Suomi 100 – 196.levél – 100 éves szaunák

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Ha valaki Finnországra gondol, az elsö gondolat az ”ezer tó országa” után a szauna lesz. Finnország és a finnek elválaszthatatlanok a szaunától. A finnek hisznek abban, hogy a halálos betegség egyik biztos jele az, hogy sem a szesz, sem a kátrány sem pedig a szauna nem segítenek a betegen,  azaz finnül : Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi.

Önök közül bizonyára már többen is voltak szaunában. Nem a gözfürdökhöz kapcsolódó Közép-európai szaunára gondolok itt, hanem az igazi finn szaunára, tó- vagy tengerparton, Finnországban.

De mi is a a szauna ?

Röviden összefoglalva izzadás és tisztálkodás céljait szolgáló kis helyiség. A finn  szauna az évszázadok során nem sokat változott, a változás a modernebb kályhákat és a fafütés helyett az elektromos fütésü szaunákat jelenti. De ezekben is a kályha köveket melegít és a forró kövek  kisugárzó melege biztosítja a szauna melegét.

Az alábbi képek egy régi szaunát és ugyanazt a szaunát mutatják- felújított állapotban

Sokféle szauna létezik

A legrégebbi füstös szaunáktól a mai, modern lakásokban levö szaunákig rengeteg féle szauna létezik. A finn nyaralókhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a szauna.

rantasauna

Parti sauna

Minden finn uszodában vannak szaunák, külön a férfiak és külön a nök részére. A kis gyerekek szüleikkel együtt szaunáznak az uszodák szaunáiban is  és zuhanyozás nélkül – ami NEM fürdöruhában hanem anélkül történik – tilos bemenni a medencékbe. A fürdöruhát a zuhanyozás után kell felvenni.

Az uszodai szaunák nagyok, 20-30 személy is elfér egy ilyen szaunában ahol nincs szégyenkezés !  Mindenki egyforma, fiatal és öreg, sovány és kövér együtt szaunázik.

uszodai szauna

Uszodai szauna

A szaunakultúrának köszönhetöen a finnek a meztelenséghez máshogy viszonyulnak, mint sok más ország lakosai. Mivel a családok együtt szaunáznak, a gyerekek elött  sem titok, hogyan néznek ki a szüleik ruha nélkül.

A finn szállodák legnagyobb részében is vannak szaunák. A szaunázás reggel vagy este lehetséges, külön idöpontok vannak férfiak és nök részére. Ezek a szállodai szaunák is nagyok  általában 10-15 személynél többen szaunázahatnak egyszerre ilyen szaunákban.

hotellin sauna

Szállodai szauna

Finn szállodákban gyakran lehet találkozni a folyosókon vagy a liftben fürdököpenyt viselö,  a szállodai szaunába igyekezö vendégekkel.

A mai, modern finn lakásokban még a legkisebbekben is van lehetöség szaunára. Az ilyen lakásokban a  fürdökádat szauna és zuhany helyettesíti. A kis miniszaunában két ember szaunázhat egyszerre.

portable-2-person-mini-sauna-room-wood

Miniszauna

Miniszaunát régi lakásokba is lehet beépíteni a fürdöszobák felújításával kapcsolatban.

Az emeletes házakban a leggyakoribb megoldás a ház alagsorában levö szauna, ahol a lakóknak családonként van un. szauna-órájuk hetente egy alkalommal. Ezekhez a szaunákhoz  úszómedence is társulhat. Ezzel kapcsolatban egy új fogalom a

Lenkkisauna. Lenkki = futás, sétálás- ezt a finnek legtöbbje üzi kortól és nemtöl függetlenül hetente több alkalommal is. Többlakásos házakban a szaunát rendszeresen befütik  azok részére, akik egy kimeritö futás vagy séta után szívesen szaunáznának. Az ilyen házakban  a férfiak és nök részére külön szaunaórák vannak. Többlépcsöházas házakban minden lépcsöházhoz is tartozhat szauna. A szaunaórákról a ház hirdetötábláján van bejelentés pl. így :

TIISTAISIN KLO 17 – 22                                                  Kedden 17-22 órakor

Naiset: C-portaan saunaosasto                                     Nök: C lépcsöház szaunarészlege

Miehet: D-portaan saunaosasto                                    Férfiak:D-lépcsöház    ”
Újabban a legfelsö emeleteken is építettek szaunákat. Az ezekhez tartozó tetöterraszokról  szép kilátásban gyönyörködhetnek a hüsölö szaunázók.

A finn szaunakultúra egyik legfontosabb  örzöje és ápolója a

Finn szaunatársaság/( Suomen Saunaseura

A társaság 1937 november 16.-án jött létre A finn szauna barátai/” Suomalaisen saunan ystävät”  néven. Az alapító tagok között több olyan nemzeti érzelmü orvos is volt, akik céljai között a szauna egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata és a szauna  ismertetése világszerte is szerepelt.

logo-syvatty

A társaság elsö közös szaunája Helsinkiben a Humallahti nevü öböl partján volt és itt egészen 1972-ig müködött. Idövel nyilvánvalóvá vált, hogy a szauna kicsi és a tenger vize azon a helyen nem a legjobb minöségü.

A Helsinki  Olympia évében, 1952-ben épült fel a Saunatalo/Szaunaház Helsinki Lautasaari nevü szigetén. Itt több szauna áll a társaság tagjanak rendelkezésére, közöttük a régi, sokak szerint legjobbnak tartott füstös szaunák is élvezhetök.

A szaunatársaságnak jelenleg 4200 tagja van, akik nemcsak maguk élvezik a szauna által adott felüdülést. Itt  bel-és külföldi meghívott vendégek is megismerkednek a helyes szaunázás titkaival- amikhez nem tartozik a szaunázás perceit mérö homokóra, a fürdöruha  vagy az alkoholos italok élvezete.

Külföldi szaunavendégek az elsö szaunázásuk emlékére szaunadiplomát is kaphatank. Ilyen pl az a diploma amit az kap aki  meglátogatja Közép-Finnország Korpilahti nevü helységének füstös szaunáját .

A Sauna társaság tagjai a Sauna nevü ujságból is tájékozódhatnak  a szaunakultúrához kapcsolódó sokrétü témákról.

page_1_thumb_large(7)

Százéves szaunák 

A centenariumi évet ünnepelve a Szaunatársaság várja az egész ország területéröl a jelenleg is müködö,  minimum 100 éves szaunákról szóló bejelentéseket . Ez az év egyben a Szaunatársaag 80. születésnapi éve is így dupla ok van az ünneplésre.

Az öreg szaunák  bemutatásával akarják felhívni a figyelmet a finn szaunakultúrára és egyben annak társadalmi és egészségügyi  jelentöségére. Várják az öreg szaunák történetét és az azokhoz füzödö élménybeszámolókat. A szaunákat a társaság honlapján fogják bemutatni.

Espooban van egy régi szauna,  amin az 1831-es évszám áll. Ez egy füstös szauna , az Espoo folyó partján, szemben Espoo régi templomával. Ez a folyó manapság szinte pataknak számítana, olyan kicsi.

A piros faépület szerény, nem hívja fel magára a figyelmet. KI gondolná, hogy abban egy óriási kályha van, aminek fütése 6-8 órát is igénybe vesz.

Sunan savusauna

Szauna az Espoo folyó partján

Eredetileg ez a szauna az itteni Suna nevü birtok szaunája volt, a folyó abban az idöben fontos viziút szerepét töltötte be. Halászni is lehetett benne , söt vize fürdésre is alkalmas volt. Jelenlegi barna vize nem hivogat fürdésre.  Ez a szauna Finnország legrégibb , eredeti helyén álló füstös szaunája- a legtöbb füstös szauna leégett.

A fentiekben többször is szóba került a füstös szauna.

Mit jelent a savusauna/füstös szauna ?

Ez egy olyan szauna aminek nincs kéménye.

A fütés idején keletkezö füst betölti az egész helyiséget és amikor a szauna elérte a kívánt hömérsékletet a fütést befejezik és a füstöt kiszellöztetik. Sok finn szerint ez az igazi szauna, illatára az öregek is szívesen emlékszenek. A füstös szaunákat nemcsak tisztálkodásra, hanem sonka füstölésére is használták. Erre utal az üzletekben mind a mai napig is kapható “Saunapalvi ” /Szaunafüstölt nevü sonka.

savusauna

Füstös-szauna

A füstös szaunák kultúráját örizte az 1980-as években, a középfinnországi Muurame helységben felépült szaunafalu/szaunamúzeum. Risto Vuolle-Apaiala kezdeményezésére itt az ország különbözö részeiböl 29 szaunát gyüjtöttek össze, a legrégibb az 1700-as évek füstös szaunáját képviselte. Ezt a szaunafalut áthelyezték/áthelyezik a Päijänne tó partjára Jämsä Juokslahti nevü helyére. A vállalkozás megvalósításáért az erre a célra alapított Suomen Saunakulttuuri ry. nevü egyesület felelös. Ez a szaunafalu egyben a világ egyetlen füstös-szauna múzeuma is.

A szaunafalu 2017 junius 10.-én mutatkozik be a nagyközönségnek. Akkor a helyreállított és nagyrészt müködöképes szaunákból egy már látogatható is lesz.

A régi szaunákkal a finnül tudók itt ismerkedhetnek: http://himoksella.info/2017/03/12/saunakylan-siirtourakka-loppusuoralla/

Költözik a szauna

Költözik az öreg szauna

A képek a finnül nem tudóknak is sok néznivalót nyujtanak.

Nyilvános szauna Párisban

A  centenáriumi évben Párizsban nyilvános, mindenki számára látogatható szauna április 1.-én nyitotta  meg ajtaját. Ez egy finn-francia együttmüködés eredménye, Párizs szívében,  címe Bar à Bulles, 4 Bis Cité Véron, 75018 Paris

Befejezésül még csak annyit, hogy a nem hivatalos  felmérések szerint “Ha száz finn emebert megkérdeznének, van-e szauna a mennyországban, 99 azt válaszolná biztos, hogy van, mert, ” milyen mennyország az ahol még szauna sincs!”

Azzal a gondolattal zárom mai soraimat, hogy Önök között sokan vannak azok, akik idén nyáron ismerkedhetnek majd a finn szaunával.

Judit Mäkinen

Forrás:

2 thoughts on “Suomi 100 – 196.levél – 100 éves szaunák

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.