November 11 : A piros orr napja Finnországban

 

Kedves Olvasók !

Mai soraim egy vidám napról szólnak, nevezetesen a Nenäpäivä / Az orr napja a témánk ma. Tágabb értelemben a piros orrról van szó.

Önök között bizonyára vannak olyanok, akiknek ismerös a Mikulás szánját húzó piros orrú rénszarvas, Rudolf the Red Nosed Reindeer . Finnül a neve Petteri Punakuono.

images-1

A róla szóló karácsonyi dalt manapság minden finn gyerek ismeri, itt hallgatható meg: https://www.youtube.com/watch?v=N51RnJB00kQ  Ha valakit a zene nem érdekel, a kis videot a szép téli képek miatt is érdemes kinyitni.

De vajon hányan vannak a kedves Olvasók között olyanok, akik hallottak a finn Nenäpäivä / Orrnapról l ?

Ez a nap Finnországban idén november 11.-én van, azaz a mai napon.

Mi is a Nenänpäivä  / Orrnap ?

Egy kis történelem

Történt Nagybritanniában 1985-ben, hogy a Comic Relief nevü szervezet egy napot jelölt ki, a vidám piros orr napjaként arra a célra, hogy gyüjtést rendezzenek Etiopia éhségkatasztrófájának enyhítésére.

comicrelief_0

1988-ban szintén Nagybritanniában rendezte elsö alkalommal a fennt említett szervezet és a BBC ( The British Broadcasting Corporation ) a  Red Nose Day / Piros Orr Nap nevü jótékonysági gyüjtési napot.

rednoseday

Finnországban 2004-ben alakult a Nenäpäivä säätiö / Orrnap alapítvány, melyet az UNICEF szervezet, a Finn Vöröskereszt és az Egyház külföldi segélyszervezete alapított a finn Yle =  Yleisradio = Finn rádió –val együtt. Ezeken a szervezeteken kívül még számos társaság és szövetség csatlakozott az alapítványhoz.

nenapaiva-saatio_0

Az elsö Nenäpäivä napot  2007-ben rendezték Finnországban  a Comic Relief szervezet engedélyével. Ennek rendezésében hat különbözö szervezet vett részt.

Hét évvel késöbb 2014-ben a fejlödö országok gyermekei részére a finn adakozók 3,69 millió eurót gyüjtöttek össze.

A piros orr napja 2016-ban Finnországban

 A jótékonysági gyüjtés 2016 okt 27-nov.13.-ig folyik. Az összegyüjtött összeget az Afrikában, Ázsiában valamint Közép-és Délamerikában élö gyerekek biztonságára és iskolázására fordítják majd. Támogatják a Nagybritánniai Comic Relief szervezeten keresztül a HIV/AIDS elleni küzdelmet Afrikában.

November 11.-én, azaz ma egy ötórás  jótékonysági eseményt  rendez a finn Rádió –és televíziótársaság. Az eseményt egyenes adásban közvetíti a TV2 csatorna. A legismertebb finn artisták lépnek fel itt. A zeneszámokon kívül több fejlödö ország jeölenlegi helyzetét is bemutatják. A show idején aktivan folyik a gyüjtés minden lehetö formában. A gyüjtés elörehaladásáról  a müsorvezetök folyamatosan tájékoztatják a TV nézöit.

Hogy lehet résztvenni a gyüjtésen ?

Az internetes bankszolgáltatásokon vagy telefonon keresztül lehet pénzt ajándékozni 10-20-30-50-60 euros vagy más választott összegben.

Akárki vehet magának erre a napra egy piros orrot, az ára 2 euro

jj_nenapaiva_inspiraatioksi_characters06_2014

Kapható 10 felfujható  léggömb, az áruk összesen 3 euro

ilmapallot2012

Az egyik nagy üzletlánc : K- kauppa aktivan részt vesz a gyüjtésben. Az ö kis videjuk erröl itt látható: https://youtu.be/xlMKzWEfod8

A K-lánc üzleteiben  vett piros orrokat kis matricák segítségével mindenki a saját ízlése szerint változtathatja, pl így:

tuunaset840

Egy orr és az ízlés szerint választott matricák ára : 1,99 euro.

Kedves Olvasók !

Ezekben a percekben kezdödik az egyenes adás a televízióban, így most zárom soraimat. Az alábbi képeket onnét ” kaptam el ”.

Hogy mi lett a gyüjtés eredménye arról majd beszámolok egy hozzászólás formájában.

Addig is kellemes hétvégét kívánok.

 

Judit Mäkinen

3 thoughts on “November 11 : A piros orr napja Finnországban

 1. Kedves Judit! Ez igazán nemes és mégis vidám rendezvény. Egyik nemzeti adónk karácsonykor, nehéz sorsú gyermekeknek gyűjtenek Böjte Csaba testvér védnökségével. Megindítóan szép műsor szokott lenni. A piros orr itt más esemény. Rákos kisgyermekeket látogatnak önkéntesek és “orvos bohócok”, és piros pingpong labdával orrukon vidítják a kis betegeket. Üdv. Lia.

  2016. november 11. 19:00 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Mai soraim egy vidám napról > szólnak, nevezetesen a Nenäpäivä / az orr napja a témánk ma. Tágabb > értelemben a piros orrról van szó. Önök között bizonyára vannak olyanok, > akiknek ismerös a Mikulás szánját húzó piros orrú rénszarva” >

  Kedvelés

  • Kedves Lia! Finnországban is járják a kórházakat a piros orrú ,vidámságot hozó “bohócok “. De a mostani rendezvény más volt, az un. feljödö országok gyerekeinek életét akarja befolyásolni, a gyerekmunka csökkentésével és a gyerekek iskoláztatásának lehetöségét adva a szegény családoknak

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.