Suomi 100 -187.levél – Ünnepi menü

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

  1. levél Suomi 100 – Ünnepi menü                              2017 január 12.

Kedves Olvasók !

Mivel az idei év ünnepi, centenáriumi év Finnországban, több mint 3000 projekt van ezzel az ünnepi évvel kapcsolatban. Idei leveleimben ezek egy részével fogunk ismerkedni ezért minden következö levelem címében a Suomi 100 -Finnország 100 benne lesz.

Mai levelem az ünnepi  finn konyhával kapcsolatos,

 az ünnepi év menüjéröl szól. Közelebbröl arról az ünnepi menüröl, amit idén Finnország külföldi képviseleteiben kínálnak az illusztris vendégeknek. A menü lényege, hogy az egyes ételek a finn természet terméseit képviselik a vadnövényektöl a gabonáig.

Pekka Huhtaniemi külügyi tanácsos aki nagyköveti minöségben koordinálja az ünnepi év külföldi eseményeit a menüvel kapcsolatosan annak a véleménynek adott hangot, hogy a finn ételek és italok mint export-termékek is nagyjelentöségüek és érdemileg hozzájárulnak Finnország ismertté tevéséhez a nagyvilágban. A külföldieknek sokszor idegen és soha nem próbált ízek beszédtémára is adnak alkalmat az étkezés során, tapasztalatcserére a finn házigazdák és vendégeik között.

Az ünnepi menü születése, célja  és bemutatása

A menü tervezése a finnekre jellemzöen már tavaly,  jó elöre elkezdödött  kapkodás nélkül, nyugodtan.  Két szakácsmester, Kim Palhus és Arto Rastas tervezte ezt a menüt, melyet 2016 augusztus 28.-án mutattak be nyilvánosan  a Helsinkiben tartott finn nagykövetek találkozóján kínált ünnepi ebéd formájában.

suomi100-ryhma

A Suomi 100 ünnepi menü bemutatása

A menüt úgy tervezték, hogy figyelembe vették a különbözö külföldi országokban elérhetö nyersanyagokat is. A menü célja, hogy a finn étel- és italkultúrát külföldön is ismerössé tegye. A menü figyelembe veszi a vegetáriánusokat is.

Ezzel  a menüvel  a Finnország külföldi nagykövetségein dolgozó szakácsok egy az ö részükre tartott egyhetes tanfolyamon ismerkedtek meg. Vajon a budapesti nagykövetségen dolgozó szakácsnak, Niko Tähti-nek mi a véleménye erröl a menüröl ?

 Miböl áll a Suomi 100 ünnepi menü? 

Elöételek:

Kis falatok formájában mindenféle finn finomság , ezek között sóban pácolt marhahús-filé, homoki tövisbogyó lekvár, erdei gombasaláta rozskenyérrel, tormakrém és füstölt törpemaréna , szivárványos pisztráng-kaviár, vörös áfonyás sütemény.

28569671884_238864c93e_b

Élöétel falatok

 Föételek:

Kátrányos marinádban pácolt lazac, kapros uborka, burgonyasalátával.

Bárány filé, zabbal töltött káposzta, birkahús kolbász és szegfübors-szósz

Desszert:

Brita torta. Ezt nem hagyományos tortaszeletként tálalják, hanem üvegpohárban.

brita-kakku

Brita desszert

A Brita torta nemzetközileg is ismert finomság, Svédországban ezen a néven ismerik, Olaszországban Pinocchio-torta a neve. A most tálalt  finn vátozatban az üvegpohár a Nuutajärvi-ben levö üveggyárban készült kimondottan erre a célra, teljesen kézimunkával. Ez a desszert sokféle gyümölcs-töltelekkel ismert, az ünnepi menüben rebarbaralekvárt használnak, ami Finnországban kedvelt. Hogy hogyan készül ez a sok tejszínhabot is tartalmazó torta az ezen a kis videon látható, angol szöveggel :

https://www.youtube.com/watch?v=G6uFKubQWdc&list=PLuucpJS3Ow1qmgaH4LC7PJpTRvum8yosz&index=8

A képek önmagukért beszélnek.

Kedves Olvasók !

A fenti ételek között Önöknek bizonyára furcsaságok is böven vannak ezért azokról egy pár szó.Feltételezem, hogy magyar olvasónak a kátrány a legfurcsább, ezért arról egy kicsit többet írok.

A kátrány használata Finnországban – a kátrány mindenre jó !

 Hagyományosan a kátrányt ( finnül terva a neve )  mint védöanyagot használták a korhadás, fa szuvasodása és penész ellen. A régi templomok fazsindelyes tetejét kátránnyal  – a mai napig is így van –  kezelték  a hosszabb élettartam édekében.  Finnországban a kátrányégetésnek régi, történelmi hagyományai vannak , a finn kátrány Európban is ismert és keresett termék volt, különösen a hajóépítési iparban. A finn városok közül Oulu volt az egyik legnagyobb kátrányexportör.

Használatos volt  a kátrány orvosságként is. Már a régiek is azt tartották, hogy “ Ha a szauna a szesz és a katrány nem segítenek – halálos a betegség / Jos ei sauna, viina ja terva auta, on tauti kuolemaksi.

Jeleneg is vannak kátrányt tartalmazó termékek, ilyen pl. a tervashampoo / kátrányos shampoo aminek használata megelözi a fejtetü fertözést.

tervashampoo

A  torokfájás elleni  tervapastilli / kátrányos cukorka Y.W.Jalander patikájában született Ouluban, 1934-ben, azóta is forgalomban van. Neve Leijona = Oroszlán a patika nevét örökítette meg.  

Az ünnepi menü halételenek marinádjában kátránycukorkákat oldottak fel, ez az oldat adja a raffinált ízt.

Újabban szaunában is használnak Löylyterva / Gözkátrány  néven ismert folyadékot, ami eredetileg torokfájás elleni gargalizá lófolyadékként volt használatos. Ez tiszta természetes termék, a lappföldi öreg, kátrányos farönkökböl állítják elö.

loylyterva

Ebböl egy keveset – pár cseppet vagy annyit amennyi az üveg fedelébe belefér –  abba a vízbe tesznek, amivel a  forró szaunaköveket locsolják meg. A felszálló göznek egy városi szaunában is olyan illata van,  mintha vidéken az erdö közepén szaunáznának, teljes az illuzió.

A fentieken kivül még számos alkalmazási területe van a kátrányt tartalmazó oldatoknak, ilyenek pl. a lovak patájának ápolására használt szer, a csavarok ”zsirozására ” használt kenöcs vagy az állatok szúnyogok elleni védöszere. Van kátrányos szappan, söt ajakzsir is. A karácsony táján égetett  kátrányos gyertyák illata  felejthetetlen.

tervakynttila

Kedves Olvasók !

Azzal a reménnyel zárom mai soraimat, hogy a most elkezdödött új évben sokan lesznek Önök között olyanok, akik a Suomi 100 ünnepi menüt megkóstolják, mivel a finnországi vendéglök jelentös részében is elérhetö ez a menü. És bizonyára a Budapesti Finn Nagykövetség is tálalja majd ezt a menüt ugye Niko Tähti ? .

Judit Mäkinen

Forrás :

2 thoughts on “Suomi 100 -187.levél – Ünnepi menü

  1. Kedves Judit! Indokolt volt a kátrány hasznos tulajdonságainak ismertetése. Számunkra rákkeltőként vált hírhedtté. Úgy tudtuk az utcai aszfaltozók korai és nagyszámú elhalálozásának okozója. Kerülik a használatát. Gyermekkorunkban volt egy medvecukornak, ill. cipőfűzőnek nevezett nem túl finom, de igen olcsó “édesség”. Nem szerettem, de 20 fillérért meg tudtam vásárolni. Írásod alapján mégis csak tájékozódnunk érdemes a kátrány jótékony hatásairól. Üdvözlettel. Lia.

    2017. január 12. 12:11 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból, > szülöhazámba Magyarországra levél Suomi 100 – Ünnepi menü > 2017 január 12. Kedves Olvasók ! Mivel az idei év ünnepi, > centenáriumi év Finnországban, több mint 3000 pr” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.