Suomi 100-188.levél Ünnepi bögrék

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból,  szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatom a megkezdett Suomi 100 sorozatot, Finnország centenáriumi évében írandó  leveleimet. Ma az egyik finn ipari formatervezés fellegvárával az Arabia gyárral és annak ünnepi bögresorozatával foglalkozunk. Hogy egy bögre is lehet ünnepi tárgy arról a centenáriumi évre készített bögresorozat tanúskodik.

Egy kis történelem

Az Arabia vállalkozás 1873-ban kezdte  meg müködését Helsinkiben  és kerámiái az egész világon ismertek. Tervezöi szintén híres kerámikusok voltak, az Arabia tervezöjének lenni státusz-szimbólum volt. A gyár 9. emeletén levö mütermekben sok ismert müvész dolgozott, többek között  Kaj Franck, Inkeri Leivo, Heikki Orvola, Esteri Tomula, Dorrit von Fieandt,  Rut Bryk, Birger Kaipiainen, Oiva Toikka, Heljä Liukko-Sundström.

Az Arabia gyár étkészletei, kávé- és teaszervizei minden finn háztartásban megtalálhatók, vannak közöttük a mindennapos hétköznapokban használtak és különlegesek, díszesek. Utóbbiak mint Finnország ajándékai számos államfö asztalát ékesítik. Erre egy példa a  Paratiisi /Paradicsom készlet Birger Kaipiainen müvész tervezte.

paratiisi

Birger Kaipiiainen: Paratiisi

Sajnos tavaly márciusban kihültek a kemencék, a gyártást Finnországnál olcsóbb országokba helyezték át, Romániaba és a Tájföldre! Most  a 100 éves Finnországot ünneplö bögresorozatot a Tájföldröl hozzák haza..

Az Arabia gyár ünnepi bögréi

Idén, a centenáriumi évben került az üzletekbe 10 különbözö bögre, melyek az önálló Finnország egy-egy évtizedének állítanak emléket. Minden bögre díszítése egy-egy évtizedre mutat rá.  Kilenc bögre hagyományos motivumokkal  díszített, egyet – a legutolsó évtizedet képviselö bögrét-  azonban eddig nem látott kép díszíti.  A bögréket kizárólag a 2017-es évben árulják , ünnepi  pecséttel és korlátozott mennyiségben. öt-öt bögre van egy csomagolásban, egy kék-fehér díszes kerek dobozban. Az egyik doboz bögréi az elsö öt évtizedet, a másik dobozban levök az utolsó öt évtizedet képviselik.

1arabiasuomi100mukit7

Arabia :  Ünnepi bögrék

A díszítésre kiválasztott, az egyes évtizedekre jellemzö  motivumokat  újra rajzolták és tették rá az ünnepi bögresorozatra. A bögrék 3 dl ürtartalmúak, a csomagolásban a névvel ellátott bögrékhez, informativ szöveg is tartozik.

Milyenek a bögrék ?

Isak  1914

A jugend/szecessziós hatású dísz a bögre felsö peremén fut végig

isak-1914

Isak 1914

Az 1910-es évek bögréit a finn természet növényei is díszítették. Hogy ki tervezte az Isak bögre díszét arra sajnos nem találtam adatot.

She-Fo  1926

she-fo_1926-iso-ei-taustaa

She-Fo 1926

Greta-Lisa Jäderholm-Snellman kerámikus 1921-1937 között dolgozott  az Arabia gyárnak. Ö a klasszicizmust és a geometrikus díszitéseket vezette be.

Myrna  1937

Olga Osol tervezte díszítés mind a mai napig egyike a legkedveltebbeknek különösen az idösebbek körében, sok finn háztartás ünnepi kávéskészlete ez.  A tervezö a Myrna névvel  egy amerikai sztárnak  Myrna Loy- nak állított emléket. Eredeti formájában nem egy bögréröl hanem egy teljes kávéskészletröl volt szó.

Az aranyozás a kávés- szerviz csészéinek és tányérainak szélén ünnepiesebbé tette a készletet. A készlet sok finn háztartásban megtalálható.

Suomen kukka 1941

Ez a motivum Reinhard Richter tervezése és 1938-1946 között díszítette az Arabia gyár készleteit

suomenkukka-iso-ei-taustaa

Suomen kukka

Manapság keresett az Arabia porcellánt gyüjtök körében.

Hattara 1954

A hattara szó kis, felhöfoszlányokat jelet, de ez a finn  neve annak a vattaccukornak is, amit a gyerekek kaphatnak a Vidám parkok-ban.A kép ezekre emlékeztet.  Raija Uosikkinen festett ilyen motivumokat arra az étkészletre, amit Kaj Franck tervezett az 1950-es évek elején.

Ez a díszités  1961-ben aranyérmet kapott az Egyesült államokban Sacramento-ban.

Pastoraali 1965

Esteri Tomula az Arabia gyárnak évtizedekig tervezett, nemcsak  díszítéseket hanem teljes étkeszleteket is. Utóbbiak közül ismert többek között a Krokus  készlet. A Botanica nevü fali tányérok és vázák a  gyüjtök  nagyrabecsült darabjai. A Pastoraali sorozathoz tartoztak mindenféle edények és  alátétek  is

Ezekre jellemzö a virágokkal körülvett nöi alak .

Esteri  1973

Az 1970-es években többféleképp igyekeztek megszépíteni a hétköznapokat. Ezekhez járult hozzá az a díszítés amit Esteri Tomula az Arabiagyár fennállásának 100 évfordulójára készített. Ez a díszítés az ö nevének állít emléket.

100v_esteri_1973-iso

Esteri

A virágos dísz kék és barna színben létezett.

Timbua 1987

Howard Smith amerikai müvész 1962-ben költözött Finnországba és vendégmüvészi minöségben évekig  dolgozott  az  Arabia gyárban. Alkotásaira  az élénk színek mellett a fekete-fehér díszítések jellemzöek. Egy ilyen díszt mutat be a bögre.

100v_timbua_1989_-iso

Timbua

Howard Smith sokoldalú müvész, grafikái, kerámiája és szobrai, textileket díszítö színes  motivumai  sok helyen jól ismertek Finnországban.

Bebop 1992

A név a jazz zene egyik irányzatára utal. A motivum tervezöje Heikki Orvola harminc éve dolgozik az Arabia gyárnak. Ez a motivum eredetileg kávés és teáskészleteket díszített.

Heikki Oorvola egyike a legsokoldalúbb finn müvészeknek, kerámián kivül dolgozik üveggel, vassal és textilekkel is.

Huvila  2017

A legújabb bögre motivuma egy fiatal müvész Heini Riutahuhta müve. A virágdísz az 1920-as évek hangulatát idézi, mint maga a bögre neve is , huvila = Villa.

100v_huvila_2017-ei-taustaa-pieni-suorassa_gallerythumbnail

Huvila

A motivum kézzel festett és modern stilusban folytatja az Arabia gyár díszítéseinek kifinomult vonalait.

Kedves Olvasók !

Mai levelem a harmadik a Suomi 100 sorozatban, amit a centenariumi évben szeretnék írni azzal a céllal, hogy ezekkel a levelekkel is  közelebb hozzam Önökhöz Finnországot.

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Suomi 100-188.levél Ünnepi bögrék

  1. Nagy élmény volt ezt a levelet olvasni! Különösen Esteri Tomula alkotásai tetszenek, bár róla alig találtam valamit.Az ünnepi bögrék között a Pastoraali az egyetlen, amin Suomi neito látható. Nagyon trendi. A bögréket külön is meg lehet vásárolni?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.