Suomi 100 – 201. levél – Természetvédelmi szövetség ünnepi éve

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mint Önök már tudják a finneknek különösen fontos a természet. Ezért m ai levelemben egy szervezet ünnepi évéröl lesz szó, nevezetesen a Természetvédelmi szövetség/Luonnonsuojeluliitto centenáriumi évéröl.

Finnország Természetvédelmi szövetsége /Suomen Luonnonsuojeluliitto :SLL

image

Finn természetvédelmi szövetség

jelenleg 28 000 tagot számláló, 1938-ban alapított szervezet. Nemcsak privátszemélyek a tagok, hanem  vállalkozások és  más egyesületek is . Mindenkit szívesen látnak, aki érdeklödik a természetvédelem iránt. A szervezetnek saját újsága van, ez a

Suomen Luonto / Finnország  természete

nevü újság, mely digitálisan is elérhetö : http://www.lehtiluukku.fi/lehti/suomen-luonto/4-2017/146739.html

Ezen kívül 1975 óta  a tagok részére kiadják a Luonnonsuojelia / Természetvédö nevü újságot is , ennek digi vátozata itt található : https://issuu.com/luonnonsuojeluliitto/docs/ls0217

 

 

Az újságokon kívül a szervezet tanfolyamokat és kirándulásokat is rendez.

Az Ikkuna Suomen Luontoon / Ablak a finn természertbe fórum a természetkedvelök és természetfotósok találkahelye : http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/

Az ünnepi évben a finn természet gyöngyei közül 100 kerül bemutatásra.

Száz gyöngy a természetböl

lataus (2)

100 termésetgyöngy

Tavaly, azaz pontosabban 2016 november 30.-án hirdették ki, hogy a közönség által ajánlott 160 természeti témából mi az a 100, amiket a természet gyöngyei sorozatban bemutatnak. Ezekkel itt lehet ismerkedni : https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/suomi-100/luontohelmet-maakunnittain

A bemutatásra kiválasztott ”gyöngyök ” bemutatják egész Finnországot, annak változó természeti jelenségeit.  Mivel az ország é-d irányban több mint 1000 km  hosszú és egyharmada az északi sarkkör fölé esik, nagyon változatos természeti jelenségekröl van szó.

Hogy hol vannak ezek a gyöngyök, azt az alábbi térkép mutatja:

luontohelmet_

A finn természet gyöngyei

Bármelyik pontra kattintva kinyílik a kérdéses hely bemutatása. A pontok akkor aktiválódnak, ha a böngésöben erröl a linkröl nyitjuk meg a térképet:

http://100luontohelmea.fi/helmet

Egy pontra kattintva a kinyilt oldal  kis kerek, színes képe felett a koordináták vannak és a kép alatt egy kis négyszögben ez olvasható : Lue lisääå = Olvass többet. Erre kétszer kattintva még sok kép nyílik ki . A szöveg amgolul is elérhetö. Jó szórakozást és  kellemes ismerkedést Finnország tájainak gyöngyszemeivel.

Kiválasztottam egy párat, a válogatás önkényes, de minden égtájról egy pontot választottam ki.

Északot a térképen, Enontekiö területén egy lápos vidék van a neve:

Iiton palsasuot – Iito láp (suo = láp )

A lápnak több arca létezik a különbözö lápos videkeknek a finn nyelvben több neve is van.  Az egyik legérdekesebb formája a lápos vidéknek az un. palsa-láp. A palsa szó magyar megfelelöjét nem találtam a szótáraimban. A mellékelt képeken lehet látni ezt a lápot, ami 66 hektáron terül el

A palsa egy tözeghalom, ami lehet 5 m magas is. A halom “magja” fagyos tözeg, soha nem olvad el. Ilyen lápot látni érdekes élmény. Az Enontekiö-ben levö láp a lappföldi alacsony hegyek között terül el. Utóbbiak lehetnek tunturi-k = olyan hegyek amik fátlanok vagy vaara-k amik fákkal fedett hegyek a Lappföldön.

A déli vidék egyik gyöngyét  Ahvenanmaa/ Åland  szigetvilágában

Norrhavet néven találjuk meg

Ide nem vezet semmilyen út, viziúton is csak magáncsónakokkal lehet megközelíteni ezt a természet gyöngyét. Vonzóereje az érintetlen természet, a végtelennek tünö tenger és az Ahvenanmaa szigetvilágára jellemzö piros, nagy, lapos gránitsziklás partok.

 

A sziklákat a nyilt tenger felöl érkezö hullámok csiszolták símára. Itt lehet találkozni fókákkal és tengeri sasokkal is.  A  zord klímát csak a legszívósabb növények bírják ki a parttól távolabbi helyeken.

Keletröl

Mujejärvi a választottam

Mujejärvi

Mujejärvi Észak-Karelia tájegységében, Nurmes városához tartozó falu. Ezt a finn várost és falut nem úgy kell elképzelni, mint a magyar városokat és falvakat. Nurmes lakosainak száma 7861 lélek, alapterülete 1 854,80 km2. Összehasonlításképpen csak annyit, hogy Budapest alapterülete  525, 2 km2 , lakosainak száma 2010-es adat szerint 1 721 556.

Nurmeshez több falu tartozik, ezek közül Mujejärvi az egyik, lakosainak száma 13 .  A tájat lapos hegyek = vaara jellemzik. A legmagasabb a Riihivaara nevü, ennek tengerszint feletti magassága  290 m , azaz egy kicsit magasabb  mint a budai  235 m magas Gellérthegy. Mujejärvi területén van a 4 km hosszú meredekfalú Uuronrotko nevü sziklavölgy, ebben több helyen kis tavakkal lehet találkozni.

Archeologiai i leletek bizonyítják, hogy Mujejärvi területén  a kökorszakban is laktak emberek. Az ujabb  leletek között vannak bizonyítékok arra, hogy itt égettek kátrányt , találtak erdöirtásra vonatkozó  adatokat, szaunák maradványait, söt az egyes kis szigeteken temetöket is felfedeztek.

Mujejärvi kedvelt  kirándulóhely, többnapos vándorlásra alkalmas. A területen 30 km hosszúságban  jelzett ösvények vannak. Azoknak ajánlatos ez a hely, akik a csendet kedvelik, szívesen hallgatják a madarak hangját, nem sietnek sehová és örömmel  nélkülözik  az okostelefonok világát. A jelzett út mentén egy fedett helyen  = laavu és egy kis mökkiben = autiotupa is  lehet éjszakázni.

A nyugati gyöngyök közül most

Lestijärvi-röl lesz szó .

Lestijärvi Keski-Pohjanmaa területének legnagyobb tava, 13 km hosszú és 8 km széles. Viszonylag sekély, legmélyebb pontján is csak kb. 7 m mély.

Lestijärvi 1

Lestijärvi

A tóból északnyugat felé foyik a Lestijoki nevü kanyargós, halakban gazdag  folyó . A 110 km hosszú folyó 20-40 m széles és 1-2 m mély. Ez a folyó arról ismert, hogy ide úsznak fel ívás idején a  a tengeri pisztrángok (meritaimen)  A tengeri pisztráng nem kis hal. Az alábbi képen  Marko Virkala látható egy 3850 grammos fogással,

taimen2

A Lestijoki mentén 50 sodrás van , ezekben csak engedély birtokában szabad horgászni  . A csali un. mülégy , ezek készítése Finnországban nagy exportú , külön iparág.  Számtalan formájú mülégy létezik, mutatóba egy pár az alábbi képeken látható.

A horgászati  engedély 40 sodrásra érvényes. A Lestijoki ejtési magassága 140 m, rendkívül sok lehetöséget ad a horgászoknak. Ez a folyó a horgászok gyöngyének is mondható.

Kedves Olvasók !

A finn Természetvédelmi szövetség a centenáriumi év tiszteletére a természetböl   kiválasztott 100 gyöngyszemmel  akarja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen változatos és gyönyörü  Finnorzág természete. Ezzel kapcsolatban számos rendezvényre kerül sor az ország legkülönbözöbb helyein. A kampányhoz tartozó eseményeket a szervezet facebook oldalán lehet követni, itt:

https://www.facebook.com/100luontohelmea/

Hogy milyen is a finn terméset azt a legjobban egyszer  egy kedves  magyar vendégem  jellemezte így  : ”Hát tudod, ez az ország egy óriási park, amibe itt- ott emberek laknak ”.

Azzal a kívánsággal zárom mai levelemet, hogy az idei ünnepi évben Önök közül sokan ismerkedhetnek majd Finnországgal, az óriási parkkal.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Suomi 100 – 201. levél – Természetvédelmi szövetség ünnepi éve

  1. Kedves Judit! Ha személyesen nem is, de Neked köszönhetően virtuálisan megismerhetjük ezt a csodálatos “természeti parkot”. Köszönettel. Lia.

    2017. június 11. 14:33 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba, Magyarországra Kedves Olvasók ! Mint Önök már tudják a > finneknek különösen fontos a természet. Ezért m ai levelemben egy szervezet > ünnepi évéröl lesz szó, nevezetesen a Természetvédelmi szövetség/Lu” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.