Suomi 100 – 192.levél – Ünneplö Marimekko

 

 

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatom a Suomi 100 témát. Ma  arról lesz szó, hogy s mint ünnepli a centenariumot  egy szinte már finn  ikonnak számító cég . Ez a cég a

Marimekko

mko-4_1

Egy kis történelem

Hatvanöt évvel ezelött , közelebbröl 1951 május 25.-én  egy házaspár, Armi és Viljo Ratia céget jegyeztetett be Finnország cégjegyzékébe.

Viljo Ratia egy Printex nevü textilnyomóüzem  tulajdonosa volt, ahol mintákat nyomtak anyagokra. Maija Isola müvész sajátos textileinek eladását szorgalmazandó szándékkal divatbemutatót rendeztek a Kalastajatorppa nevü magasszínvonalú helsinki vendéglöben és  erre a célra új cégjelzést választottak:  Marimekko. A név mögött egy érdekes gondolat van. Mari , gyakori  finn nöi név volt akkoriban, a mekko szó ruhát jelent. A Marimekko azt fejezte ki, hogy olyan nöi ruhákról van szó, amik minden nö részére elérhetök.

A divatbemutatónak, melynek  ruháit Riitta Immonen divattervezö tervezte, óriási sikere volt.

1-muotinaytos-1951

Elsö divatbemutató

A cég kezdeti  éveinek nehézségei után az 1960-as évtized elején rohamos fejlödésnek indult. Ebben része volt Jaqueline Kennedynek is. aki az Egyesült Államokban folyó elnökválasztási kampány idején Marimekkokat is hordott.

images

Akkoriban a sajtó követte az elnökjelöltek házastársainak öltözködését is és Jaqueline Kennedyt kritizálták , mivel csak drága desingruhákat hordott. Az olcsó , finn Marimekko nagy feltünést keltett és lényegesen hozzájárult ahhoz, hogy a Marimekko cég ismert legyen tengerentúl is.

Armi Ratia 28 éven át- egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig – vezette a céget.  Ö rendkívül sokoldalú személyiség volt, felfogása szerint a Marimekko minden lehet, nemcsak nöi ruhák, hanem akár zene, versköltészet, virágüzlet vagy akár fagylalt is. Ez a gondolat inspirálta a cég mai vezetöjét Tiina Alahuhta- Kasko-t.

Armi Ratia képét Ilja Glazunov orosz festö örökítette meg 1973-ban. A 120 x 160 cm nagyságú olajfestmény  a Marimekko cég igazgatójának szobájában örzi ennek a nagyvonalú nönek az emlékét.

armi-ratia-glazunov

Ilja Glazunov : Armi Ratia

Armi Ratia nevét Helsinkiben 2015 óta  egy kis park is viseli. Közel van a déli kikötöhöz a Kaivopuisto városrészben a tengerpart menti úttal határos. Armi Ratia 30 évig élt a park közelében.

Armi Ratia életéröl Jörn Donner készített filmet Armi elää! / Armi él ! címmel.

Marimekko és a centenariumi év

A motto : Együttes alkotó tevékenység – Yhdessä luova tekemistä. Ennek érdekében a cég a Gyermekek és fiatalok alapítvánnyal  együtt /Lasten ja nuorten säätiö  alkotó mühelyt hoz létre, melynek eredményeit  az ünnepi év során fogják bemutatni.

A Marimekko mintái világszerte ismertek, ezek közül kiemelkedö a Maija Isola által tervezett  Unikko – Pipacs/Mák nevü minta, ami sokféle színben és nagyságban díszíti a finn otthonokban a  legkülönbözöbb tárgyakat,

Ha Önök közül valakit érdekel az unikko minta akkor melegen ajánlom ezt a címet: https://fi.pinterest.com/eijat2014/marimekko-unikko-pattern/.

 

Ebben az ünnepi évben  új minta látott napvilágot. A neve Veljekset /Fiútestvérek . Tervezöje Maija Louekari .

 

 

Az anyagot bemutató kis filmet itt lehet megnézni :

http://httpcache0-80157-cachedown0.dna.qbrick.com/80157-cachedown0/ncode/2016-11-09/marimekko_576p_3be57320.mp4

A mintát óriási méretben januárban a  Lux Helsinki fényfesztiválon a Finn Bank föépületére vetitve lehetett látni január 5-9 között.

veljekset-e1483701201719

Lux Helsinki – Veljekset

A minta öserdei hangulatot teremt, a finn erdök állatai közül a medve, mókus, bagoly, harkály és farkas látható a fák és virágok között. Az anyag méterének ára 37 euro. Készült belöle párnahuzat ( 50 x 50 cm 29 euro)  és szatyor is, ennek ára 27 euro.

Ezen az új anyagon kívül más új termékei is vannak idén a Marimekko cégnek. Ezek a

Rohkeita  kuvioita Suomelle / Bátor mintákat Finnországnak téma szellemében valósítják meg a Armi Ratia gondolatát arról, hogy a Marimekko életforma.

Az ünnepi év új tárgyai ezen gondolat   köré csoportosulnak. Az egyik ilyen témát a

Siirtolapuutarha /Veteményeskertek nevü téma   képviseli

suomi100-marimekko

 

A centenariumi év termékeita világ minden részén  150 Marimekko üzletben árusítják 2017 január elseje óta.

Végül de nem utolsó sorban egy verseny, ami a tervezést és a technologiát egyesíti majd. A versenyt 2017 szeptemberében tartják a Marimekko cégházában a Helsinki Design Week eseménysorozattal kapcsolatban. A verseny neve:

Marimekko Designathon

A fiatal  tervezögeneráció részére kiírt  versenyen nemzetközi bírálóbizottság fogja kiválasztani a legjobb ötleteket . Ebben a versenyben a hagyományos textil- és ruhaipari konvenciókat megkérdöjelezö, új innovációs ötleteket és megoldásokat keresnek.

Kedves Olvasók !

Már eddigi, idén  Suomi 100  címszóval kezdödöen írt leveleimben is észrevehetö, hogy milyen sokoldalúan ünnepli Finnország függetlenségének 100. születésnapját. Azonban nem csak a nagy cégek ünnepelnek, számtalan kisebb söt  egyéni ünneplési mód is van. Ezekröl egy legközelebbi levelemben írok .

Szivélyes üdvözlettel:

 

Judit Mäkinen

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.