Finnországi levél No. 200

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba,  Magyarországra

200. levél                                                                      2017 június 5.

 Kedves Olvasók !

Amikor 2009-ben elkezdtem írni  ezeket a leveleket nem gondoltam arra, hogy megérem majd azt is, hogy a 200. levelemet írom. De minél idösebb lesz az ember annál gyorsabban repülnek az évek, szinte el se hiszem, hogy ez már a 200. levelem.

DSCF2745 adj

Ennek a finnországi  levélsorozatnak fö célja, hogy tárgyilagosan, politikamentesen és személyes dolgokat kerülve írjak Finnországról, az országról ahol már több mint egy fél évszázada élek. Furcsa ezt leírni pontosan idén, a független Finnország fennállásának 100. évében.

Amikor az ember fiatalon vált hazát, az óriási változást az ember fel sem fogja. És ez bizonyos értelemben jó is. Talán másképp döntenének sokan, ha tudnák mi minden nehézség vár rájuk, milyen magasan van az átugrandó léc.

Sok mindent fel kell adni, nemcsak a környezet változik, szinte minden megváltozik. nyelv, éghajlat, koszt, kultúra,  rokonság és a munkakör is.  Máshogy süt az északi nap mint a déli, máshogy viselkedik az északi ember mint a déli. De mindnyájan egyformán érzünk. Az erkölcsi értékek nem változnak azok minden civilizált országban egyenlöek.

Az új hazába történö szinte teljesnek mondható alkalmazkodástól és beilleszkedéstöl függetlenül is  a szívem  csücske maradt  a szülöhazám Magyarország, féltett kincsem  az anyanyelvem a magyar nyelv.

Mint 2013 novemberében a 100. levelemben írtam,  én nagyon szerencsés vagyok mivel  nekem két hazát adott a Teremtö. Manapság ritkán látogatok a szülöhazámba. A szüleim már régen  örök álmukat alusszák  Farkasréten a temetöben , az idö vasfoga megrágta a baráti kötelékeket is. A családom Magyarországon egyre kisebb lett, Finnországban egyre nagyobb, itt  öt unokának örülhetek .

Ezekkel a finnországi  levelekkel  azonban sok új ismeretség és kötelék született. Az a feltételezés, hogy az embernek nem lesznek barátai egy bizonyos kor felett, nem felel meg a valóságnak. Amikor ezeket a leveleket elkezdtem írni,  69 éves voltam.  Akkor el sem tudtam képzelni, hogy mennyien érdeklödnek Finnország iránt. A leveleket olvasók hazáját regisztrálja a rendszer, ha bármelyik levélre kattint valaki, mellette jobb oldalon kis zászlók formájában  látható, hogy a világ melyik részén  olvasott valaki  Finnországi levelet. Amikor ezeket a sorokat írom látom, hogy 62 országban vannak olvasók. Olyanok akik vagy magyarajkúak, vagy tudnak magyarul.

Ezzel kapcsolatban egy megjegyzés. Sokan kétségbe vonják, hogy a magyarok és a finnek rokonok lennének, de az nem vitatott kérdés, hogy a nyelvrokonság létezik. Ezt mindenki tapasztalja aki tanul finnül, azok a finnek is észreveszik, akik  magyarul tanulnak.  És a leveleim olvasói között ilyenek már nagyon sokan vannak.

Magyar túrista nem egyszer gondolja Finnországban, hogy a töle kissé távolabb állók magyarul beszélnek. Közelebb menve kiderül, hogy nem magyarul hanem finnül folyik a beszélgetés. Ugyanez fordítva is igaz, finnek Magyarországon  ugyanezt tapasztalják.

De a nyelvrokonság nem jelenti azt, hogy aki a másik nyelvét meg akarja tanulni annak nem kell szorgalmasan és kitartóan tanulni. Igenis szükség van  rendszeres, évekig tartó, fáradtságos  munkára. Mind a két nyelvben vannak esetek és ragozzuk a szavakat. A kiejtés azonban nem mindíg könnyü, pedig minden leírt betüt kiejtünk. Magyaroknak a finn e és é betük valamint  a töváltozás  jelentenek nehézséget. Finneknek a sok mássalhangzó nem könnyü,  különösen  azok a mássalhangzók, melyekhez y társul : ly, gy, ny, ty . Ezek azonban nem legyözhetetlen nehézségek, magyarok is megtanulnak idegen accentus nélkül beszélni finnül  és a finnek között is sokan vannak a tökéletesen magyarul tudók.  Az ilyen  finnek nem egyszer a Debrecenben tartott  nyári egyetemi oktatásnak köszönik meg a nyelvtudásukat. Le a kalappal mind az oktatók mind pedig a tanulók elött.

Hittel hegyeket lehet elmozdítani, de  akarattal is sok mindent el lehet érni: finnül és magyarul is meg lehet tanulni !

Ha valaki felhozza, hogy milyen nehéz a magyar nyelv, arra azt szoktam válaszolni, hogy minden újszülött megtanulja kb.  két év alatt. Ez a finn nyelvre is vonatkozik.

Mai  200. levelemben szeretném megköszönni mindazt az érdeklödést, amit a Finnországi levelek kaptak az elmúlt évek során.

Kiitos 1 s-u

Kiitos – Köszönet

Köszönöm a Magyar-Fínn társaságnak az elsö 120 levél közzétételét a társaság honlapján. Köszönöm Finnország budapesti nagykövetségének azt, hogy a Finnországi levelek az ö facebook oldalukon  is megjelennek. Köszönöm Magyarország helsinki nagykövetségének, hogy a nagykövetség honlapjának hasznos linkjei között utalás van az én leveleimre is.

Szívböl köszönöm Önöknek kedves Olvasók, hogy elolvassák a leveleimet.

És utoljára, de közel sem utolsó sorban köszönöm Finnországnak az itteni  évtizedeimet, eddigi életem kétharmadát. Köszönöm, hogy a Finnországi levelek / Kirjeitä Suomesta levélsorozat hivatalosan is része lehetett  a Suomi 100 . programnak, a centenáriumi év   ünneplésének.

Ma van a 77. születésnapom. Hogy megírhatom-e majd a 300. levelet , azt nem tudom. De ha nem is élek már akkor amikor az aktuális lenne, nagy  örömmel tölt el , hogy ennyivel is hozzájárulhattam ahhoz, hogy az én egyik  hazám  Finnország közelebb kerüljön Önökhöz.

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve

Judit Mäkinen

18 thoughts on “Finnországi levél No. 200

 1. Kedves Judit!
  Nagyon jó olvasni a leveleit. 🙂 Mindegyik érdekes olvasmány. Minden héten nagyon várom, hogy elolvashassam az írásait.
  Születésnapja alkalmából jó egészséget kívánok.
  Kívánom, hogy az 500. levelét is jó egészségbe tudja megírni.
  Üdvözlettel: Tünde

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Meleg szeretettel köszöntelek születésnapodon.
  Megindítóan szép 200-dik leveledért külön köszönet.
  Leveleiden keresztül nemcsak megismertük, de meg is szerettük Finnországot.
  Családommal együtt hálás olvasóid maradunk. Lia.

  Kedvelés

 3. Kedves Judit! Isten éltesse születésnapja alkalmából! Igen , a finn nyelv sem nehezebb, mint a többi, csak mindegyiket tanulni és gyakorolni kell! Két hét múlva indulok 20. finnországi utamra. Talán utoljára!?

  Kedvelés

 4. Kedves Judit! Hàlàsan köszönöm minden levelét és bìzom benne,hogy 300-ikat is olvashatom. Ehhez kìvànok e jeles napon nagyon jo egészséget,hosszù boldog életet. Tisztelettel:Zilahiné Sz. Etelka

  2017.06.05. 7:54 ezt írta (“Finnországi Levelek” ):

  finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra 200. levél 2017 június 5. Kedves Olvasók ! Amikor 2009-ben elkezdtem írni ezeket a leveleket nem gondoltam arr”

  Kedvelés

 5. Kedves Judit!

  Születésnapja alkalmából szeretettel gratulálok, Isten éltesse sokáig! Szívből örülök a leveleinek, mindig nagy örömmel olvasom őket. A lányom már negyedik éve él Finnországban, ebből egyet a Lappföldön töltött, a többit pedig Helsinkiben. Tőle is sokat megtudtam erről a csodaszép országról. Most júliusban én is készülök Finnországba, immár harmadszor utazom oda. Meglátogatom a lányomat, Rékát. Már alig várom!

  üdvözlettel : Lelkes Márta, Dunaszerdahely, Felvidék / Szlovákia /

  Kedvelés

 6. Szeretettel gratulálok a 200. levélhez és nagyon boldog születésnapot kívánok! A finnországi levelekre 6 évvel ezelőtt találtam rá, azóta figyelemmel kísérem, életem legnagyobb élményei közé tartozik, hogy olvashatom. Akkor még csak nem is sejtettem, hogy meg tudom tanulni a nyelvet is. Kíváncsian várom az újabb leveleket és ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm! ❤

  Kedvelés

 7. Drága Judit!
  Isten éltesse erőben, egészségben, és írjon nekünk még sok-sok levelet!
  Nagyon szeretem a leveleit olvasni. A párom lassan egy évtizede él Finnországban, az Ön levelein keresztül kezdtem el ismerkedni új hazájával (ami egyszer talán az enyém is lesz). Mostanában tőlem érdeklődik a közelgő ünnepekről, szokásokról, mert a leveleiből rengeteget tanultam.
  Köszönöm szépen!
  Szeretettel, Évy

  Kedvelés

 8. Szeretettel minden elképzelhető jót és szépet
  Kívánunk születesnapodon .
  Ria és Stefan
  Elsőtől most a 200 ik íg nagy érdeklődéssel
  olvashattam leveleidet ezt nagyon szépen köszönöm
  Ria

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.