Suomi 100 – 190.levél – Hóvár Kemiben    

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatjuk a Suomi 100 témát, a centenariumot ünneplö Kemi hóvárról olvashatnak az érdeklödök.

Hol van Kemi  és mi ez a hóvár ?

Ez az  1869-ben alapított, a Kemijoki folyó torkolatában fekvö  város a Lappföld tájegységéhez tartozik lakosainak száma 2016-os adat szerint 21 603 lélek .

Egy kis történelem

A 1990-es években, közelebbröl 20 évvel ezelött Finnországban gazdasági pangás volt, Kemiben a munkanélküliség elérte a 25 %-ot ! Valamilyen változást ebben a helyzetben az 1996 telén egy hóból és jégböl felépült vár jelentette, mivel ezzel megindult a téli túrizmus a városban.

Az akkori hóvár megnyitása nagy eseménynek számított, exotikus úticél lett a városból. Az ötletet a megnyitáson  – 1996 februárjában-  beszédet mondott kultúrális ügyek minisztere Claes Andersson psziciáter így jellemezte: ”  Jos tämä ei ole luovaa hulluutta niin sitten ei ole mikään” azaz :  Ha ez nem alkotó örültség akkor mi az ?

Suomi 100-hóvár idén

Az idén elkészült hóvár a tengerparton van, építése a finn hó- és jégmüvészet legnagyobb és legszebb példája. A vár építöanyaga 25 000 köbméter ! hó. Az építkezést 2016 decemberében kezdték el és a munkálatok 2 hónapig tartottak. Az építöanyag a tengerböl származik. A tengervízböl hóágyúkkal csinálnak havat és azt használják fel. Az ilyenkor már  befagyott tengerböl kiemelt jégtáblákból lesznek az étterem asztalai és az összes jégböl faragott szobor.

lumilinna-2017

Rauno Ruonansuu építész irodája: Kemi Hóvár 2017

A hóvár egyik fö célja, hogy Finnországról és a finn kultúra sokoldalúságáról terjesszen ismereteket. Ez leginkább  a külföldröl érkezö látogatók segítségével sikerül, ök viszik hírét az országnak.  Statisztikai adatok szerint a vendégek fele külföldi és ök kb. 50 különbözö országból érkeznek minden évben. A várnak évente más- más  témája van, ezt ábrázolják a hó – és jégszobrok .

A Hóvár részei

A várnak három fö része van, a HóVendéglö /LumiRavintola, a HóSzálloda/Lumihotelli és a HóKápolna/Lumikappeli. Minden témát hóból készült szobrok és reliefek képviselnek bemutatva  a finn kultúrális élet jelentös alakjait.

HóSzálloda/ Lumihotelli

A 48 fekvöhelyes , dohányzásmentes , teljesen hóból épült szálloda január végétöl április elejéig áll a vendégek rendelkezésére. A szobák különbözö nagyságúak, lehet egyedül párosan vagy csoportosan is éjszakázni a minusz 5 C fokos szobákban. Ezeket akkor lehet elfoglalni, amikor a hóvár bezárja kapuit a látogatók elött- este 9.-kor. Ilyenkor viszik a meleg hálózsákokat a szobákba. A  kellemes éjszakázás vastag, puha és arktikus használatra készült, különleges  hálózsákokban történik.

 

snowhotel_2016_wide-1

Kétszemélyes hálószoba 2016-ban

Az öltözködésre és a zuhanyozásra a szállodával kapcsolatos fütött helységek  állnak rendelkezésre.  ugyanitt van a reggeli is.A hálózsákok használatára a több nyelven beszélö személyzet ad eligazítást. Ezek a szobák kizárólag éjszakázásra szántak, este 9-töl lehet bebujni a meleg hálózsákokba. A biztonságot többféle módon garantálják és az itt dolgozóktól  lehet a biztonságra vonatkozóan kérdezösködni. A jégszállodát évente kb. 1000-1400 vendég veszi igénybe, ezek közel 40 országból érkeznek Kemibe.

HóÉtterem/LumiRavintola

Ez a különleges étterem minden nap várja a vendégeket. A hóvendéglö a finn ízekkel ismerteti meg a látogatókat. A berendezésben minden – az asztalok és az ülöhelyek is – hóból vagy jégböl vannak. A belsö hömérséklet minusz 5 C fok, függetlenül attól, hogy kint milyen hideg van. Amikor ezeket a sorokat írom , febr.8.-án Kemiben süt a nap és minusz 18 C fokot mutat a hömérö, szóval a hóétteremben viszonylag meleg van !

Hogy s mint folyik az étkezés itt, arról ez a kis film ad rövid tájékoztatást: https://youtu.be/fSAW5V5mthk

Az étterem idén 70 m hosszú, falait a finn kultúrális- és sportélet ismerös alakjainak képei és Finnország szimbolumai díszítik.

rauduskoivu-ja-kielo

Finnország szimbólumai: nyírfa és gyöngyvirág

Nagyobb csoportokat is fogadnak , többféle magánrendezvényt is lehet tartani itt. Hogy a jégtáblából készült asztalokon az étel ne fagyjon meg. minden tányér alatt fából készült tányér is van.Az étteremben tilos a dohányzás !

A hóvár harmadik része a

HóKápolna/LumiKappeli

Ez a különleges kápolna ekumenikus, azaz minden egyház használhatja. A kápolnát Oulu püspökei , az evengelikus püspök  és  az ortodox egyház részéröl Oulu metropolitája  és Kemi-Tornio megyés esperese szentelték fel.

6855-2015_snowchapel-705x470

Hókápolna

A kápolnában minden évben  több pár is esküszik örök hüséget egymásnak, nemcsak finnek, hanem külföldröl érkezö párok is. Az exotikus környezet különösen vonzóvá teszi ezt a helyet. Esküvökön kívül keresztelökre is van lehetöség ebben a káplonában.

A Kemi Hóvár építöi

Befejezésül, de közel sem utolsó sorban a Kemi Hóvár tervezöiröl és  építöiröl egy pár szót.

Rauno Ruonansuu Kemiben dolgozó építészmérnök  irodája 2000 óta tervezi minden évben a hóvárat. Mivel a várnak évente változó témája van, a tervezés évente új feladatokat állít a tervezök elé.

arkkitehti-ruonansuu-kemissa

Arkkitehti Rauno Ruonansuu ( Foto:Risto Koskinen)

Az irodai munkatársak szakértelme egyedülálló ezen a téren, évek óta dolgoznak együtt. Fejlödött a tecnika is. Míg a világítáS sok fejtörést okozott- a lámpák melegitették és olvasztották a  jeget és havat – az új LED technikájú világítótestek alkalmazásával  megoldódott  ez a probléma.

Magát az építést az 1987 –ben alapított cég : IP-Heikkilä Oy végzi. A cég egyik  szakterülete a hóból és jégböl való építkezés. 1988 óta építik fel a Kemi hóvárat, ami Finnország legnagyobb ilyentípusú építménye.

Kedves Olvasók !

Vannak olyan dolgok a világon , amiket egyszer az életben látni ”kell”. Ezt gondolják azok is, akik messzeföldröl látogatnak Kemibe, annak egyedülálló hóvárába.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

4 thoughts on “Suomi 100 – 190.levél – Hóvár Kemiben    

  1. Visszajelzés: 226.levél   Mindenféle szépségverseny : A legszebb bélyeg | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

  2. Visszajelzés: Üdvözlet a Kemi hóvárból ! Terveiset Kemin lumilinnasta ! | Finnországi Levelek

  3. Kedves Judit! Már láttam ugyan a televízióban ezt a páratlan hóvárat és szobáit, de így is köszönet, hogy most kedvünkre nézelődhetünk benne. Nekem kicsit hideg lenne, és nászutasoknak sem ajánlanám. Üdvözlettel. Lia.

    2017. február 10. 21:36 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Mai levelemben folytatjuk a > Suomi 100 témát, a centenariumot ünneplö Kemi hóvárról olvshatnak az > érdeklödök. Hol van Kemi és mi ez a hóvár ? Ez az 1869-ben alapított, a > Kemijoki folyó torkolatában fekvö város a Lappföld táje” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.