Finnországi levél 182. Ádventi fények

Kedves Olvasók !

Ma ádvent elsö vasárnapja van – ma kezdödik a Karácsonyvárás- ezért mai levelemben a karácsonyt megelözö idövel foglalkozunk. Elözö leveleimben már többször írtam a finn karácsonyhoz kapcsolódó szokásokról, az itteni karácsonyi ételekröl, díszekröl és a finn Mikulásról aki hozzánk karácsonykor érkezik.  Ezek a levelek itt találhatók :

Novemberben és decemberben a napok rohamosan rövidülnek, Finnország északi részén hetekig nem kel fel a nap . A tavalyi tél idején Utsjokiban – Finnország legészakibb részén – 2104 november 26 és 2015 január 16 között nem kelt fel a nap. A nap már idén is lement úigy, hogy csak januárban lesz újra napkelte.  Ez azonban az általános hiedelemtöl eltekintve nem jelent tök sötétet, mint azt az alábbi,  kép is mutatja, a hótakaró ad  világosságot.

nuorgam_kaamos-10_s600x0

Finn lakásokban sokszor égnek a hangulatot hozó gyertyák, sokszínü és formájú  lámpások és mécsesek. Sokan gyüjtik ezeket, az alábbi képen az Iittala  gyár Kivi /Kö nevü üveg- mécsesei láthatók.

kivi

Kertes házakban szokás az érkezö vendéget a bejáratnál gyertyalánggal  fogadni,az alábbi képen az én mécsesem látható.

joulukuu-2

Az ablakokban is sokszor látunk kivilágítást, ez manapság leginkább többágú gyertyatartóra emlékeztet, kis lámpákkal. Ennek számtalan változata kapható, régies és modern, fábol, fémböl, üvegböl.

Az ilyen gyertyatartók általában 7-ágúak, a szám a hét napjaira utal.

Míg ezeket a fényeket régebben karácsonyi fényeknek (jouluvalot) hívták, újabban kaamos-fénynek nevezik sokan , mivel a sötét évszak miatt már jóval karácsony elött is  szükség van több fényre. Kaamos a neve finnül  az évnek azon szakaszának,  amikor nem kel fel a nap.

Az ablakokban használt fény karácsony táján régebben föleg egy kivilágított csillag volt, a bethlehemi csillagra emlékeztetve. A piros papírból készült csillagban kis lámpa ég, meleg fényt árasztva .

ikkunatahti

Kertes lakásokban a kerti bokrokon és fákon sokféle díszítést láthatunk, a lámpák az utóbbi években kis energiát igénylö LED –lámpák, melyek mindenféle színben kaphatók. 

Nemcsak a lakásokban van sok fény, az utcák is karácsonyi fénydíszbe öltöznek. A

Joulukatu /Karácsonyút– nak hívott kivilágított  utca manapság Finnország minden városában megtalálható.  Ádvent elsö vasárnapja elötti hetekben gyujtják meg az ilyen utcai fényeket egy ünnepség keretei között, amikor a Mikulás megérkezik és kíséretével felvonul az utcán. Ezen  a felvonuláson különösen a kisgyerekes családok vesznek részt nagy örömmel.

joulukatu-helsinki-2016

Ádvent idején  a parkok is karácsonyi díszbe öltöznek .Tavaly Helsinki központjában az Esplanaadi parkot fénylö  szarvasok díszítették:

esplanadin-jouluvalot-2015-1

Finnország legfontosabb karácsonyfája

Óriási karácsonyfákkal több városban  is találkozik a városban  járó, ezek általában a városok föterén vannak. Idén a legnagyobb városi karácsonyfa Jyväskylä városában áll ,  25 méter magas. Országos viszonylatban a legtöbb figyelmet azonban

A turkui katedrális elötti nagy karácsonyfa

kapja. Ennek oka, hogy Turku katedrálisa Finnország nemzeti szimbólumai közé tartozik, az ottani  karácsonyfa így “az ország karácsonyfája “/valtakunnan joulukuusi.   Ezt a 22 méteres, 65 éves fenyöfát  egy Nousiainen- ben levö birtok – Tryykin tila- tulajdonosai Jyrki és Terhi Ristimäki ajándékozták a városnak. A fa kidöntését és  felállítását is  nagy gonddal végezték, sokan figyelték  mindkét helyen a  müveletet. Egy ilyen óriási fa országúti szállítása is nagy szakértelmet igényel.

A fenyöfát 717 kis lámpa világítja meg. Ünnepélyes  keretek között szombaton, november 26.-án gyujtották meg a lámpákat. melyek 2017 január 13.-ig azaz Nuuti napjáig égnek majd. Az eseményen a város lakosai nagy számban vettek részt, mint az alábbi kép mutatja:

turun-kuusi

A turkui katedrális elött elöször 1900-ban állítottak nagy karácsonyfát. A II. világháború  okozta kényszerszünet után 1955 óta minden évben volt itt óriási karácsonyfa. Azóta vezetnek nyilvántartást is  arról, hogy hol nött a mindenkori karácsonyfa és kik voltak az adományozói. Januárban a felaprított  fát visszaadják az adományozónak .

valtakunnan-joulukuusi

Finnország karácsonyfája  Turkuban

Újabban a karácsonyfa ünnepélyes kivilágításának eseményén  részt vesz két ”templom egere ” is, Tilda és Hulda. Itt említem meg, hogy ezeket finnül templompatkánynak /kirkkonrota- nak  hívják.  Ezen a linken egy kis video van a turkui nagy karácsonyfa felállításáról: http://yle.fi/uutiset/3-9311042 .

Kedves Olvasók !

Befejezésül békés karácsonyvárást kívánva küldöm üdvözletemet ma, ádvent elsö Vasárnapján.

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Finnországi levél 182. Ádventi fények

 1. Kedves Judit!
  Adventi jókívánságod köszönettel fogadjuk és Neked is szépen ragyogó adventi várakozást kívánunk.
  Már nálunk is fényben a teraszunk és ilyenkor egy kis hó is megadná az ünnep hangulatát.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

 2. Nagyon szépek a karácsonyi lámpások, bármelyiket elfogadnám. Üvegmécsest már készítettem házilag, meg jäälyhtyt is. Tök sötét csak a fekete lyukban van !!
  Kellemes adventi készülődést kívánok Önnek !

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.