Április 27 Veteránok napja

Kedves Olvasók !

Finnország 1987 április 27.-e óta  – Finnország függetlenségének 70.éve  –  minden évben megünnepli  a veteránokat, akiknek az ország a függetlenséget köszönheti. Jelenleg még kb. 17 000 veterán van közöttünk, átlagos életkoruk 91.-év.

DSCF5275

Ezt a napot azért választották, mert a II. világháború Finnország részéröl l 1945 április 27.-én végzödött. Azon a napon 13.30.-kor lépték át Kilpisjärvi-nél  a német katonák  a finn-norvég határt,  elhagyva Finnország területét.

Az országos fö ünnepség helye évente változik, idén Lahtiban volt az ünnepség, amit a televizió egyenes adásban közvetített.

11347-Veteraanipaiva_banneri_Lahtiregion

Az ünnepi beszédet Finnország elnöke Sauli Niinistö mondta, a veteránok ünnepi szónoka Yrjö Torikka volt. A zenét Lahti szinfonikus zenekara és a Kaarti katonai zenekar szolgáltatta.

Az ünnepség díszvendégei a veteránok és hozzátartozóik voltak. Rajtuk kívül bárki részt vehetett a Lahtiban tartott ünneplésen. Lahtiban volt az elsö ilyen ünnep 30 évvel ezelött is, így a város kétszeresen is ünnepelt, a harmincéves évforduló is ünnepnap volt.

Judit Mäkinen

 Forrás: a képek a TV adásából elkapott felvételeim.

 

2 thoughts on “Április 27 Veteránok napja

 1. Kedves Judit!

  A veteránok átl.életkora 91 év ???!!!

  Ezen csak szinte irigykedve ámulok. Lia.

  2017. április 27. 20:36 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Finnország 1987 április 27.-e > óta – Finnország függetlenségének 70.éve – minden évben megünnepli a > veteránokat, akiknek az ország a függetlenséget köszönheti. Jelenleg még > kb. 17 000 veterán van közöttünk, átlagos életkoruk 91.-év. ” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.