Finnországi levél 180. Sok millió gyapjúzokni országa, Finnország

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra 

180.levél                                                                        2016 november 1

Kedves Olvasók !

Mai levelemben Finnországgal nem az ”ezer tó ” szemszögéböl ismerkedhetnek.  Finnország ma mint az  ”ezer gyapjúzokni ” országa jelentkezik. Mint ahogyan az ezres szám sem közelíti meg  a tavak számát így az ezer a gyapjúzoknikkal kapcsolatban is téves Biztosra veszem azt is, hogy a Finnországban kézzel kötött gyapjúzoknik száma már régesrég  túltett a finnországi tavak számán és jelenleg több millióra tehetö.  De miröl is van szó?

Egy kis történelem

Irodalmi adatok szerint az elsö kötött harisnyák Németországban készültek az 1500-as években, Finnországban Kuopioban kötöttek harisnyákat az 1600-as évek elején. Ezek a  régi harisnyák fehérek voltak, elsö díszként piros csíkok élénkítették az egyszínü  kötést.

Manapság Finnország elképzelhetetlen gyapjúzoknik nélkül.

Hogy miért ? Mert a finn lakásokban nem szokás cipöben járni.

A vendégként érkezök elsö dolga  levenni az utcai cipöt a elöszobában. Figyelmes háziasszony a vendégek részére is biztosít gyapjúzoknit már  az elöszobában.

tervetuliaisvillasukat-raahe

Vendégváró gyapjúzoknik

Az iskolákban nincsenek utcai cipöben a diákok. A tanárok papucsban vagy házi cipöben járnak, ez alól csak a föiskolák kivételek. Az iskola helységeiben a gyerekek legnagyobb részének gyapjúzokni van a lábán, cipö nélkül. Az  iskolákban az oda  belépöt elöször a levetett cipök fogadják, ezek lehetnek rendezetten állványokon is, a kabátok alatt, esetleg a tanulók saját kis szekrényeiben.

 

Hol és mikor  van szükség gyapjúzoknira ?

Röviden válaszolva. Mindenhol és mindenkor.

Reggel sokan elsöként gyapjúzoknit vesznek a lábukra és úgy mennek a konyhába a reggeli kávéfözésre. Irodai ülö munkát végzök is kibújhatnak a cipöjükböl az íróasztal alatt és kinyújthatják a lábukat egy meleg gyapjúzokniban. Nem egyszer látják a repülövel utazók, hogy egyesek leveszik a cipöjüket és a kézitáskájukból elökerített gyapjúzoknit veszik fel. Ezeket a utasokat minden további nélkül meg lehet szólítani – finnül ! A Finnair elsö osztályán utazókat zoknival várják !

Akik hideg lábtól szenvednek azok gyapjúzoknival bújnak az ágyba. Mi lehetne jobb mint szauna után, a dívány sarkában összekuporodni  gyapjúzoknis lábbal  és úgy nézni a kedvelt TV programot.

Téli cipókben a gyapjúzokni elengedhetetlen, gumicsizmában és síbakancsban is. Ez azért is fontos, mert a jó téli  öltözködés – ami a lábra  is vonatkozik-  titka a réteges öltözködés, nem a vastagon szörmével bélelt bundás csizma. Nagy hídegben két gyapjúzoknit is fel lehet húzni egymásra. Ez természetesen feltételezi azt. hogy a téli cipök legalább egy számmal legyenek nagyobbak, mint a nyári lábbelik. Finnországban az elegáns,  magassarkú csizmákat nyugodtan el lehet felejteni. Azokban nem lehet  járni a síkos utcákon, ezen kívül az ilyen csizmát viselö – általában külföldi –  hölgyek lába fázik.

A gyapjúzokni hangulatokról is mesél

Egy a  gyapjúzokniról írt magasztaló blogbejegyzésben olvastam erröl a lehetöségröl. Anni Alatalo a szerzöje ennek az írásnak. Ö így ír:  rózsaszínüt szombat reggelre választok, színeset egy lendületes napra, kéket éjszakára  és sárga-zöld csíkosat edzésre. A hosszúszárú gyapjúzokni a leghidegebb napokra való.  Ha vendégek jönnek ünnepiesen fekete gyapjúzokni a választás, mert  ha a háziasszony is gyapjúzokniban van, a vendégeknek sem kell feszélyezni magukat.

A gyapjúzokni lélegzik, nem izzaszt és  melegíti a lábujjakat. Újabban olyan zoknikat is kötnek, melyekben a lábujjakra is gondolnak. Talán lehet ezeket a kesztyü mintájára lábtyünek nevezni ?

varassukat

 

A gyapjúzokni : történelem

Anni Alatalo  legkedvesebb zokniját a nagymamája kötötte.  A zokni túlélte a Nagyit, most százszor is megstoppolva idézi a régi, kedves napokat.

jari_flinck-villasukat

A legkedvesebb: Nagyi hajdanán kötött zoknija

A téli háború minusz 40 fokos napjainak idején nemcsak kapcát és szénát tettek a katonacsizmákba,  a hátországban szorgalmasan forogtak a kötötük. Sok sok katona lábát mentették meg a megfagyástól a  Lotta szervezet és a Martta egyesület tagjai által kötött gyapjúzoknik.

Zoknikat nem csak az öregasszonyok kötnek. Férfiak kezéböl sem esnek  ki a kötötük.

Finnország minden iskolájában, már évtizedek óta megtanulják a lányok a gyapjúzoknik kötését. Az  alábbi képen egy osztály látható, zoknikötés közben.

jamsankoski-1954

Jämsänkoski iskolája 1954

Pólyások elsö zoknija 

A világ sok országában ismerössé vált finn Anyukák ajándék-csomagjában  / Äitiyspakkaus is van több pár kis zokni.

imagemap-itiyspakkaus-2016

No 10: Kisbaba elsö gyapjúzoknija

Az idei csomagban a pólyások zoknija már bambuszból készült fonalból van- nem viszketi a kis lábakat.

A csözoknitól a csipkés zokni-ig

Akik félnek attól, hogy a sarkot nehéz kötni, azok köthetnek olyan zoknikat is, amiken nincs sarok. Ezeket finnül putkisukka-nak azaz csözokninak hívják.

putkisukat

Putkisukat / Csözoknik

De lehet a gyapjúzokni müvészi alkotás is. A gyapjúzokni sokszor készítöjének müvészi hajlamárol árulkodik. Mit szólnak Önök ezekhez a csipkés gyapjúzoknikhoz?

 

Az önálló Finnország fennállásának 100. évfordulója jövöre lesz. Az ünnepi év témája : Együtt !

Gyapjúzoknik is ünneplik ezt az évfordulót. Ezzel  kapcsolatban  többféle program is müködik.

Ilyenek a facebookon levö  csoportok :

Villasukkakeräys juhlavuonna syntyneille / Gyapjúzoknigyüjtés az ünnepi évben születetteknek !

Egy Ouluban lakó ”ovisnéni ” Tanja Kanniala a kezdeményezöje ennek a programnak, itt lehet ismerkedni jobban vele : https://www.facebook.com/groups/1876581495902342/.

Bárkit szívesen látnak , a csoportnak jelenleg 1607 tagja van. Es mindenki köt ! Az egyetlen kikötés, hogy a zoknik a finn zászló színeit – fehér és kék – képviseljék. Az ország sok részén vannak gyüjtöhelyek, ezen a képen Espoo városának eddigi „ termése“ látható.

espoon-kerayspiste-sukat

Zoknik az ünnepi évben születetteknek

Nem kis vállalkozásról van szó ! A Statisztikai hivatal adatai szerint 2015-ben 55 472  gyermek született Finnországban. Körülbelül ennyi lesz majd az idei szám is, így kb. 56 000 pár  gyapjúzoknira lesz szükség jövöre.

A 2016 május 16.-án kezdödött gyüjtés egészen 2017 decemberéig tart.Tanja Kanniala itt érhetö el :  e mail:  villasukkakampanja@gmail.com vagy telefonon +358  46 944 0286. Bizonyára semmi akadálya nincs annak, hogy külföldön élök is bekapcsolódjanak ebbe a programba. Vajon a Magyarországon élö finnek tudnak-e erröl a programról ? És közülük hányan csattogtatják a kötötüket ?

Hallo Magyarországon élö finnek ! Heippa Unkarin suomalaiset ! 

 Kutsu kuuluu: Neulomaan villasukkia Suomen juhlavuonna syntyneille vauvoille ! Ohjeet löyttyvät tästä: http://meianperhe.blogspot.fi/2016/09/lahjoja-vuoden-2017-vauvoille.html

Ouluból indult el egy másik kezdeményezés is, ez Jaana Willman nevéhez füzödik. Neve

Villasukat veteraaneille / Gyapjúzoknit a veteránoknak

Jaana Willman édesapja is harcolt a II. világháborúban Finnország függetlenségéért. Az akkori katonák közül 2016 elején  még kb. 22 000 volt az élök soraiban, átlagos életkoruk meghaladja a 90 évet. Ennek a témának is van saját csoportja a facebookon, kb.4 000 taggal. A csoport legaktívabb tagja már 87 pár zoknit kötött.

A veteránoknak kötött gyapjúzoknik mind egyformák, a szürke zokni szárát kék-fehér csíkok díszítik. A minta neve: Juhlavuosi / Ünnepi év

zokni2_fb_640

Nemcsak finnországiak kötnek ilyen zoknikat, már Kanadából is érkeztek zoknik !

Kedves Olvasók !

Mai levelem   Finnországot nem mint az ezer tó országát, hanem mint  a többmillió gyapjúzokni országát  hozza közelebb Önökhöz.  Talán erröl az oldaláról még nem sokan ismerték Finnországot.

Szivélyes üdvözlettel:

Judit Mäkinen

Forrás:

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Finnországi levél 180. Sok millió gyapjúzokni országa, Finnország

  1. Visszajelzés: Finnország a gyapjúzoknik országa. 339.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  2. Visszajelzés: Egy 86 éves Nagyi és 600 pár gyapjúzokni ! | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

  3. Visszajelzés: Suomi 100 – 18 000 pár gyapjúzokni | Finnországi Levelek

  4. Kedves Judit ! Ez mindenképpen követendő, és vannak is eredmények. A gond akkor van, ha a kedves vendégek elegáns öltözetben érkeznek, amihez nem illik sem a házi papucs, sem a “gyapjú zokni”. Előfordul, hogy magam is viszek vendégségbe váltó cipőt. Üdv. Lia.

    2016. november 1. 16:35 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra 180.levél > 2016 november 1 Kedves Olvasók ! > Mai levelemben Finnországgal nem az ”ezer tó ” szemszögéböl ismerked” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.