Suomi 100 – 186. levél – Yhdessä/Együtt

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

186.levél  A független Finnország új évszázadának kezdete.

Kedves Olvasók !

Idei elsö levelemben Arany János szavaival köszöntöm Önöket :

„Mit van mit kívánni még Ily áldott időben? – Adjon Isten, ami nincs, Ez uj esztendőben.”
Arany János

hyvaa-uutta-vuotta

A most kezdödö év Finnország életében fontos év, mivel az ország önnállóságának centenariumi évét  kezdtük el január elsején.  Az ünneplés Szilveszterkor indult, Helsinki központjában becslések szerint kb. 100 000 résztvevövel. A finn televizió ünnepi adását az egész ország figyelte.

dsc01512

Az Uuden vuosisadan  bileet / Újévszázadi buli nevü népünnepély  este 9-kor kezdödött a Kansalaistori / Polgárok tere nevü téren  és annak környékén a belvárosi Töölönlahti nevü tengeri öböl partján.  Ide minden finnt  és Finnországot szeretöt vártak , hoigy tánccal és énekléssel kísérjék az országot az új,  önnálló évszázad kezdetéhez.

uusi-vuosisata

Helsinki föútján  a Mannerheim úton lezárták a forgalmat, színes kavalkád és tánc  volt egész éjjel ott.

Az év témája : Yhdessä = Együtt

Együtt- történelmi feladat

Hogy miért ez a téma arra legkönnyebben a finn történelemböl kapunk választ. Az évszázadokig tartó svéd és a majd száz évig tartó orosz uralom után a finnek együtt, együttes összefogással érték el azt, ahol ma vannak. Ennek legnagyszerübb példáit a II. világháború alatti és utáni évek tükrözik a legjobban.

Az óriási túlerö legyözése csak együtt volt lehetséges. A harctereken és a hátországban mindenki együtt védte az országot. Férfiak és nök, söt serdülö gyerekek is részt vettek a hazáért  vívott harcban. A harcterken a legfiatalabb önkéntesek 16 évesek voltak. Ebbe érdemes belegondolni. Vajon képesek lennének-e hasonlóra a mai tizenhatévesek ?

A hátországban müködö Lotta-Svärd nöi szervezetben un. Pikkulotta=Kislotta csoport is volt, ennek tagjai 8-16 éves lányok voltak. A legkisebbek szüleik beleegyezésével csatlakozhattak a mozgalomhoz.

Finnország a II. világáború vesztesei közé tartozott és mint ilyen kárpótlást kellett fizetnie a gyöztes Szovjetuniónak. A békeszerzödés értelmében 8 év alatt 226,5 millió aranydollárt kellett fizetni. Finnország a világ egyetlen olyan állama, mely a meghatározott idön belül teljes értékben kifizette ezt az összeget. Ezt csak együtt lehetett elérni. Az erre a célra rendezett arany-gyüjtésbe az emberek minden aranyból készült tárgyukat, söt  a jeggyürüiket is beadták !  Mindenki, együtt.

Együtt – Új kihívások

Az utóbbiévekben az ”yhdessä”= együtt szó új tartalmat is kapott. Megváltozott a finn társadalom összetétele. Míg régebben az idegen nyelveket anyanyelvként beszélök elenyészö kisebbséget képviseltek, ez mára teljesen megváltozott. Manapság Finnországban az itt lakók kb. 150 különbözö anyanyelvvel bírnak .

Ez azt jelenti, hogy együtt kell megoldani a különbözö háttérrel bírók befogadását és integrálódását a finn társadalomba. Ez új feladatokat hozott magával, nemcsak a finn nyelv képez akadályt, sok ide költözöttnek többek között a demokrácia és a nök egyenjogúsága az ismeretlen fogalmak közé tartozik. Az integrálódással kapcsolatos történelmi felvilágosításon  sokan a legnagyobb meglepetéssel hallották, hogy Finnországban is voltak háborúk !

Az ide érkezettek között sok az írástudatlan de az írni tudók közül sem mindenki ismeri az itteni abc-t, függetlenül attól. hogy hazájukban milyen magasfokú képzést kaptak. Hogy ez milyen feladatokat hozott az itteniekre azt csak sejteni lehet. A rejtélyek közé tartozik, hogy ezek a bevándoroltak hogyan és mikor fognak beilleszkedni az itteni társadalmomba. Közöttük sokan vannak olyanok akik csalódtak Finnországban, ennek egyik fö oka az embercsempészek folytatta félrevezetö és az igazsággal ellenkezö információja. Ezért már többezren a visszautat választották a melegebb és ismert otthoni tájakra, a hazai kultúrába.

Yhdessä – yhdistys /Together association ry

Finnország már  évtizedek óta minden évben   fogad be segítségre szoruló menekülteket, un. kvótamenekülteket /kiintiöpakolaiset. Ezek megsegítésére Turkuban, annak Varissuo nevü városrészében  1998 óta egy egyesület müködik, a neve Yhdessä yhdistys / Együtt egyesület.

yhdessa-yhdistys-logo

Az egyesület tagjai finnek és Finnországba bevándoroltak. Céljuk a pluralizmus /moniarvoisuus elösegítése, az integrálódás támogatása és a bevándoroltak elhelyezkedési lehetöségeinek javítása.

Az egyesület a nyelvi, kultúrális es vallási határok felett müködik elösegítve a különbözö csoportok közötti párbeszédet. Együttmüködik az egyesület mind a bevándorlókkal kapcsolatos hatósági szervezetekkel, mind pedig a bevándoroltak saját szervezeteivel is. Az  egyesület vezeetöségével  ezen a címen lehet ismerkedni : http://www.yhdessa.org/fi/hallitus/

.Yhdessä/Együtt  a témája annak az éremtervezési versenynek, amin föiskolások vehetnek részt. A cél egy olyan érem tervezése, melyet a késöbbiekben a Skills Finland egyesület használ fel kitüntetésként. Az eredményhirdetés 2017 febr. 1.-én lesz

taitaja9_mv_jpg

Az yhdessä/együtt szó nem puszta fogalom, számtalan tartalma van. Mi mindent lehet csinálni együtt?  Lehet nyelvet tanulni, kultúrával ismerkedni, sütni és fözni,  kirándulni, sportolni . A sportnak fontos szerepe van , a sportoláshoz  nem kell felsöfokon tudni finnül és a sport a fiatalságot is összehozhatja.

Az Új évben többezer program ünnepli a százéves Finnországot, ezek közül az elsök között van a Helsinkiben januar elején megrendezésre kerülö

Valofestivaali / Fényfesztivál/ Lux Helsinki

 Idén kilencedik alkalommal rendezik a fény ünnepnapjait. Az év legsötétebb idöszakában január 5. – 9.-ig  Helsinki központjában több helyen fény- alkotásokat lehet csodálni du. 5 és este 10 óra között.

lux-helsinki

Hogy ez milyen monumentális esemény arról tanuskodjon ez a tavalyi kép, Kari Kola Color Park nevü alkotása.

d9a6e4077db44cf6af66f4f2504f707c

Kari Kola : Color Park

A fényfesztivál napjain az éttermek is résztvesznek Lux Eat címmel. A kivilágított városban a vendéglök három árkategoriában  – 10, 30 és 50 euro – kínálnak menüket a látogatóknak. Ez jó alkalmat nyujt az ide érkezett túristáknak arra, hogy a finn konyhával ismerkedjenek. Mert a finn konyha minden egyszerüségében is nagyon változatos, egyesítve az évszázados történelmi hagyományokat , a svéd és az orosz konyha elemeit a finn konyhával.

Kedves Olvasók !

Idei elsö levelem befejezéseként  kívánok Mindnyájuknak békés , egészséges új évet és Önök közül soknak Finnországgal való közelebbi ismerkedést itt a helyszínen.

Judit Mäkinen

Forrás:

4 thoughts on “Suomi 100 – 186. levél – Yhdessä/Együtt

  1. Kedves Judit!
    Magam is szkeptikus vagyok, a mostani tizenévesek helytállásával kapcsolatban Mi 56-ban megismerhettük, megélhettük.
    Köszöntjük a szabad Finnországot! L.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.