Suomi 100 – 197.levél – Ünnepi italok

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

A Finnországot elöször meglátogató túrista sok olyan dologgal találkozik, ami idegen és eltér sok más európai ország gyakorlatától. Ezek közé tartozik az, hogy a ” rendes ” üzletek nem árulnak 4.7. %-os alkoholtartalomnál erösebb alkoholos italokat. Találkoztam olyan német túristával , aki tévedésböl 10 üveg borecetet vett ( finnül a neve viinietikka ) és azzal kínálta meg a vendégeket a finn  campingben az 50. születésnapját ünnepelve.  Az Önök fantáziájára bízom, hogy milyen jelzökkel illették a vendégek a Finnországban kapható ”borokat”  – és a házigazdát !

Viinietikka

Viinietikka

Mint a fenti képen is látható, aki nem ismeri az itteni gyakorlatot és nem  tud finnül könnyen csalódhat. Az ecet= etikka szó kisebb betükkel olvasható a címkéken.

Egy kis történelem

Finnországban 1919-1932 között alkoholtilalom volt. Népszavazás után a finn országgyülés 1932 januárjában hozta azt a döntést, melynek értelmében kizárólagos jogként  engedélyezték az Oy Alkoholiliike Ab nevü cégnek az alkoholos italok gyártását és forgalmazását. Az elsö üzlet még ennek az évnek áprilisában kinyitott. A cég förészvényese a finn állam volt, ezen kívül az akkori igazságügyi miniszternek Kyösti Järvinen-nek és T.M.Kivimäki professzornak volt még 1-1 részvénye. A részvénytársasági törvény módosítása után az 1990-es években az állam ezt  a két részvényt megvette az örökösöktöl.

A II. világáború alatt a cég Rajamäki- ben levö  gyárában  Molotov coctail-nak nevezett robbanó üvegeket gyártottak, melyek segítségével  az ellenség  páncélos jármüveit  nem egy esetben sikeresen semmisitették meg.

Ilyen robbanó ”coctailos ”  üvegeket összesen 542 194 db.-t gyártottak. A fél literes alkoholos üveghez két gyujtószál tartozott- azért kettö, hogy ha az elsö nem gyulladt volna meg , akkor a másodikat lehetett használni.

A cég neve 1979 óta Oy Alko Ab . Finnországban 4.7 % feletti alkoholtartalmú italokat csak és kizárólag az Alko nevü üzletekben lehet kapni.

Alko Joensuussa

Alko Joensuu-ban

Hogyan ünnepli az Alko a centenáriumot ?

A cég az ünnepi évben mindenféle itallal ünnepel. Minthogy Finnországban nincs szölötermesztés, az italok legnagyobb része külföldröl behozott ital, ezért rendkívül nagy a választék. Hazai italként finn erdei gyümölcsökböl készített remek finn liköröket lehet kapni, ilyenek pl. a mocsári hamvas szederböl ( lakka)  a piros hamvas szederböl ( mesimarja) vagy a tözegáfonyából ( karpalo )  gyártott likör .

Ezért nem kis felháborodást váltott ki, hogy az Alko az ünnepi év liköréül észt likört választott, a Vana Tallin nevüt

Vana Tallin Suomi 100

Vana Tallin  likör

Ez a választás élénk eszmecserére  és erös kritikára  adott alkalmat, de az Alko azzal védekezett, hogy az ünnepi italra versenyt írtak ki és ez az ital volt a nyertes. Az általános vélemény szerint ez a verseny nagy hiba volt.

Az Alko azonban nem csak likörrel ünnepel, minden italcsoportból többet is választottak az ünnepi év ünneplésére.

A sörök között ötféle sör van, ezek közül több  nevében is  szerepel a juhlaolut=ünnepi sör szó.

Juhlaoluet

Ünnepi sörök

A 12 féle ünnepi bor között francia és olasz borok szerepelnek

altia-suomi-100-viinit

Ezek között van két  olyan Franciaországban gyártott bor is, Chateau Carsin,  amit egy,   ott már 25 éve bortermeléssel foglalkozó finn család – ma már a 2. generációban- termel.

Suomi 100 Blanc de Carsin 2015  és Suomi 100 Rouge de Carsin 2014

Az erös italok között többféle vodka és cognac is szerepel közöttük  az egyik legismertebb finn erös ital : Koskenkorva  és a 40 % alkoholt tartalmazó Meukow cognac. A whiskyt kedvelök élvezhetik a Teerenpeli nevü ünnepi whiskyt is.

Az ünnepi italokat üvegeinek egy részét  ünnepi címkék díszítik. Ezek az egyik legismertebb finn müvész,  Tove Jansson ( ö az, akinek a Muumi-kat köszönhetjük ) freskóiból vett részletek díszítik.

Altia_Wine-Gallery_Tove-Jansson_Finland100-768x878 Tove

Tove Jansson – cimkék

Tove Jansson freskóit eredetileg a Helsinki Városháza étkezdéjének falaira festette. Ezzel az élet örömeire akarta felhívni a figyelemet a háború utáni finnországi nyomorban.

Ilyen a Juhlat maalla / Ünnep vidéken c. fresko, melynek jobb alsó sarkában a borospoharat tartó fiatal nöi alakban a müvésznö magát örökítette meg.

ToveJansson_JuhlatMaalla_HAM_MaijaToivanen

A Suomi 100 projekt az azon résztvevöktöl jótékonysági tevékenységet is vár. A Wine Gallery név alatti borokkal Helsinki Taidemuseo / Helsinki múzeumot  támogatják és azokon keresztül a fiatal finn müvészeket.

Sajnos nem találtam alkoholmentes , Suomi 100 címkével ellátott italt. De van egy olyan régóta ismert és kedvelt üdítö ital, ami alkoholmentes és otthon is könnyen elkészíthetö. Ennek a neve

Sima, ami az üzletekben sokféle kiállításban  kapható.

sima

Mindenféle Sima ital

A nagy magyar, nyári  höségben biztosan sokan szívesen iszogatnák ezt a frissítöt. Ezért ide teszem a receptet.

Sima, finn  üditö ital

 Elza Nagyi receptje / Elsa mummin sima 

Mi kell hozzá ?

 • 3 citrom lereszelt héja és leve
 • 9 l viz
 • ½ kg barna cukor
 • ½kg fehér cukor
 • 1 teáskanál friss élesztö
 • üvegenként  5- 10  mazsola

Hogy készül a sima ?

Egy nagy fazékba ( 10 literes ) 2 l vizet öntünk és a jól megmosott ! citromok lereszelt héját hozzáadjuk, felforraljuk .

sima Elsa mummin

Készül a sima

 • A forrásban levö vízhez hozzáadjuk  a cukrot és addig kavarjuk, míg a cukor feloldódott.
 • Ezután a fazékba még 7 l hideg vizet  és a citromok levét öntjük.
 • Langyosra hütjük.
 • Az élesztöt 1 dl hideg vízben feloldjuk és az oldatot a langyos italhoz hozzáöntjük.
 • A fazekat fedövel lefedve szobahömérsékleten tartjuk  1½-2 napig.
 • Ezután jön az üvegekbe töltés.
 • Az italt az üvegekbe töltés elött megszürjük.
 • Minden üvegbe  5- 10  mazsolát  és ½ teáskanál cukrot teszünk , majd az üvegeket a megszürt itallal feltöltjük, lezárjuk és  hüvösre állítjuk.
 • Az ital 3 nap mulva kész. ennek jele, hogy a mazsolák akkor a tetején úszkálnak.

Kedves Olvasók !

Mint  a fentiekböl is kiderül,  ünnepi  italokban a  centenariumi év ünneplésekor nincs  hiány .

Judit Mäkinen

Forrás:

3 thoughts on “Suomi 100 – 197.levél – Ünnepi italok

 1. Kedves Judit! Mivel elküldött hozzászólásomat a piszkozatokhoz tette a gép, elbizonytalanodtam, hogy commentem egyáltalán elment-e? Minden esetre inkább ismételten köszönöm a a “vidám és üdítő” ismertetésedet. Lia.

  2017. május 2. 12:02 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! A Finnországot elöször > meglátogató túrista sok olyan dologgal találkozik, ami idegen és eltér sok > más európai ország gyakorlatától. Ezek közé tartozik az, hogy a ” rendes ” > üzletek nem árulnak 4.7. %-os alkoholtartalomnál erösebb alkohol” >

  Kedvelés

 2. Kedves Judit! Köszönet a vidámító, üdítő ismertetésért. A simát feltétlenül el kell készíteni, már csak a jó meleg hiányzik, hogy üdíthessük magunkat.
  Üdvözlettel: Lia

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.