Suomi 100.  Finnország nemzeti eledele a rozskenyér

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Mint régebben is írtam, a centenáriumi évvel kapcsolatban sok minden történik Finnországban. Ilyen volt a nemzeti eledelt illetö  szavazás is, mely 2016  okt.3 – 2016 dec.5. között folyt.

Ma, 2017 január 19.-én  kihirdették az eredményt Helsinkiben. A szavazáson kb. 50 000 résztvevö volt és a döntöbe választott 12 étel közül több mint 10 000 szavazatos többséggel a finn rozskenyér vitte el a pálmát :

ruispalat

Ruisleipä /Rozskenyér

A döntöbe jutott ételek közül nekem a legmegdöbbentöbb a pizza volt ! Az indoklása ennek az volt, hogy ezt az olasz ételt és annak finn változatát  különösen a fiatalok fogyasztják szívesen. Ezzel kapcsolatban egy kis finn humor: Amikor Berlusconi olasz politikus Finnországban járt hivatalos látogatáson, becsmérlöen nyilatkozott a finn konyháról. Ö nem egy kis, vidéki vendégfogadóban kóstolta meg a finn ételeket, hanem az elnöki palota ünnepi vacsoráján . A finneket meglepte ez a lesujtó vélemény és nem telt bele sok idö, míg a finn pizzeriákban Pizza Berlusconi is szerepelt a menün .

A döntö többi ételei a következök voltak – a finnül tanulók részére a képek alatt a finn nevek olvashatók  – sárgaborsóleves, mämmi ( húsvéti desszert, rozsmalátából készül )

kareliai sült hús, hal-leves

viili (ez egy tejtermék) , karéliai piróg,

áfonyás pite, sült törpe marena/ apró hering krumplival,

frissen sózott hal, rakott máj

A szavazók között egy kétszemélyes vacsorára szóló aándék-jegyet  sorsoltak ki.

Kedves Olvasók !

Ha vannak  Önök között olyanok akik szívesen ismerkednének a finn ételekkel, akkor szíves figyelmükbe ajánlom Pente Bernadett finn ételekkel foglalkozó szakácskönyvét : Rokon népünk konyhájában. Ebben a könyvben sok recept is megtalálható, a szerzö képeivel és az elkészítésre vonatkozó tanácsaival.

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.