Suomi 100 – Minna Canth napja Minnan päivät

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Ma, március 19.-én  ismét zászlós ünnepnap van Finnországban. A sok zászlós ünnepnap közül ez a nap kiemelkedik, mivel ez az egyetlen olyan zászlós ünnepnap, amikor a kék-keresztes zászlók  egy nö tiszteletére lobognak. Ez a nö : Minna Canth ( 1844-1897) , finn írónö. Az ö életmüve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Finnország a nöi egyenjogúság és az iskolázottság terén a világ elsö országai közé tartozzon.

Az idén március 18-19 között Kuopioban rendezett Minnan päivät /Minna napjai eseménysorozat része a Suomi 100 ünnepi eseményeknek.

minnanpaivat_150x150mm-300x300

Aki erröl a fesztiválról többet akar tudni a facebookon megtalálhatja itt: https://www.facebook.com/minnanpaivat/

Ki volt Minna Canth ?

200px-Minna_Canth

Minna Canth

Életmüvéröl egy régebbi levelemben részletesen írtam ez a 133 levél,  címe a források között található.  Lánynevén Ulrika Wilhelmina Johnson Tampere-ben született 1844 március 19.-én . Édesapja az ottani Finlayson textilgyár irodájában dolgozott . A család 1853-ban Kuopio-ba költözött, ahol Minna édesapja méterárú és fonalüzletet nyitott. Kuopioban abban az idöben alapították a nök iskoláját és ez az iskola Minna életében sorsdöntövé vált, tanulmányait itt kezdte. Minna Johnson egyike volt az 1863-ban indult szeminárium elsö hallgatóinak. Ez volt az ország elsö olyan tanintézete, ahová nök is járhattak és ahol finn nyelven folyt a tanítóképzés. A nagy lelkesedéssel kezdett tanulmányok megszakadtak, mivel Minna házasságot kötött a természettudományokat oktató tanárával, Johan Ferdinand Canth-tal. Az ö közremüködésével került Minna Canth az újságíráshoz és együtt szerkesztették a Keski-Suomi nevü újságot.

Keski-Suomi no 1

Itt jelent meg 1874-ben Minna elsö cikke „Tyttäriemme kasvatus „Lányaink nevelése „ címmel. Az erös akaratú Minna Canth több keményhangú cikket is írt az újságba, élesen állást foglalva az égetett szesz fogyasztása ellen. Közben elfelejtette, hogy az újság tulajdonosának szeszfözdéje is volt ! Így azután a Canth házaspárnak le kellett mondani az újságírásról. Nem sokkal késöbb Jyväskylä-ben két új újság indult Keski-Suomi és Päijänne néven és itt jelentek meg Minna Canth elsö novellái. A legjelentösebb változásra Minna Canth életében akkor került sor, amikor 1878 -ben meghalt a férje nem sokkal hetedik gyermekük születése elött. Az óriási megrázkódtatás minden téren sok problémát jelentett a fiatal, sokgyermekes özvegynek. Két évvel késöbb, 1880-ban Minna Canth Kuopioba költözött és átvette a szülei ottani üzletét.

Akkoriban vált ugyanis lehetövé Finnországban, hogy egy özvegy asszony mint önálló kereskedö dolgozzon. Szívós és kitartó munkával fellendítette az üzletet úgy, hogy az megélhetést biztosított a családjának. Minna Canth rendkívüli asszony volt. Novellákat, kisregényeket, tíz szindarabot és kb. 70 ujságcikket írt. Cikkeiben foglalkozott a lányok iskoláztatásával , és az erkölcsi nöi-férfi egyenjogúsággal. Elsö, finnül írt színdarabját Murtovarkaus = Betörötolvajlás a Finn Irodalmi Társaság kitüntetésre érdemesitette. Minna Canth nagy érdeme a nök iskoláztatásának terén végzett munkája, a nök egyenjogúságáért vívott harc. Minna szalonja Kuopioban fogalommá vált, számos, késöbb híres író fordult meg ebben a szabadelvü társaságban, ahol a beszélgetések a nöi mozgalmakkal söt a darwinizmussal is foglalkoztak.

kanttila_0309_kuvanauha

Kanttila -Minna Canth otthona Kuopioban

Minna Canth az un. abszolut nemi erkölcs híve volt, ami tiltja a házasság elötti szexuális kapcsolatokat. Ezen nézete miatt összetüzött egy másik íróval, Juhani Aho-val aki a relativ nemi erkölcs híve volt, ez a férfiaknak megengedi a házasság elötti szexuális kapcsolatokat, de a nöknek nem. Tudomásom szerint Minna Canth müveit senki nem fordította magyar nyelvre, ezt az információt Salamon Ágnes tanárnö megerösítette – köszönöm szépen.Az írónöt 1897-ben szívroham vitte el, 53 évesen, sírja Kuopioban van.  Emlékét sokféle formában örzi az utókor.

Minna Canth-ra emlékezik az utókor

Minna Canth szobrok Több  városban láthatunk Minna Canth szobrokat, ezek között  Kuopio– ban, Tampere-ben és Jyväskylä-ben . Kuopio- Emil Halonen szobrász müve a Minna Canthról elnevezett parkban áll, 1937-ben az írónö halála után 40 évvel leplezték le ezt a szobrot.Ennek a szobornak miniatür mását – a neve Minna- a Kuopioi Müvésztársaság 1947 óta vándordíjként ítéli oda minden második évben a tájegység zenében, irodalomban képzömüvészetben, irodalomban és a színházmüvészetben érdemesüilt müvészeinek.

Tampere – Minna Canth szülövárosa 1951-ben állított szobrot Nuori Minna – Fiatal Minna néven a Hämeenpuisto nevü parkban. Ez a szobor Lauri Leppänen müve. Jyväskylä – a Kirkkopuisto-ban Pauli Koskinen szobra 1961 óta emlékezteti Minna Canthra az utókort.

Minna Canth utca – Kuopioban Jyväskylä-ben, Tampere-ben és Helsinkiben is található Minna Cantról elnevezett utca. Minna Canth-ról elnevezett iskola– 1960 ban alapitották ezt az iskolát Kuopioban. Jelenleg gimnáziumként müködik, kb. 400 diák jár ide. A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopioban müködö részlegének föépületét róla nevezték el Canthia-nak.

Minna Canth bélyeg – az elsö bélyeget Minna Canth emlékére 1944-ben adták ki.

untitled

Ezt a bélyeget az irónö 100. születésnapja alkalmából hozta forgalomba a finn posta.

Minna Canth a szelek szárnyán Minna Canthra emlékezett 2013-ban a Norwegian nevü légitársaság is. A norvég színeket viselö légitársaság gépeit az északi országok nemzeti höseinek képei díszitik. Ök életmüvükkel befolyásolták és vitték elöre a tudományokat és müvészeteket, a zenét és a sportot valamint a társadalom szempontjából fontos kérdéseket.

Finnországot két személy képviseli a norvég repülögépeken, nemzeti költönk J.L. Runeberg és Minna Canth !

!

hqtnxjiyoecvwtdzwprw

Norwegian – Minna Canth

Végül,de nem utolsó sorban említem a Minna Canth társaság-ot . Az 1946-ban alapított, jelenleg 133 tagot számláló társaság tagjait meghívással válogatja ki . ez a társaságosztja ki a Minna Canthról elnevezett kitüntetést is.

Tavaly a Nemzeti Színházban/Kansallisteatteri  nagy sikerrel játszották a

Canth nevü szindarabot.

Seppo Parkkinen írta, Kaisa Korhonen rendezte. A föszereplö Cecile Orblin volt, a darab Minna életének 36 utolsó évét mutatta be. Bámulatra méltó, hogy ez a rendkívüli , hétgyermekes asszony mennyi mindent ért el rövid életében- csak 53 éves volt, amikor meghalt.

Kedves Olvasók! Levelemet azzal a reménnyel zárom, hogy akad majd Magyarországon olyan lelkes fordító, aki Minna Canth müveit közelebb hozza a magyar olvasóközönséghez.

Judit Mäkinen

Forrás:

2 thoughts on “Suomi 100 – Minna Canth napja Minnan päivät

  1. Köszönjük Kedves Judit az ismertetést.Szomorú, hogy korán haltak meg, férje és az írónő is. Csodálnivaló eredményeket ért el, és mindezeket 7gyermek felnevelése mellett.Nagyszerű, hogy nem felejtődött el amihez immár második leveledben magad is hozzájárulsz.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.