Anyák napjára

Kedves Olvasók !

Magyarországon holnap, május elsö Vasárnapján  ünneplik az édesanyákat, Finnországban ez az ünnep május 2. Vasárnapján lesz.

Finnországba az Anyák napja ünneplése egy tanitó és egyben parlamenti képviselö és az Otthoni Nevelés Egyesületének (= Kotikasvatusyhdistys) titkára:

Vilho Reima ( 1867-1948)  nevéhez füzödik. Ö 1910-ben ünnepelte ezt a napot az Egyesült államokban és hazatérte után itthon  kezdett dolgozni ezért az ünnepért. Neki is nagy családja volt, feleségével együtt 8 gyereket nevelt. Vilho Reima- nak köszönhetö, hogy az  édesanyákra Finnországban  1918 óta emlékeznek májusban, 1927 óta május 2. Vasárnapján. Ez a nap 1947 óta hivatalos,  zászlós ünnepnap.

Nemcsak családi ünnep ez a nap, az állam is emlékszik az édesanyákra, akik közül a kiválasztottakat a Finn Fehér rózsa I. osztályú, aranykeresztes érmével tüntetnek ki.  A kitüntetéseket Sauli Niinistö,  Finnország elnöke adja át.

fvrmigk

Édesanyák kitüntetés.

Ezzel a gesztussal Finnországban   felhívják a figyelmet az édesanyák áldozatos munkájára és  arra, hogy az édesanyák családokban végzett munkája egyike a legértékesebbeknek, amit az utánunk következö generációért tehetünk

Mai soraimmal szeretettel köszöntöm a magyar édesanyákat, mindnyájunk édesanyáit.

Ruusuni

Isten éltesse az édesanyákat !

Judit Mäkinen

One thought on “Anyák napjára

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.