Suomi 100 – 194.levél – Erdö, erdö, erdö

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Folytatva a Suomi 100 levélsorozatot ma egy olyan dologról lesz szó ami minden finnhez közel áll. Ez az ERDÖ , így csupa nagybetüvel. Mint ahogy mondják is : Suomalainen onni asuu metsässä / A finn boldogság az erdöben lakik.

luonto

Finn boldogság

Az erdöt  itt zöld aranynak is  nevezik.A finn televizióban 1987-1988 között egy filmsorozat volt, a címe Vihreän kullan maa / A zöld arany országa, ezt 1995-ben ujra bemutatták.

255px-Vihreän_kullan_maa

A zöld arany országa

A kézirat Enni Mustonen álnéven jelent meg, Kirsti Manninen írta. A rendezö Markku Onttonen volt. A forgatás helye a Ruotsinpyhtä-ben levö Strömfors vasöntöde volt, a helyet ma túristák is látogatják.

Mi mindent jelent az erdö egy finn részére ? 

Az erdönek a finnek szívében különleges szerepe van. Az erdö nem a Jancsi  és Juliska meséjéböl  ismert sötét és félelmetes hely a boszorkány házával. Az erdö a finneknek a nyugalom, a béke, a feltöltödés, a megkönnyebbülés és pihenés helye. Az erdö vastag, puha  mohaszönyegén járni jó,   a madarak csivitelését hallgatni megnyugtató, az erdei patakok csobogása az erdö zenéje.   Az erdei kis tavakban növö vizi rozmaring bódító illata már messziröl érzödik.

Suopursu

Suopursu/ Vizi rozmaring

Az erdö a törtenelmi nagy éhségek éveiben táplálékot adott, a sokféle erdei gyümölcs és gomba nem egy családot mentett meg az éhenhalástól. A fa Finnország egyik legfontosabb építöanyaga, fütöanyaga, bútoraink alapanyaga, papiriparunk forrása. Így az erdö egyben munkahelyek forrásának is tekinthetö.   Az erdök adta szellemi és anyagi értékek hozzájárultak a finn identitás kialakulásához és az egészséges életmódhoz.  Az erdökre támaszkodva jött létre  a finn jóléti társadalom .

Suomalainen onni asuu metsässä /A finn boldogság az erdöben lakik

Az erdö szeretetére való nevelés Finnországban már az óvodáskorban kezdödik. Már évek óta léteznek az ország legkülönbözöbb helyein olyan óvodák, ahova járó gyerekek a nap legnagyobb részét a szabadban- lehetöleg a napközihez közel esö erdöben töltik.

metsäpäiväkoti 1

Ez Finnországban nem furcsa, hiszen az ország  területéböl  az erdök 26,3 millio hektárt tesznek ki ami az alapterület 77 %-a. Aki járt Finnországban az biztosan észrevette, hogy mindenütt vannak, kisebb-nagyobb erdös területek közvetlenül a városok  szívében is.

Az ilyen óvodákat finnül metsäpäiväkoti-nak hivják. A finnül tanulók ebböl az összetett szóból három új szót tanulhatnak: metsä = erdö, päivä = nap és  koti= otthon. Szóval magyarul erdönapköziotthon lenne.

metsäpäiväkoti

Az ilyen napközikben a gyerekek bármilyen idöben is a szabad levegön vannak az erdöben minimum 4 óra hosszat naponta. Ugye emlékeznek arra kedves Olvasók, hogy a finn mondás szerint:  Nncs rossz idö, csak elégtelen öltözet.

Az erdöben a gyerekek Ismerkednek a fákkal, az aljnövényzettel, az évszakok változásaival együttjáró természeti jelenségekkel. Az erdö az élet szerves része lesz, jó hely .

Az idei ünnepi évben számos olyan az erdövel kapcsolatos program van, melyekkel a 100-éves önálló Finnországot ünnepeljük.  Ezekröl lesz az alábbiakban szó.

100 ok arra, hogy az erdöbe menjünk / 100 syytä mennä metsään

Ez a témája az Erdöegyesület/Metsäyhdistys. Mindenkitöl várnak az info@smy.fi e-mail címre rövid írásokat arról, hogy kit mi köt az erdöhöz, ki mit keres az erdöben és miért megy oda. Az erdei tapasztalatokat várják az összes elérhetö médiában. a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon is #onnimetsässä,#foreststateofmind címeken. Képeket is lehet küldeni. A beküldött anyagot nyilvánosságra hozzák.

SMY-logo-SUOMI-rgb

Erdöegyesület

Az egyesület  felhívja a figyelmet arra is, hogy az erdök jelentösége az elkövetkezö évtizedekben fokozódik, mivel az erdö hozzájárul a klímaváltozás  csökkentéséhez ha a felhasznált fosszilis fütöanyagok mennyiségét  a fa fokozott használatával sikerül csökkenteni . Kiadtak egy naptárt is , mely feltünteti a centenáriumi 2017-es évben az erdökkel kapcsolatos eseménmyeket. Ez  naptár ezen a címen érhetö el finnül http://www.smy.fi/suomi100/metsassa-tapahtuu-2017/. Az angol nyelvü oldal címe : http://www.smy.fi/en/ a svéd nyelvü naptár itt található : http://www.smy.fi/sv/

Az erdök ápolásához hozzátartozik a kivágott fák pótlása új csemetékkel . Új erdök jönnek így létre. Ilyen kezdeményezés a

100 Puuta Vantaalla/ 100 Fa Vantaa-ban

Vantaa Finnország  4. legnagyobb városa, lakosainak száma 204 157 ( 2012-es adat). A város Helsinkivel határos, mai területének  történelme az 1300-as évekre nyúlik vissza. Vantaa Hakkila nevü városrészén idén 100 új fát ültetnek a régi hólerakódóhelyen. A föld elökészitése a hó elolvadása után azonnal megkezdödik.  Az új erdönek a neve Suomi 100 metsä /Suomi 100 erdö lesz.

Suomi 100 metsä Teemu Vestovuo

Suomi 100 erö .Foto: Teemu Vestovuo

Sinivalkoiset puut / 100 kék-fehér fa

a témája annak a kezdeményezésnek, ami Mikkeli városában indult el. Horgolt diszek kerülnek 100 fa törzsére, színük kék-fehér, a finn zászló színei. A kezdeményezés két egyesület nevéhez  füzödik, ezek az ESTERY és VIOLA ry. A kezdeményezés egyik célja, hogy az ezzel kapcsolatban létrehozott közös horgolás az un.  Neulekahvilat / Kötökávéházak keretein át közelebb hozzák az embereket egymáshoz ( Megjegyzés: Finnországban minden 5 ember magányosnak érzi magát ) . Ezek a ”kávéházak” az egyesületekben müködnek itt: VIOLA ry (Savilahdenkatu 24, 50100 Mikkeli,ESTERY (Otto Mannisenkatu 4, 50100 Mikkeli)…

Az egyesületek mintákat is adnak – van közöttük egy pókháló nevü minta is –  és megtanítják azok horgolását képek zsegítségével. Ilyenek a minták :

Aki nem akar közösségben  horgolni az otthon is horgolhat egyedül és a kész munkákat az egyesületeknél leadhatja.

Összel  a fákról levett diszeket  kiállításon  fogják bemutatni. A projekttel kapcsolatban egy új szót is tanulhatnak a finnül tanulók : neulegrafiitti = kötött grafit.

Az ünnepi év érdekében megmozdultak a cserkészek is. Az ö programujuk neve:

Suomi 100-Yhdessä metsään partiolaiset / Suomi 100 – Együtt az erdöbe cserkészek

A mozgalom célja, hogy minnél több Finnországbanélö gyerek és fiatal szerezzen tapasztalatokat az erdöröl és ezzel kialakuljon egy jó viszonyuk az erdövel.

suomi 100 partio

Szeretnék ha minden zászlóalj szervezne legalább egy olyan erdei kirándulást, amire meghívják a környezetükben élö azokat a  gyerekeket és fiatalokat, akik olyan társadalmakból és  társadalmi osztályokból származnak , melyekben  hagyományosan nem foglalkoznak a természettel való kapcsolattal.

A kirándulások gyakorlati megvalósítását célzó ”csomag” tippeket ad arra, hogy mi mindent lehet az erdöben csinálni. A különbözö korú és szintü kirándulóknak saját programjuk van. A szintek a legkisebbektöl felfelé a farkaskölykök(sudenpennut), kalandorok (seikkailijat), menetelök(tarpojat), kószálók (samoajat) és a vándorlók (vaeltajat). Talán érdekli Önöket, hogy mit csinálnak a legkisebbek az erdöben ? Ök  megtanulják, hogyan kell a különbözö évszakok idején csoportosan járni az erdöben, megismerkednek a különbözö erdöfajtákkal, megkóstolják az erdö termékeit: bogyókat, gombákat, gyógyfüveket. A gyerekek megtanulják, hogyan kell tiszteletbe tartani a természet nyugalmát , ismerkednek az erdei állat- és növényvilággal, az erdö ápolásának módjaival és az erdökhöz füzödö néphagyománnyal.

Az erdei kirándulásokat a  Suomen Yrittäjät / Finnország vállalkozói nevü szervezet támogatja. Ennek a szervezetnek  115 000 kisebb egyesület a tagja , az ország minden részén müködnek.

hqdefault

Cserkészek és Vállalkozók együtt  az erdöbe

Hogy miben segíthetnek a allakozók a cserkészeknek ?  Erröl egy kis video itt látható, melegen ajánlom a finnül tanulóknak .

https://youtu.be/_mjFrlOlRNM

A kirándulókat  fuvarozhatják a kirándulás helyére,  mint felnöttek részt vehetnek a gyerekekkel együtt a kirándulásokon biztosítva ezzel a felügyeletet és szükség esetén segíthetnek ha valamilyen  kisebb baleset történik. Kínálhatnak tízórait a kiránduló csapatoknak, segíthetnek tábortüzek gyujtásában és a tüzre való felügyeletben is. Segíthetnek a kirándulásokról szóló tudósítások írásában és nylvánosságra hozatalában. És nem utolsó sorban két generációt- a gyerekeket és a felnötteket- hozzák közelebb egymáshoz, ebböl mindenkinek csak haszna van.

A számos erdökhöz kapcsolatos program mellett utoljára de közel sem utolsó sorban kerüljön említésre a

Luonnon päivät / A természet napja nevü eseménysorozat.

A százéves Finnország tiszteletére 4 ünnepnap van idén, amikor a finnek február 2.-án búvárkodnak a télben, május 20.-án megvadulnak a tavasztól, június 17.-én beleszeretnek a nyári éjszakába és augusztus 26.-án rendezik a Suomen luonnon päivä / Finnország természetének napját.

Kedves  Olvasók !

Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy amíg nem élt Finnországban nem tudta mit jelent a természet.  Remélem, hogy mai soraimmal rávilágítottam arra, hogy mit jelent a finneknek a természet. Röviden összefoglalva mindent, magát  az egész életet jelenti.

Judit Mäkinen

 

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.