November 11 : A piros orr napja Finnországban

 

Kedves Olvasók !

Mai soraim egy vidám napról szólnak, nevezetesen a Nenäpäivä / Az orr napja a témánk ma. Tágabb értelemben a piros orrról van szó.

Önök között bizonyára vannak olyanok, akiknek ismerös a Mikulás szánját húzó piros orrú rénszarvas, Rudolf the Red Nosed Reindeer . Finnül a neve Petteri Punakuono.

images-1

A róla szóló karácsonyi dalt manapság minden finn gyerek ismeri, itt hallgatható meg: https://www.youtube.com/watch?v=N51RnJB00kQ  Ha valakit a zene nem érdekel, a kis videot a szép téli képek miatt is érdemes kinyitni.

De vajon hányan vannak a kedves Olvasók között olyanok, akik hallottak a finn Nenäpäivä / Orrnapról l ?

Ez a nap Finnországban idén november 11.-én van, azaz a mai napon.

Mi is a Nenänpäivä  / Orrnap ?

Egy kis történelem

Történt Nagybritanniában 1985-ben, hogy a Comic Relief nevü szervezet egy napot jelölt ki, a vidám piros orr napjaként arra a célra, hogy gyüjtést rendezzenek Etiopia éhségkatasztrófájának enyhítésére.

comicrelief_0

1988-ban szintén Nagybritanniában rendezte elsö alkalommal a fennt említett szervezet és a BBC ( The British Broadcasting Corporation ) a  Red Nose Day / Piros Orr Nap nevü jótékonysági gyüjtési napot.

rednoseday

Finnországban 2004-ben alakult a Nenäpäivä säätiö / Orrnap alapítvány, melyet az UNICEF szervezet, a Finn Vöröskereszt és az Egyház külföldi segélyszervezete alapított a finn Yle =  Yleisradio = Finn rádió –val együtt. Ezeken a szervezeteken kívül még számos társaság és szövetség csatlakozott az alapítványhoz.

nenapaiva-saatio_0

Az elsö Nenäpäivä napot  2007-ben rendezték Finnországban  a Comic Relief szervezet engedélyével. Ennek rendezésében hat különbözö szervezet vett részt.

Hét évvel késöbb 2014-ben a fejlödö országok gyermekei részére a finn adakozók 3,69 millió eurót gyüjtöttek össze.

A piros orr napja 2016-ban Finnországban

 A jótékonysági gyüjtés 2016 okt 27-nov.13.-ig folyik. Az összegyüjtött összeget az Afrikában, Ázsiában valamint Közép-és Délamerikában élö gyerekek biztonságára és iskolázására fordítják majd. Támogatják a Nagybritánniai Comic Relief szervezeten keresztül a HIV/AIDS elleni küzdelmet Afrikában.

November 11.-én, azaz ma egy ötórás  jótékonysági eseményt  rendez a finn Rádió –és televíziótársaság. Az eseményt egyenes adásban közvetíti a TV2 csatorna. A legismertebb finn artisták lépnek fel itt. A zeneszámokon kívül több fejlödö ország jeölenlegi helyzetét is bemutatják. A show idején aktivan folyik a gyüjtés minden lehetö formában. A gyüjtés elörehaladásáról  a müsorvezetök folyamatosan tájékoztatják a TV nézöit.

Hogy lehet résztvenni a gyüjtésen ?

Az internetes bankszolgáltatásokon vagy telefonon keresztül lehet pénzt ajándékozni 10-20-30-50-60 euros vagy más választott összegben.

Akárki vehet magának erre a napra egy piros orrot, az ára 2 euro

jj_nenapaiva_inspiraatioksi_characters06_2014

Kapható 10 felfujható  léggömb, az áruk összesen 3 euro

ilmapallot2012

Az egyik nagy üzletlánc : K- kauppa aktivan részt vesz a gyüjtésben. Az ö kis videjuk erröl itt látható: https://youtu.be/xlMKzWEfod8

A K-lánc üzleteiben  vett piros orrokat kis matricák segítségével mindenki a saját ízlése szerint változtathatja, pl így:

tuunaset840

Egy orr és az ízlés szerint választott matricák ára : 1,99 euro.

Kedves Olvasók !

Ezekben a percekben kezdödik az egyenes adás a televízióban, így most zárom soraimat. Az alábbi képeket onnét ” kaptam el ”.

Hogy mi lett a gyüjtés eredménye arról majd beszámolok egy hozzászólás formájában.

Addig is kellemes hétvégét kívánok.

 

Judit Mäkinen

3 thoughts on “November 11 : A piros orr napja Finnországban

  1. Kedves Lia! Finnországban is járják a kórházakat a piros orrú ,vidámságot hozó “bohócok “. De a mostani rendezvény más volt, az un. feljödö országok gyerekeinek életét akarja befolyásolni, a gyerekmunka csökkentésével és a gyerekek iskoláztatásának lehetöségét adva a szegény családoknak

    Kedvelés

  2. Kedves Judit! Ez igazán nemes és mégis vidám rendezvény. Egyik nemzeti adónk karácsonykor, nehéz sorsú gyermekeknek gyűjtenek Böjte Csaba testvér védnökségével. Megindítóan szép műsor szokott lenni. A piros orr itt más esemény. Rákos kisgyermekeket látogatnak önkéntesek és “orvos bohócok”, és piros pingpong labdával orrukon vidítják a kis betegeket. Üdv. Lia.

    2016. november 11. 19:00 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Mai soraim egy vidám napról > szólnak, nevezetesen a Nenäpäivä / az orr napja a témánk ma. Tágabb > értelemben a piros orrról van szó. Önök között bizonyára vannak olyanok, > akiknek ismerös a Mikulás szánját húzó piros orrú rénszarva” >

    Kedvelés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.