Suomi 100 – június 1- Megkezdödött   a centenárium ünneplése !

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba,  Magyarországra

 SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

Június  elsején megkezdödott Finnország centenáriumi évének hivatalos ünneplése.

kunkkuetko3_0106MS_503_kg

2017 június 1 . Észak ünnepli Finnországot

Finnország elnökének Sauli Niinistö-nek és nejének Jenni Haukio-nak  elsö vendégei az északi államok uralkodói II. Margrethe dán királynö, a svéd királyi pár XVI. Carl Gustav és Silvia királynö, Norvégia királya V. Harald és neje Sonja valamint Izland elnöke Guðni Thorlacius Jóhannesson és neje Eliza Jean Reidin voltak .

DSCF5380a

Díszvendégek és a finn elnöki pár

 A vendégek fogadása

Helsinkiben az elnöki palota udvarán ünnepi ceremoniával  kezdödött. Az elötte lévö piactéren nagy tömeg gyült össze, hogy üdvözölhesse a vendégeket. Az öt északi állam közül három királyság és már magában véve ez a tény is nagy érdeklödést vált ki egy köztársaságban. Az eseményt az tette különösen érdekessé, hogy az elmult évszázadban csak egyszer fordult elö , hogy mind az öt északi állam vezetöi egyszerre találkoztak a finn fövárosban.

Különösen a svéd királyi család áll közel a finn közönséghez, tagjai sokszor jártak finnországban és  a svéd udvar eseményeit sokan követik itt is. Svédország az az ország, mely a legtöbb finn család elsö külföldi utazásának célpontja.

A házigazdák és a vendégek délelött  az elnöki  palota teraszáról üdvözölték  az összegyült városi polgárokat, akik között minden korosztály képviselöi jelen voltak, a pólyásoktól az öregekig

63c9cb848834481bb4f8ee68e346f043

Innét a vendégek átsétáltak a városházára, ahol Helsinki leendö polgármestere Jan Vapaavuori adott  tiszteletükre ünnepi ebédet.

DSCF5383a

Margarethe dán  királynö és Sauli Niinistö Finnország elnöke

A piactéren  a vendégek tiszteletére sor került a Koko Suomi tanssii / Egész Finnország táncol eseményre, ezt a vendégek a városháza erkélyéröl nézték.

Itt százan táncoltak. Mindenféle táncos volt itt,  népi táncosok, utcai táncosok, baletttáncosok.

31dcaef91d7a48f694fa9584c6c846c1

Az ünnepi ebéd menüjét a legjobb finn szakácsok állították össze és fözték, sütötték.

A szakácsok csapata  azokból a szakácsokból állt, akik 2016-ban az Erfurtban rendezett szakácsolympián aranyérmet nyertek a meleg ételek versenyében. Erfurtban a versenyen 59 nép 2000 szakácsa 7000 menüvel vett részt .

km-lammin-1024x682

Aranyérmes szakácsok

A menü tisztán finn alapanyagokból állt, voltak kimondottan finn különlegességek is, ilyen pl. a szarvaspecsenyével tálalt friss fenyöhajtásokból készült mártás (kuusenkerkkäkastike) .

A délutáni programban szerepelt a felujított

Hanasaari kultúrközpont felavatása.

A Hanasaari – Hanaholmen kultúrközpont a finn-svéd kultúrális pénzalapítvány által fenntartott központ. Müködését 1975 június elsején kezdte meg, pontosasn 42 évvel ezelött.  Két fötevékenysége van, kultúrális programközpont és kongresszusi szálloda is egyben. Az épületet Veikko Malmio ( 1918-2000) építész tervezte. Innét szervezik az északi államokkal : Norvégiával, Dániával és Izlanddal történö kultúrcserét, melyeket az oktatásügyi- és kultúrális tárca irányít.

A vendégek meglátogatták

 Jean Sibelius emlékmüvét is, mely Helsinki egyik leglátogatottabb helye  a szintén Sibeliusról elnevezett parkban, közel a tengerparthoz.

Ez a rozsdamentes acélból készült 600 csöböl álló 5 m magas és 10,5 m hosszú mü Eila Hiltunen ( 1922-2003)  szobrászmüvésznö alkotása.

 

sibelius-park-monument

Eila Hiltunen : Sibelius emlékmü

 

A sokszor orgonához hasonlított mü  Sibelius monumentális szinfoniáinak állít emléket.A látogatáskor  a  helsinki Musiikkitalo 90 tagot számláló   kórusa  Sibelius Finlandia nevü müvét adta elö a parkban .

A napot az elnöki palotában 180 megívott vendég részvételével tartott ünnepi vacsorával fejezték be.

A jó hangulatot semmi sem zavarta meg, még a június elséjén több alkalommal átfutó jégesök !  sem tudták elvenni sem a vendégek sem pedig az öket követök ünnepi hangulatát. A látogatást a finn televizió egyenes adásban közvetítette egész nap.

Judit Mäkinen

.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.