Füszernövények termelése Finnországban / Yrttien viljely Suomessa

Kedves Olvasók !

Talán vannak Önök között olyanok akik emlékeznek a füszernövények finnországi  termeléséröl írt levelemre. Itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2015/08/19/finnorszagi-levelek-144-augusztus-ii/ . Mai bejegyzésemmel ezt a levelet szeretném kiegészíteni.

A füszernövenyek itteni termelése elválaszthatatlan egy lelkes, minden új ötletre és kísérletre kész magyar agronómus Dr. Galambosi Bertalan nevétöl. Az 1980-as évektöl kezdve foglalkozott Finnországban füszernövények szántóföldi termelésével. Neki köszönheti az ország, hogy jelenleg Finnország a világ 3. legnagyobb köménymagtermelöje.

bertalan-galambosi

Dr.Galambosi Bertalan

Dr. Galambosi Bertalan  életmüvét foglalja össze a most megjelent  Yrttien viljely /Füszernövények termesztése c. 352 oldalas tankönyv. A könyv 69 különbözö füszernövény finnországi termelésével foglalkozik, bemutatva a különbözö növényeket, azok ismertetöjeleit, elöfordulásuk helyét , valamint szaporításukat és gondozásuk módját. Az olvasó megismerkedhet a növényekben elöforduló hatóanyagokkal is. A könyv nemcsak a nagybani termelést ismerteti, a konyhakertekben szorgoskodók is tanulhatnak sok újat ebböl a könyvböl.

yrttien_viljely

A könyv elérhetö az interneten át is, itt: www.edu.fi/yrttienviljely. Rendkívül érdekesnek tartom azt a táblázatot, melyen a Finnországban termelt füszernövények nevei 7 nyelven olvashatók – köztük magyarul is !

Ezt az egyedülálló könyvet az Opetushallitus / Oktatásügyi igazgatóság adta ki ( a könyv nyelve: finn ) ezen a számon érhetö el: ISBN 978-952-13-5906-4. Ára 42 euro, megrendelhetö az interneten át itt: http://verkkokauppa.oph.fi/Yrttien-viljely

Kedves Olvasók !

Amikor én Finnországba kerültem – 52 évvel ezelött – a hagymán kívül két növényt ismert a finn konyha, a kaprot és a petrezselymet. Azóta óriási változás történt. Az üzletek polcai roskadoznak a kis, cserepes füszernövényektöl. Az alábbi képeket ma ”kattintottam ” egy közeli üzletben. Az árcédulákon mindenütt olvasható az, hogy KOTIMAINEN ( többesszámban KOTIMAISET) = HAZAI.

 

 

A bö piaci választékért és azért,  hogy a finn konyha ma változatos és sokféle  füszert is tartalmaz a köszönet  Dr. Galambosi Bertalan-t illeti. Kiitos !

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.