Suomi 100 – 191.levél – Formatervezés

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba,  Magyarországra

 Kedves Olvasók !

 Mai levelemben folytatom a Suomi 100 témát. Ebben a levélben iparmüvészeti tárgyakról lesz szó, az Iittala-ban levö üveggyár és a Fiskars cég ünnepi termékeinek egy részével ismerkedhetnek ma a Finnország iránt érdeklödök.

Önök közül bizonyára sokan ismerik az iitala-ban levö üveggyár termékeinek jelét a kis, piros i betüt.

iitala

Hol van Íittala ?

Egy kis történelem

Helsinkitöl északra kb. 127 km távolságban , Hämee tájegységében van ez a helység. Egészen 2011-ig önálló volt, 2360 lakost számlált. Abban  az évben Hämeenlinna városához kapcsolták . Finnország fö vasútvonalán,   a Helsinki – Tampere vonalon fekszik. Ez volt az egyik oka annak, hogy ide egy svéd üvegfujó  P. M. Abrahamsson 1881-ben üveggyárat alapított.

iitalan-lasitehdas

Iittala üveggyár

Az elsö üvegtárgyat 1881 november 24.-én fújták itt. Abban az idöben az új üveggyár a település csodájának számított. A gyár müködésének kezdete óta ismert magasszínvonalú termékeiröl. Az üvegfúvás mestersége apáról fiúra szálló foglalkozás, melynek titkait gondosan örzik . A müvészek és az üvegfúvók szoros együttmüködése nélkül  mütárgyak, vagy üvegszobrok készítése elképzelhetetlen. Csak így jöhettek létre olyan idötlen alkotások, mint többek között az  Alvar Aalto tervezte Savoy váza, Tapio Wirkkala Ultima Thule  poharai vagy Oiva Toikka madarai.

Az évtizedek során Iittala-ban nemcsak üveggel foglalkoztak, hanem kerámiávalö söt fémmel is. Ezekre példa a Kaj Franck tervezte Teema edénykészlet vagy Timo Sarpaneva öntöttvasból keszült, belül emailozott  fazeka.

A fenti példákon kívül számos,  más  müvész alkotásai  is ismertek és kedveltek.

Suomi 100 – Iittala- ban

Idén, a centenáriumi év örömére a gyár ünnepi gyüjteményt bocsátott forgalomba.  Az összes tárgyra jellemzö az ultramarinkék szín. Ez a színárnyalat az  Iittala-ban lévö üveggyár  által  létrehozott szín, különleges recepttel készült. Az ünnepi év tárgyait kék ajándékcsomagokban hozzák forgalomba.

Az üvegtárgyak januárban kerültek az üzletekbe, de már tavaly decemberben elérhetö volt a legmutatósabb üvegdísz az Oiva Toikka által tervezett kék galamb.

kyyhky

Oiva Toikka : Galamb

A Suomi 100 ünnepi év ünnepi madara a kék galamb, ára jelenleg 388.00 euro. A galamb  méretei : 210mm  x  130 mm . Oiva Toikka madarainak Finnországban számos gyüjtöje van, a  müvész által szignált galamb ára az elkövetkezö években erösen emelkedhet majd.

Mai  levelemben  a galamb alkotójáról Oiva Toikka müvészröl  írok.

Oiva Toikka

oiva-toikka

Földmüves  családban született Viipuriban 1931-ben. ( Megjegyzés : Viipuri /Vyborg  Finnország 2. legnagyobb városa volt,  ma Oroszországhoz tartozik ).

A Képzömüvészeti föiskolán 1956-ban kerámia szakon szerzett diplomát, majd négy évvel késöbb a rajzmüvészeti osztályon is végzett. A Nuutajärvi üveggyárban dolgozik, nagyon sok ismert alkotása van, talán leginkább a minden évben elkészülö üvegkockákról és az üvegmadarairól ismert.

Nevéhez kedvelt étkészletek is tartoznak, tervezett a Marimekko cégnek is.Oiva Toikka számos kitüntetésben részesült, ezek között kiemelkedik az 1980-ban kapott Pro Finlandia érem.

Finnország híres a formatervezésröl, ez egyszerü, tiszta formákat jelent.  Az egyik gyár, aminek termékeit manapság már az egész világon ismerik a

Fiskars -ban levö gyár 

Hol van Fiskars ?

Egy kis történelem

A helységet finn nevén: Fiskari általában nem emlegetik, a svéd Fiskars név terjedt el. Helsinkitöl  90 km.-re egyenesen nyugati irányban van a Fiskarinjoki/Fiskarså  nevü kis folyó partján. Lakosainak száma kb. 500.

lataus-3

Fiskars a levegöböl

Ide , az akkori svéd birodalom területére Kristina királynötöl 1649-ben privilegiumot  kapott  Peter Thorwöste hollandiai származású, Turkuban élö kereskedö arra, hogy  vasönötödét alapítson. A vasércet Svédországból,  Utö szigetének bányájából hozták vasrudak formájában ( kankirauta)  ide, ebböl Fiskarsban többek között  szögeket, drótot, késeket  kapákat és kerekeket  készítettek.

Az akkori Pohja/Pojo  nevü   járásból az 1600-as években a vasgyártás központja lett. Bár az alapanyagot messziröl hozták, Fiskars ideális hely volt, a környezö erdökböl nyerték a faszenet és a viziutak  megkönnyítették a szállítást .

Fiskars manapság

A vasgyár alapításától eltelt 368 év alatt Fiskarsban egyre több terméket állítottak elö, manapság a Fiskars koncern tárgyai a háztartáson kívül  a kertészetben is megtalálhatók.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a narancssárga színü  Fskars –  olló világszerte ismert, statisztikai adatok szerint több mint egymilliárd ! Fiskars-olló kering a világ minden részén.  Az ollók világát ez az olló 1967-ben forradalmasította. A Fiskars – olló könnyebb és jobban használható, mint a régi vas-ollók. Az elsö olló után már sokféle olló is van, konyhai használatra, barkácsoláshoz, papírvágásra , mindenféle kertészetben használt ollók,  varráshoz használt és körömollók is léteznek. Ezzel kapcsolatban jegyzem meg, hogy a piros szárú Fiskars –olló a balkezesek részére készült !

A centenarium tiszteletére új Fiskars – olló került forgalomba, ennek szára a finn színeket képviselik azaz fehér és kék színüek.

suomi100_fiskars786217

Ünnepi év ollója .

Ezt az ollót Fiskarshoz közel Billnäs-ben gyártják, rajta a centenarium hivatalos logoja látható és  kizárólag csak  az ünnepi év idején árusítják, ára 15,41 euro. Mindenegyes olló minöségét manuálisan ellenörzik.

Kedves Olvasók !

Mai levelemmel bepillantást szeretnék adni abba, hogyan valósul meg  Finnországban a 100-éves  önállóságot ünneplö évben a téma  : Yhdessä = Együtt. Számtalan termék, számtalan cég és kezdeményezés viszi közelebb egymáshoz Finnország lakosait azzal a céllal, hogy  együtt ünnepeljük mindazt amit együtt értünk el.

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Suomi 100 – 191.levél – Formatervezés

 1. Kedves Judit!

  Az üvegcsodák régi gimnáziumi emlékeimet idézték fel. Osztályunkkal látogattunk meg egy üveggyárat, ahol láthattuk az üvegfúvó mesterek művészi alkotásait. Üvegcsepp madarakat stb. A Fiskars olló az egy csoda! Volt már a kezemben, de én eddig csak gyenge hamisítványt fogtam ki.. Gyerekkoromban évtizedekig egyazon ollóink voltak, különböző célokra és tökéletesek voltak. Jött a “késes” akivel évenként éleztettük és és funkciójuknak megfelelően használhattuk. Most igen sok hasznavehetetlen van, megfelelvén a fogyasztói társadalom “eldobható” igényeinek. A Fiskars megérdemli hírnevének terjesztésedet. Üdvözlettel. Lia.

  2017. február 21. 12:20 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Suomi 100- 191.levél- A formatervezés is > ünnepel 2017 febr. 21 Kedves Olvasók > ! Mai levelemben folytatom a Suomi 100 témát. Ebben a levélben > iparmüvészeti tárgyakról lesz szó, az Iittala-ban levö üveggyár és a Fi” >

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! Sajnos a Fiskars ollót már régen lemásolták a kínaiak. DE csak a külsejét tudták átvenni, a minöségtöl messze elmaradtak. Finn konyhákban többet használjuk az ollót mint a kést, pl: petrezselyem,kaprot vagy póréhagymát is ollóval aprítunk kés helyett.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.