Itt nem arra kell gondolni, hogy foglalkozásszerü táncosokról van szó, a szó legszorosabb értelmebe véve mindenki táncolt Juhannuskor. Ezzel Finnország arra készült, hogy megdöntse a Hollandiában felállított világrekordot, amit több mint 200 000  együtt táncoló állitott fel 2006-ban. A kampányban való részvételre felhívást intéztek mindenkihez, hiszen a tánc mindenkit elér, nem kellenek hozzá nyelvek sem.  Ebben a kampányban a következö táncokról van szó : Saját táncod , utcai tánc, modern tánc, balett, show-tánc, páros tánc és népi táncok.

1-10_dvd

Koko Suomi tanssii /Egész Finnország tancol

Minden kategóriának saját szervezöje volt. Így lehetett részt venni :

A Tanssihaaste = Tánckihívás nevü internetes oldalon a fent felsorolt hat kategória közül bármelyiket ki lehetett választani, amin az illetö/illetök  részt kívántak  venniMegjelentttek  egy tan-videot, mely bemutatta a táncot egy tánctanár vezetésével . Itt meg lehetett tanulni a koreográfiát.Ezután a táncoló saját táncát bemutathatta a mediában itt : #tanssihaaste vagy #suomitanssiiMindenki részt vett ugyanarra a zenére táncolva. Ezen a linken a Helsinki városháza személyzete mutatja be a táncot egy elözetes gyakorlás alkalmával.

https://youtu.be/2oYLVuJ0GOc

Két fö szerzevö Mira Luoti ja Ernest Lawson hónapokig járták az országot, toborozva a legkülönbözöbb korú és foglalkozású polgárokat a táncban való részvételre.

 

hulahula1

Mira Luoti & Ernest Lawson

Jártak sportpályákon, iskolákban, mindenféle felsö- és középfokú tanintézetben, tüzoltóállomásokon, kórházakban, bevásárlóközpontokban, piacokon. Minden további nélkül megszólítottak utcai  járókelöket is invitálva öket egy gyakorlásra és a közös táncban való részvételre.

Ezen a videon a Kuopioban levö mentösföiskola semélyzete és diakjai gyakorolnak :

http://areena.yle.fi/1-4161901

És nem kis meglepetésére azoknak akik nem ismerik a finn természetet szinte mindenki örömmel fogadta a felhívást- ha együttes akcióról van szó, pláne arról, hogy a 100-éves Finnország új világrekorddal ünnepleje az ünnepi évet megmozdul az egész ország. Mindenütt táncoltak partokon, parkokban és vidéki nyaralók kertjeiben.  És mindenki táncolt, nyári színpadok közönsége, építömunkások, gyerekek és nagyszülök , mindenki.rézt vett ebben a megmozdulásban.

Az alábbi linken egy kis video látható az ország külöbözö részein folyt  gyakorlatokról . Ezeket hivatásoso táncosok és tánctanárok is vezették.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/17/katso-robinin-haasteesta-syntynyt-huikea-hulahulasuomi-tanssivideo?ref=ohj-articles

Az egyik fö moderátor egy 18 éves diák,   pop-énekes – zenész Robin volt, akinek  Hula Hula nevü zenéjére táncoltak a résztvevök. A fenti video bemutatja, hogy erre a zenére bármit lehet táncolni, népi táncot. balettet, modern táncot söt hip-hop-ot is. A videot Reija Wäre koreográfus állította össze a táncfelhívást követöen az ország különbözö részeiröl  érkezett filmek alapján.

Nemcsak Finnországban táncoltak, táncoltak a világ sok részén is, ahol finnek élnek. Összesen 6 000 helyet jelentettek be a világrekord elérésének érdekében. Ezek között voltak Észek- és Délamerikában lakó finn származásúak, söt mi több Afrikában is táncolták a hulahula táncot.

A tánc nem csak a földön,  a levegöben is folyt. Erröl tanúskodik a Finnair Budapest-Helsinki járata Juhannus elöestéjén, azaz június 23.-án. A légikísérök irányításával ünnepeltek az utasok. Ez az alábbi kis videon látható :

https://www.youtube.com/watch?v=1addouBc3MM

Én a TV ötórás , egyenes adásából követtem a minden idök Juhannus ünneplését és onnét kaptam el azt a pillanatot, amikor Mikkeliben az idei Juhannusünneplés fö helyén  meggyujtották az ünnepi , óriási máglyát. Ez nem akárhogy történt. A  máglya egy pontonon volt Mikkeli kikötöjében  és egy mester-nyíllövész lötte ki a partról azt a tüzes nyilat, ami lángokba borította a többméteres, régi csónakokat is tartalmazó máglyát.Az alábbi képeket a TV egyenes adásából ” kaptam el “.

 

 

Az eseményen nagy tömeg vett részt. Amíg a közönség a máglyagyujtásra várt az Etelä-Savo táncintézet táncosai mutattak be hip-hop táncot , ami itt látható :  : http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/juhannuskokko-syttyi-mikkelin-satamassa-katso-kuvat-ja-tanssivideo-367976

Kedves Olvasók !

Az idei Juhannus üneplése ujra tanúságot tett arról, hogy a finnek egy közös cél érdekében jelenleg is készek az összefogásra. A centenáriumi év témáját: Yhdessä- Együtt a szó legjobb ételmében valósítótták meg idén Juhannoskor.

 

Judit Mäkinen .

 

Forrás:

2 thoughts on “Suomi 100 – 202. levél – Egész Finnország táncol

  1. Kedves Judit!
    Örömmel láttam, hogy az egyik bejátszáson a Budapest-Helsinki járaton vidáman táncolnak, igaz, hogy csupán a kezükkel az utasok. Én remek ötletnek tartom, hogy az embereket kimozdítják a hétköznapok monotonságából.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.