December 6. A függetlenség ünnepe

Kedves Olvasók !

Holnap , december 6.-án  mindenütt – a mi házunk kertjében is – lobognak a finn nemzeti zászlók, az ország függetlenségének 99. születésnapját ünnepli.

oman-pihan-lippu-6-12-2012

A naptárban december 6.-a pirosbetüs ünnepnap, Finnország legnagyobb nemzeti ünnepe. Hogy ez mit jelent azt leginkább azok érzik , akik maguk is éltek elnyomott országban ugye kedves Olvasók ?

1917 december 6.-án az akkori  orosz nagyhercegség parlamentje szavazás útján jóváhagyta  az ország függetlenségéröl szóló nyilatkozatot. Ez a nap a független Finnország születésnapja. Ezt a napot az egész ország ünnepli, az iskolákban ünnepi megemlékezések vannak. Az ünnephez minden évben hivatalos eseménysorozat tartozik.

Megkoszorúzzák az elhunyt finn elnökök sírjait, Mannerheim tábornok sírja elött a tábornokok állnak díszörséget. Rengetegen visznek mécsest, gyertyát ehhez a sírhoz emlékezve arra a nagyszerü emberre aki katonáival Finnországot a függetlenség útjára vezette. A sírja Helsinkiben van, körülötte többezer sírban a haza függetlenségért életüket adott katonái alusszák örök álmukat.

5-12-16

Ezen a napon este az egyetemisták fáklyás felvonulást rendeznek és  minden évben más-más  városban mutatkozik be a finn hadsereg.

Erröl az ünnepröl és az ahhoz tartozó hivatalos eseménysorozatról már többször is írtam:

A hadsereg ünnepi felvonulása idén  Kajaani városában lesz, erröl a TV 1. csatornája du. 17.10-kor kezdödö  adásában mutat összefoglalót.

Helsinkiben a Musiikkitalo nevü kultúrintézményben ünnepi hangversenyt ad a Rádió Szimfonikus Zenekara, Hannu Lintu karmester vezényletével. A müsoron Jean Sibelius , Magnus Lindberg és Helvi Leviskä müvei lesznek . Ezek közül a Finlandia nevü Sibelius mü a legismertebb, itt lehet meghallgatni:

https://youtu.be/F5zg_af9b8c

Ez az a monumentális zenemü, mely sokak szerint jobban megfelelne Finnország himnuszának, mint a jelenlegi himnusz. Este az ablakokban égnek az emlékezés gyertyái és az elnöki fogadás ünnepségét az ország apraja, nagyja a televizióból követi.

Kedves Olvasók !

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve zárom mai soraimat .

Judit Mäkinen

3 thoughts on “December 6. A függetlenség ünnepe

  1. Visszajelzés: Finnország. történelmének felejthetetlen napjai : november 30 , december 6.   285.levél | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

  2. Örömteli ünneplést a szabad finneknek! L.

    2016. december 5. 12:09 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Holnap , december 6.-án > mindenütt – a mi házunk kertjében is – lobognak a finn nemzeti zászlók, az > ország függetlenségének 99. születésnapját ünnepli. A naptárban december > 6.-a pirosbetüs ünnepnap, Finnország legnagyobb nemzeti ünnep” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.