Sonkával a világ körül ?

 

Kedves Olvasók !

Hogy a finnek találékonyak azt sok példa bizonyítja. Ime egy a sok közül:

Tavaly, azaz 2016 –ban a kémiai ipart felügyelö egyesület: Kemianteollisuus ry. foglalkozott azzal, hogy mi mindenre lehetne felhasználni az un. biohulladékot. Valakinek az az ötlete támadt, hogy a karácsony közeledtével közeledik a karácsonyi sonka-sütés ideje is.

joulukinkku-3

Karácsonyi sonkasütés

Karácsony táján  7 000 000 kg sonkát sütnek a finn háztartásokban. Finn házatartások általában nem zsírral sütnek-föznek, hanem olajjal, így a zsír nálunk biohulladéknak számít.  Ha a zsírt a lefolyóba vagy a WC-be öntik az megdermedve a csövekre veszélyes lehet.

Hogy a sonka  hogyan  kapcsolódik a kémiai iparhoz ?

Úgy, hogy a sonka sütése közben zsír gyülik össze a tepsiben és ezt a zsírt fel lehet használni másra is, mint a sonka locsolására. A sonkazsír összegyüjtésének ötlete tetszésre talált , az ötlethez több cég is csatlakozott, ezek a következök:  Neste, K-ryhmä,  Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki és  Maa- ja kotitalousnaiset .

Kinkkutemppu / Sonkatrükk néven kampány indult , mely 2017 január 2.-ig tartott. Az országban összesen 18 helyen állítottak fel “zsírgyüjtö állomásokat”. Azt tanácsolták, hogy a folyékony  zsírt öntsék  egy dobozba – itt pl. a dobozos tej dobozába –  és tegyék ki a hidegre, ahol a zsír megkeményedik. A zsirt tartalmazó dobozokat tartályokba gyüjtötték össze.

 

A zsírból a Neste cég Porvooban levö finomítójában diesel üzemanyagot állítottak elö.Így lett disznóból sonka, sonkából zsír, zsírból diesel üzemanyag !

Az eredmény

minden várakozáson felüli volt. A kampányban részt vett  40 000 háztartás összesen  12 000 kg zsírt gyüjtött  össze, ebböl 10 000 liter diesel üzemanyagot állítottak elö ! Az üzemanyag eladásából a Hope ry. egyesület és a jótékonysági sportegyesület az Icehearts  14 500 euros adományban részesülhetett, segítve ezzel a rászoruló, kisjövedelmü családokat.

 

Kiszámították, hogy az így elöállított  üzemanyag  6 l / 100 km fogyasztás mellett összesen  4 x 40 075 km-nyi útra elég , négyszer a föld körül lehetne menni ezzel.

Ezután várható, hogy ez a Sonkatrükk jövö karácsonykor is megismétlödik majd.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

3 thoughts on “Sonkával a világ körül ?

  1. Jó ötlet. Nálunk is hasznosítják a használt sütőolajat. Egyébként is az hírlik a többször használt olajról ( pl. ha rántott húst több alkalommal sütnek egyazon olajban),hogy rákkeltő. Hasznosítás céljára tőlünk is el szokták vinni a már használt olajat. L.

    2017. január 25. 18:59 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Hogy a finnek találékonyak > azt sok példa bizonyítja. Ime egy a sok közül: Tavaly, azaz 2016 –ban a > kémiai ipart felügyelö egyesület: Kemianteollisuus ry. foglalkozott azzal, > hogy mi mindenre lehetne felhasználni az un. biohullad” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.