Finnországi levél 179. Magyar hét a finn iskolákban

Finnországi levél hazámból Finországból, szülöhazámba Magyarországra 

179.levél                                                                        2016 okt 21

Kedves Olvasók !

Mai levelemben egy októberi érdekességgel foglalkozunk, azaz a finn iskolákban  négyévente megrendezésre kerülö magyar héttel, mely idén a 43. héten, azaz az október 24-el kezdödö héten lesz.

su_kouluihin_tunnus-2016_nelio%c2%a6e-432x458

Egy kis történelem

A finn iskolák magyar hetének hagyománya  1984-ben kezdödött. A kezdeményezést erre az Äidinkielenopettajain liitto /Anyanyelvetoktatók szövetsége tette. A finn – magyar kultúregyezmény 25-éves évfordulójához kapcsolódva 1984 november 11.-én volt elöször  Magyarország témanap a finn  iskolákban. Erröl akkor 250 tanár küldött visszajelzést. Azóta ez az eseménysorozatot négyévenként rendezik és több napon át tart.

A  magyar hét szervezöi, résztvevöi és annak célja

A jelenleg  egyhetes eseménysorozat fö szervezöje a Suomi-Unkari Seura / Finn-Magyar Társaság együtt az Oktatásüggyel, Magyarország finnországi Nagykövetségével valamint a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központtal. A program szervezésében részt vesznek a különbözö tantárgyakat oktató tanárok  szervezetei, a Varga-Neményi egyesület, a Népiskolák szövetsége, és a  M.A.Castrén társaság .

vane-logo-open

A finnországiVarga-Neményi egyesület logoja

A cél a tanulók aktiválása, akik a maguk gyüjtötte és vizsgált források segítségével közelebbröl ismerkednek a finnel rokon nyelvet beszélö Magyarországgal. A résztvevök között vannak általános iskolák,  gimnáziumok és  szakiskolák. Részt vesznek óvodák is söt a felnöttoktatásban résztvevö tanintézeteket is várják. A feldolgozandó anyaggal kapcsolatos segítséget a Suomi-Unkari seura / Finn-Magyar társaság finn nyelvü honlapján lehet megtalálni itt: www.suomiunkari.fi/unkaria-kouluihin-hanke-2016/.

A társaság eddig Magyarországnak  három alkalommal segített – 1993, 1998, 2002 – Finn –hét rendezésében , a Suomi – Unkari c.  újság  magyar nyelven megjelent különszámaival. A két ország közötti kultúregyezmény 1991 óta jegyzi a Finnországgal kapcsolatos magyarországi témaheteket.

Magyar hét a finn iskolákban 

A magyar téma feldolgozásának módja  az iskolákban önkéntes, vannak iskolák ahol a téma csak egyszer kerül feldolgozásra és vannak olyan iskolák is, ahol több napon át foglalkoznak Magyarországgal.

Már 1988 óta versenyt is rendeznek, melynek fönyereménye egy magyarországi út. 1988-ban és 1992-ben  plakátot kellett tervezni, 2000-ben a téma feldolgozásáról kellett beszámolni. A verseny témája 2004-ben Matkalla Unkarissa / Utazás Magyarországon c. ujságcikk írása volt, míg 2008-ban  a fiatalok ”Matka Balatonin ympäri ”/Utazás a Balaton körül címü képsorozattal versenyeztek , melyhez az anyagot a Balaton környékének történelme, a kultúra és a természet adták.

A legutóbbi  alkalommal rövid videofilmet készítettek a versenyzök, ennek címe ”Palanen Unkaria ”/Egy darabka Magyarország volt.

Idén is digitális formájú a versenymunka pl. video, PowerPoint vagy Prezi program segítségével.

A Helsinkiben kiadott Suomi- Unkari ujság 3-16 száma több oldalon  foglalkozik az idei témahéttel tippeket adva a különbözö  iskolai órák tananyagára.

su0316

A “Magyarország az iskolákhoz “ terv ötleteket  ad a tanároknak és  tudósít az együttmüködés  és cserediák- programok lehetöségeiröl is, beszámolva a cserediákok jó tapasztalatairól .

Azzal a reménnyel rendezik ezt a hetet, hogy a téma nem csak az iskolai osztályokban marad, hanem Magyarország és a magyar kultúra látható lesz többek között a Suomi-Unkari  seura/ Finn-magyar társaság különbözö helyi szervezeteiben valamint a könyvtárak és népiskolák által rendezett különbözö eseményeken is.

Felhívják a figyelmet a magyar találmányokra, ezek  között a golyóstoll feltalálálója Bíró László, a C vitaminé  Szent-Györgyi Albert, vagy a Volswagen formájának kialakitója Barényi Béla. Nem felejtik el többek között Rubik Ernöt, Asbóth Oszkárt, Szilárd Leót, Erdös Pált és Neumann Jánost valamint Teller Edét sem.

Hogy mi minden magyar vonatkozású dologgal lehet foglalkozni,  azzal itt lehet ismerkedni.  http://suomiunkari.fi/puuhasivut/. Számtalan lehetöség van, például lehet  verset írni a rokonszavakat használva, pl: elää – él uida – úszik kadota – hagy ‘jättää’ kuolla – hal mennä – megy nuolla – nyal niellä – nyel. A verset egy kész oldalra kell írni, az oldal itt látható: http://suomiunkari.fi/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/tee-runo-sukulaissanoista.pdf

Akit érdekel a matematika az  megoldhat magyar matematikai problémákat, itt:

http://suomiunkari.fi/puuhasivut/unkarilaisia-matikkapulmia/ . Ugyanitt van sokféle matematikai játék is.

Lehet gyakorolni a memóriát és dominót is lehet játszani itt:  http://suomiunkari.fi/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/dominot-lapsille-hungarikumit-domino-ilman-tekstia.pdf

Vagy lehetne építeni egy kis magyar falut, pl  így:

3d-kaupunki-458x248

 Végül, de közel sem utolsó sorban egy érdekes játékra hívom fel a figyelmet. A játék címe : Elmennék-e magyarnak ? A következökre kell válaszolni:

Elmennék- e magyarnak ? 

A játékot   Vecsernyés Ildikó  Filosofian maisteri írta,  aki  a Helsinki egyetemen tanít   magyar nyelvet .

Ezekre a kérdésekre kell válaszolni:

1.Olet saapunut Unkariin. Lentokentällä on vastassa unkarilainen kirjeenvaihtokaverisi. Miten tervehditte toisianne?Megérkeztél Magyarországra. A repülötéren vár a magyar levelezöpartnered.

bpest-lentoaema

Hogy üdvözlitek egymást ?

 • poskisuudelmilla ja halauksella/ Puszival és öleléssel
 • kättelyllä ja suoralla katseella toistemme silmiin/Kézfogással egymás szemébe nézve
 • sanomme hei, mutta emme koske toisiimme lainkaan/ Mondjuk, hogy ”szia !”, de nem érintjük meg egymást

2.Olet menossa lääkäriin. Astut odotushuoneeseen. Mitä teet ensimmäiseksi? Orvoshoz mész. Belépsz a váróba. Mit csinálsz legelöször ?

 • desinfioin kädet/ fertötlenítem a kezemet
 • riisun kengät/leveszem a cipömet
 • tervehdin kaikkia muita potilaita/a többi várakozó beteget is üdvözlöm

3.Edessäsi on lautasellinen keitettyä pastaa. Mitä laitat päälle? Elötted van egy tányér fött paszta . Mit teszel rá ?

 • paprikatahnaa/ paprika krémet
 • jauhettuja unikonsiemeniä ja tomusokeria/ örölt mákot és porcukrot
 • hienonnettua persiljaa ja kermaa/ apróra vágott petrezselymet és tejszínt

 paszta

4.Vietät pääsiäistä Unkarissa. Mitä syöt pääsiäisruoaksi? /Magyarországon töltöd a Húsvétot . Mit eszel húsvétkor ?

kapykakku

 • savustettua kinkkua, pullaa ja piparjuuritahnaa/ füstölt sonkát , kalác sot és tormakrémet
 • rahkatuotteita, majoneesia ja papuja/túrós ételeket,majonnézt és babot 
 • lammasta, persikkasäilykkeitä ja mätiä…/bárányt,öszibarackbeföttet és  kaviárt 

5.Miten puhuttelet lääkäriä Unkarissa? / Hogy szólítod meg az orvost Magyarországon ?

 • hei, hauska tutustua/ szia,  örülök a találkozásnak
 • päivää, ystäväiseni/ Jó napot barátom
 • hyvää päivää, herra/rouva tohtori /Jó napot doktor úr/doktor asszony

6.Olet joulukuun 6. päivänä Unkarissa. Mitä näet ikkunalaudoilla? December 6.-án Magyarországon vagy. Mit látsz az ablakokban ?

 • kynttilöitä ja Unkarin lippuja/ gyertyákat és Magyarország zászlaját
 • käsintehtyjä nukkeja/ kézimunkával készült babákat
 • saappaita ja kenkiä/csizmákat és cipöket

7.Olet unkarilainen nuori, joka pääsee yliopistoon kotikaupungissaan. Magyar fiatal vagy aki bekerült az egyetemre a lakóhelyén.

Mitä teet? Mit csinálsz ?

 • muutan vuokralle saatuani tiedon yliopistoon pääsystä / albérletbe költözök ahogy megkaptam az egyetemröl a felvételi értesítést
 • jään yliopisto-opintojen ajaksi asumaan äidin ja isän luo/ tanulmányaim idejére anyuval és apuval maradok
 • ostan asunnon, koska pankit antavat yo-opiskelijalle edullista lainaa/lakást veszek, mert a bankok az egyetemistáknak kedvezményes kölcsönt adnak

8.Mitä seuraavista keskivertounkarilainen ei syö? Mi az amit az átlag-magyar nem eszik meg ?

 • metsäsieniä/erdei gombákat
 • naudanlihaa/marhahúst
 • mansikoita/epret

9.Mikä kuuluu ehdottomasti unkarilaiseen joulukuuseen? Mi tartozik okvetlenül a magyar karácsonyfához?

szaloncukor

 • joulukarkki/ karácsonyi édesség
 • omena/alma
 • rusetti/masni

Tippem az, hogy a fenti játékot magyar fiatalok is játszatják fordítva így: Elmennék-e finnek ? mivel a válaszok között a Finnországra jellemzö dolgok is megtaláhatók.Egyben a finnül tanulók is merithetnek az én fordításomból – remélhetöleg !

A finnül tudók ezt a játékot a Suomi-Unkari seura / Finn-Magyar társaság internetes oldalán online is játszhatják, itt: http://suomiunkari.fi/puuhasivut/kavisinko-unkarilaisesta/. Suomea osaavat lukijat voivat pelata Suomi-Unkari seuran sivulla täällä: http://suomiunkari.fi/puuhasivut/kavisinko-unkarilaisesta/

Kedves Olvasók !

Mai levelem végére értem.

 Ezúton köszönöm meg a Suomi – Unkari Seura – Finn – Magyar Társaság ügyvezetö igazgatójának,  Marjatta Manni Hämäläinen-nek  a témához kapcsolódó érdekes információkat és a Suomi-Unkari újság 3-16 számát.  Sokat merítettem a kapott információból.

kiitos-1-s-u

Kiitos Marjatta Manni- Hämäläinen !

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Finnországi levél 179. Magyar hét a finn iskolákban

 1. Kedves Judit!

  Ez a hír igazán jól esett, hogy meg akarnak ismerni minket. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ezen játékos vetélkedőktől eltekintve, mit tudnak a finnek rólunk? Talán a kicsit erőltetett nyelvi rokonságot, vagy 56.-ot, esetleg Puskást?

  Kíváncsian várom válaszod.

  szeretettel üdvözöllek. Lia.

  2016. október 21. 10:37 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finországból, > szülöhazámba Magyarországra 179.levél > 2016 okt 21 Kedves Olvasók ! Mai > levelemben egy októberi érdekességgel foglalkozunk, azaz a finn isko” >

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! A finnek sokkal de sokkal többet tudnak a magyarokról, mint a magyarok finnekröl. A nyelvrokonság nem eröltetett tény. Az én leveleim pontosan azért íródnak, hogy a ” hideg és sötét ország halszagú rokonait ” közelebb hozzam a magyarokhoz.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.