Kezdödik a síszezon a Lappföldön !

 

Kedves Olvasók !

November 26.-án – holnapután –  megkezdödik a síszezon a Lappföldön, közelebbröl Saariselkä  területén. Helsinkitöl kb. 1200 km.-re Észak-keletre van a síközpont, ahol a versenyek lesznek, a förendezö a Suomen Latu nevü szervezet.

 

 

Ezek a versenyek mindenki részére nyitottak, nem élsportolásról, hanem finn tömegsportról, terepen való sífutásról van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy komolyan, aktívan  sportolók távolmaradnának az eseménytöl. A versenyszerüen folyó  sielés 6, 20 és 50 km-es pályákon folyik,  a Fjällräven (Tunturiróka) nevü 30 km-es pályán nincs verseny.

A részvétel nem ingyenes. Az 50 km-t sielök 780 eurot fizetnek, a 20-km –es pályán 70 euro a díj. Akik a 30 km.-es pályán kirándulás-szerüen sielnek, azok részvételi díja 50 euro. Van egy 6 km hosszú pálya is, a 10-16 évesek részére, ennek részvételi díja 40 euro személyenként.

A terepen van lehetöség melegedésre is, a 30 km-es útvonal felénél  pedig tábortüz várja a visszafelé indulókat.  Minden pályavonal mentén  több pont is van, ahol segítséget kaphat a sielö.

A cél területén hóból készült szobrok várják az érkezöket, többek között egy Muumi és egy harmonikázó mackó is.

Idöjárás

November 26.-án a nap 10.53-kor kel fel és 13.05-kor nyugszik le. Ez 2 h 11 perces napot jelent. Az alábbi net-kamerás  kép november 24.-án du. 2 felé készült mutatva, hogy közel sincs  teljesen sötét !

kiilopaan-nettikamera-24-11-16

 

Az idöjárás elörejelzés szolgálat -7 és -10 C fok közötti idöt ígér, ez finn szemmel nézve ideális hömérséklet . A hóréteg vastagsága kb. 15 cm.

 

Judit Mäkinen

 

 

2 thoughts on “Kezdödik a síszezon a Lappföldön !

  1. Kedves Judit!
    Ez a havas téli táj és téli sportlehetőség gyönyörű lehet, de a két órányi napsütés előtt és után?????
    Azt hiszem a Bahamákon kéne az év jelentős részén élni, és karácsony táján Finnországban sízni néhány hetet.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.