Finnországi levél 183. Ádventi tonttuk  

Kedves Olvasók !

Finnországra gondolva talán nem gondolnak sokan arra, hogy ezen a vadregényes tájon nemcsak emberek élnek, hanem láthatatlan kis lények is, a finnül tonttu-nak hívott manók. Ezek ugyanúgy hozzátartoznak Finnországhoz, mint a mökkik, a kis nyaralók egy sajátos, finn formája. A tonttuk különösen ádvent idején aktívak ezért mai levelemben a tontukkal foglalkozunk.

tonttuni

A tonttuk nem csak az erdökben laknak, tonttuk vannak a szaunákban, a csürökben söt az otthonokban is.

A tonttu szó finnül butuskát is jelent, de ez nem jelenti azt, hogy a tonttuk buták- söt ellenkezöleg . A tonttuk eszesek, furfangosak, vidámak. A szó a svéd tomte –szóból vezethetö le.

A tonttunemzetség nagy, számos tagja van . A tonttuk dolgos népek, manapság elsösorban a Finnországba Karácsonykor érkezö Mikulás segédei. Advent táján figyelik a gyerekeket és jelentik a Mikulásnak, hogy hol laknak jó gyerekek- mert ugye a rossz gyerekeknek a Mikulás csak virgácsot visz. A tonttuk úgy általában láthatatlanok, mert jól tudják, hogyan lehet elbújni valahová, egy sarokba, egy fa odvába vagy esetleg a szauna egy sötétebb zúgába. De vannak olyan anyukák és apukák aki látják a tonttukat, ök is a szivükkel látnak,  egy kicsit úgy mint a kis herceg .

Egy kis történelem

Kustaa Vilkuna könyvében – Vuotuinen ajantieto – elmondja, hogy Finnországban már a középkorban is éltek tonttuk az otthonokban – kotitonttu-k –  az erdei tonttukon – metsätontut –  kívül ezek föleg  pajtákban és csürökben, malmokban és istállókban is laktak, innét származik a nevük is: riihitonttu,  jyvätonttu, myllytonttu, tallitonttu. (Megjegyzésként egy pár új szó a finnül tanulóknak: metsä =erdö, koti = otthon, riihi= csür, mylly=malom, talli= istálló )

Ezek a tonttuk védték a takarmányt es a jószágot és örizték a betakarított termést.

Tonttuk a szaunákban is laktak, nekik szaunázás után szokás volt egy szaunavirgácsot és egy kis árpakását is hagyni a szaunában. Mert a tonttuk is szeretnek szaunázni.

saunatonttu-300x300

Szaunatonttuk

Modern tonttuk

Mikulás segédei – joulutontut- gondoskodnak arról, hogy a Mikulás tájékozódjon a hozzá érkezö postáról. Rovaniemiben, ahol a Mikulás lakik külön postafiók is müködik. Ott a tonttuk – postitontut-  a beérkezö postát polcokon gyüjtik össze. Ök hét nyelven válaszolnak a gyerekek leveleire. A Mikulás évente sokezer levelet kap a világ minden részéböl.

santa-elves-santa-claus-main-post-office-rovaniemi_12ent_id171-630x400

A Mikulás postája

A finn televizió Yle TV 2 csatornája 1963 óta  minden decemberben karácsonyi naptár jellegü müsort sugároz. Egészen karácsonyig minden nap egy rövid gyerekmüsor van, ennek neve Karácsonyi naptár / Joulukalenteri. A  müsor legismertebb tonttuja Tonttu Toljanteri összesen 15 évig ( 1998 dec. 1- 2013 dec. 24 ) kalandozott  ezekben a müsorokban. Az ö kalandjait DVD formájában is kiadták, söt film is készült a tonttu életéröl.

tonttu_toljanterin_tarinoita

Egy másik ismert tonttu Tonttu Torvinen – a Mikulás legfontosabb segéde. Ezt a tonttut egy kis karácsonyi dal is megörökítette.

Itt hallható : https://www.youtube.com/watch?v=mEPzjdzFxt4

A tonttukat számos vidám dal emlegeti, ilyen pl. a Tonttuparádé /Tonttuparaati .Az alábbi linken egy kis video található a tonttuparádé zenéjével:

https://youtu.be/cW1UI11a7Bk

A Tappara nevü sportegyesület mükorcsolyázóinak karácsonyi bemutatóján 2014-ben 600 korcsolyázó vett részt. Az óvodások és kisiskolások részére is bemutatott müsorban vidám  tonttuk is korcsolyáztak.

joulunaytos2014_0464_351

A tonttuk karácsonykor egész éjszaka ébren vannak, esznek, isznak akkor amikor a ház népe már az igazak álmát alussza.  Erröl szól a Tontujen jouluyö/Tonttuk karácsonyéjszakája nevü dal , itt hallható :

https://youtu.be/NZYARdjumZ4

Helsinkiben a Télikertben is laknak tonttuk. Egy öreg fa odvában van a tanyájuk , de sok helyen lehet a látogatókat figyelö tontukkal is találkozni.

 

Kedves Olvasók !

Finnországban az ádventhez, a karácsonyváráshoz a tonttuk is hozzátatoznak. A finn karácsonyi dalok között a tonttu-énekek a vidámságot és az örömöt hozzák hozzánk.

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Finnországi levél 183. Ádventi tonttuk  

 1. Tonttut tartani a lakásban elég bizarr…az a tudat hogy állandóan figyel valaki számomra elviselhetetlen lenne! Én inkább megválnék tőle! 🙂
  A kertben lakó tonttuk olyanok,mint a kerti törpék.

  Kedvelés

 2. Kedve Judit!
  Nagyon jó, hogy megismertettél minket ezekkel kedves, vidám, jóindulatú manócskákkal.Szívesen elcserélném a mi krampuszunkat egy bájos kis tonttukra.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.