Finnországi levél 184. December 13, Lucia napja  

Kedves Olvasók !

December 13.-án ünnepli Finnország svédül beszélö társadalma  Lucia napját. Szt. Lucia emlékét elsösorban a katolikus egyház örzi, de a skandináv, protestáns országok is átvették ezt a napot. Finnországban föként a svéd ajkúak ünneplik Luciát, aki fényt hoz a legsötétebb téli napok egyhangúságába.

dsc01412

Lucia 2016

Egy kis történelem

Szent Lucia ( Sancta Lucia 283-304) a katolikus és orthodox vallások szentje Diocletianus császár uralkokodásának idején halt mártírhalált. Az ö ünnepe, december 13.napja a kereszténység elötti idöben a  fény ünnepének napja volt.Lucia a vakok és látássérültek szentje.Hogy miért, azt a Luciáról szóló legendák magyarázzák meg.

Az egyik  legenda a következöket meséli Luciáról : Lucia Syracusaban született, tehetös család lánya volt ( ez szinte  az egyetlen, amit biztosan tudunk róla) .Még gyerekkorában elvesztette édesapját, így ezzel  az akkori követelményeknek megfelelöen mint ö mint az édesanyja  elvesztették a gyámjukat. Abban az idöben Rómában minden nönek volt gyámja, aki elsösorban az apa, majd a férj és szükség esetén a fiútestvér is lehetett gyám.

Lucia édesanyja több évig betegeskedett, betegsége az akkor gyógyithatatlannak számító vérhas csodálatos módon egy zarandokút után meggyógyult miután Lucia Cataniába, Szt. Agatha ereklyéihez zarándokolt édesanyjával . Ezért Lucia áttért a keresztény hitre és megesküdött, hogy szüz marad Szt. Agatha módjára.

Lucia akkor már eljegyzett menyasszony volt, de a hozományát a szegények között osztotta szét és megüzente a völegényének, hogy nem szándékszik  férjhezmenni.A féltékeny és ilymódon megsértett völegény  feljelentette Luciát a hatóságoknál, keresztény hite miatt. A keresztély vallás akkoriban tilos volt Rómában és Lucia bíróság elé került. A bíróság bünösnek találta és arra itélte, hogy egy bordélyban éljen prostituáltként.  Akkor azonban csoda történt, a Szentlélek betöltötte Luciát és olyan nehézzé tette, hogy több ember sem tudta elmozdítani. Ezért elhatározták, hogy megégetik. A körülötte felhalmozott máglya azonban nem gyulladt meg és végül úgy ölték meg, hogy átvágták a torkát.

Van egy másik legenda is, miszerint egy pogány fiatal beleszeretett Lucia gyönyörü szemeibe és házassági szándékkal kellemetlenül és kitartóan  ajnározta öt. Amikor ennek nem akart vége lenni Lucia kitépte a szemeit és egy tálcán elküldta a fiúnak. A fiatal férfi annyira megrendült ettöl, hogy áttért a keresztény hitre.  A legenda arról is beszámol, hogy amikor Szüz Mária megtudta milyen erös Lucia hite új, még szebb szemeket adott neki. Bizonyára ez ihlette a sienai festömüvészt Domenico di Pace-t ( 1484-1551) a mellékelt festményre.

220px-saint_lucy_by_domenico_di_pace_beccafumi

Domenico di Pace:Lucia

Lucia napján a fény megtestesítöje Lucia fehér, hosszú ruhában jelenik meg, fején égö gyertyákkal ékesített koszorúval.

dsc01405

Minden évben választanak Luciát, mégpedig úgy, hogy a svéd nyelvü napilap: Hufvudstadsbladet nyilvánosságra hozza a jelölteket az ország minden részéböl. Ezek közül az , aki a legtöbb szavazatot kapja az olvasóktól lesz az azévi Lucia.

Luciát Helsinki katedrálisában ünnepélyes keretek között megkoszorúzzák, körülötte az azévi Lucia-jelöltek állnak.

December 13.-án Lucia ünnepélyes menetben indul el a föváros katedrálisának lépcsöiröl, hogy elvigye a fényt és a vigaszt az emberekhez. Azok a fiatal lányok kísérik akik mint Lucia-jelöltek részt vettek a szavazáson.A szavazással egyidejüleg gyüjtés is indul,melyet a svéd nyelvü  Folkhälsan ( Népegészség) szervezet, valamit a rádió svéd nyelvü szerkesztösége :  FST és a svédül közvetitö rádióadó:Radio Vega szerveznek. A gyüjtés 2017 január végéig tart. Az összegyült összeget  olyan gyerekes családok megsegítésére használják fel akik nehézségekkel  küzdenek.

Az idei Lucia Ingrid Holm  18 éves, Varsinais-Suomi tájegységének Kemiösaari nevü szigetén lakik, Dél-Finnországban.

Helsinki katedrálisában tette fejére Lucia koronáját Anna-Lena Lauren  ujságíró. Ezután kiséretével végigkocsizik Helsinki központján, a kocsi indulását mutatja ez a kép.

A képeket a Televizio egyenes adásából fényképeztem ma, 2016 december 13.-án, a délután 6-órai kezdetü adásból.

Judit Mäkinen

7 thoughts on “Finnországi levél 184. December 13, Lucia napja  

 1. Visszajelzés: December 13. Luca napja |

 2. Visszajelzés: December 13 : Lucia napja | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

 3. Visszajelzés: December 13 – Lucia napja | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

 4. Kedves Judit!

  Hát ezeket a legendákat nem ismertem, bár az esti misén ismertették szent Lucia életét. Viszont emlékszem, hogy nagylány koromban cédulára írt fiú neveket gyúrtunk gombócokba, és a forró vízből elsőnek felbukkanó gombóc tartalmazta a jövendőbelink nevét. Volt, hogy 13.-án megírtuk a fiúk nevét tartalmazó cédulákat és minden napon karácsonyig eldobtunk egyet, majd az utolsó nevet néztük csak meg. Valahogy ezek a babonába hajló vidámságok maradtak meg emlékeimben. Köszönöm a számomra eddig ismeretlen adatokat. Üdvözlettel. Lia.

  2016. december 13. 18:15 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! December 13.-án ünnepli > Finnország svédül beszélö társadalma Lucia napját. Szt. Lucia emlékét > elsösorban a katolikus egyház örzi, de a skandináv, protestáns országok is > átvették ezt a napot. Finnországban föként a svéd ajkúak ünneplik L” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.