Nyírfák magyar  szemmel, finn lélekkel

Kedves Olvasók !

Camera Poetica : Suhisevat koivut /Susogó nyírfák  néven egy rendkívül érdekes kiállítás nyílt meg 2016 december 8.-án Helsinkiben, a Magyar Kultúrális és Tudományos Központban.

puredesignunkarinkulttuurikeskusphotovesmanenlowres8

A kiállítás anyaga mely könyv  formájában már 2014-ben megjelent a Camera Poetica sorozatban összekapcsolja a fényképészetet és a költészetet. Ez a kötet magyarul is napvilágot látott. .A könyvben a finn  irodalom egyik legkiemelkedöbb egyénisége , a 2011-ben elhunyt Bo Carpelan 13 verssel szerepel, így a könyv egyben neki is emléket állít.

A fényképész Timár József több hónapon át járta Finnországot, az ország ”nemzeti fáit  ” a nyírfákat fényképezve.A kiállított fényképeket 13 finnn költö verseivel kapcsolták össze.

A finn költök a következök:Risto Ahti, Inger-Mari Aikio-Arianaick (Ima), Bo Carpelan, Anne Hänninen,Vilja -Tuulia Huotarinen, Jouni Inkala, Juhani Kellosalo, Toivo Laakso, Kirste Paltto, Joni Pyysalo, Henrika Ringbom, Pentti Saaritsa, Johanna Venho .Minden kiállított képhez egy vers is tartozik, ezeket a kiállítás megnyitásán a megjelent költök maguk olvasták fel.

dscn6163

A kiállítást az Atheneum múzeum nyugalmazott kurátora Leena Ahtola-Moorhouse nyitotta meg. Az eredetileg finnül írt verseket Simon Valéria és Tillinger Gábor fordították magyarra. Az alábbi képen balról jobbra: Leena Ahtola-Moorhouse, Timár József és a kiállítás megnyitására eljött költök láthatók.  Mögöttük a Kultúrközpont igazgatója Richly Gábor áll.

dscn6192-clipped

Timár József, a fényképész  így ír a kiállításról:  “ A  Camera Poetica útra bocsátásakor azt reméltem, hogy a képek és versek társításán keresztül a sorozat egyszerre kínál utat az Olvasónak a tradicionális versolvasási kultúrához és az esztétikai vizuális élményhez.”

Ezt a reményt a kiállítás – a magyar-finn barátság újabb bizonyítékaként –   tökéletesen megvalósitja .

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Nyírfák magyar  szemmel, finn lélekkel

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.