Madáreledel- e a cigarettacsikk ?

Kedves Olvasók !

Mint Önök elött bizonyára ismert, a finneket nagyon érdekli a természet és sokan figyelik a természeti jelenségeket. A Suomen Luonto- Finn természet nevü újságban bárki kérdezösködhet a megfigyelt érdekességekröl esetleg furcsaságokról vagy talányokról.  Talán érdeki Önöket is ez

A kérdés : Miért csipegetik télen a cinkék a cigarettacsikeket ? Csak nem fészekhez keresnek építöanyagot a tél közepén ?

Ez a kép egy olyan cinkét mutat ami egy csikkeket tartalmazó edényt vesz közelebbröl “ szemügyre”.

cc-by-sa-2-0-610x458

A válasz: A cinkék nem fészekhez keresnek anaygot bár az igaz, hogy a madárodúkban éjszakáznak többen is együtt, egymást melegítve. A tél mostani szakaszában mindenütt ennivalót keresnek és tudják, hogy ott ahol emberek laknak sok fínomságot lehet találni. Szinte mindent megesznek, mint pl. az ablakokat szigetelö gittet is szeretik. Szívesen kapirgálnak az építöanyagok között is esetleges lárvákat vagy bogarakat remélve. Megjegyzés: A cinkék nem olyan ártatlanok, mint gondolná az ember, Közép-Európában megfigyelték, hogy  a cinkék megkeresik és megtalálják a téli álomba dermedt denevéreket és azok agyát kaparják ki, vagy végsö éhségükben maguknál kisebb madarakat is képesek megölni , hogy a magas zsírtartalmú agyszövehez hozzájussanak.  Feltehetöen ezzel is függ össze a finn nevük:talitintti . Tali = faggyú .

Feltételezhetö, hogy a cigarettacsikk a madarakat a lepkék vagy bogarak  bábjaira  emlékezteti és azért vizsgálják meg azokat közelebbröl is. A csikket egy biztosabb helyre pl. egy vastagabb faágra viszik és ott szedik szét valami jó falat reményében. Szegények csalódnak. De örömmel írom, hogy Finnországban telente nagyon sokan etetik az itt áttelelö madarakat.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

 

4 thoughts on “Madáreledel- e a cigarettacsikk ?

 1. Lehetséges, hogy már vannak nikotinfüggő madarak is.
  A varjakról hallottam egy érdekességet, állítólag képesek emberi arcokat felismerni. Aki látta A.Hitchcock filmjét, az biztosan félt utána egy kicsit…

  Kedvelés

 2. Kedves Judit! Egészen összeomlottam a cinkék horrorisztikus menüje végett. Telente mi is etetgetjük őket. Írásod rávilágított arra is, hogy miért matatják ablakaink fa kereteit. Lehet, hogy apró rovarokar, vagy a szigetelést eszegetik. De ez a denevér sztori igazán meglepő! Üdv. Lia.

  2017. január 10. 17:24 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Mint Önök elött bizonyára > ismert, a finneket nagyon érdekli a természet és sokan figyelik a > természeti jelenségeket. A Suomen Luonto- Finn természet nevü újságban > bárki kérdezösködhet a megfigyelt érdekességekröl esetleg furcsaságokról v” >

  Kedvelés

  • Lia a cinkék közül a széncinke erösebb és egy kicsit nagyobb is mint pl. a veréb vagy akár a kékcinke vagy az öszapó. Csak végsö szükségben, éhségében “gyilkol”, de ilyen a természet, az erösebb gyözi le a gyengébbeket.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.