Aleppo áldozataiért szólnak Finnország lélekharangjai

 

Kedves Olvasók !

Finnország megrendülten áll a sziriai háború civil áldozatai elött. Naponta jönnek a hírek ártatlan lakosokat ért bombázásokról  és sok sok civil áldozatról,  közöttük sok gyerekröl is. Bombázzák a lakóházakat, söt  a kórházakat is.

Személy szerint engem különösen megdöbbent az a tény, hogy Bashar al-Assad  orvos !   Hatalmának érdekében  gátlástalanul irtja a saját népét azután, hogy az élet védelmére tette le az orvosi esküt. Damaskusban, az  ottani egyetem orvosi fakultásán végzett 1988-ban és szemorvosi szakvizsgáját Londonban, a Western Eye Hospital-ban szerezte.

Helsinkiben a Kallion kirkko nevü templom lelkipásztora Temu Laajasalo hívta október 12.-én nyilvánosan a finn templomokat a lélekharangok megszólaltatására Aleppo áldozataiért.

kallio_church_helsinki_2004-06

Kallion kirkko

Már ugyanazon a napon 30 teplom jelezte részvételét. Egy nap mulva már 100 templomban harngoztak. A lélekharangok október 24.-ig az ENSZ napjáig szólnak minden délután öt órai kezdettel. A résztvevö templomok ezen a térképen láthatók :

http://www.evl.fi/alepponkellot/

A lélekharang  Finnországban akkor szól, ha a temetési szertartás templomából  a sírig kísérik az elhunyt koporsóját. A finn lélekharangszimbolika most  ahhoz kapcsolódik, hogy Aleppoban manapság a  nap minden órájában  vannak temetések.

A televizió minden adásában  mutatja a síró szülöket, amint halott gyermekeiket puszta kézzel próbálják   kihúzni a vastag törmelék és betonpor alól. Sajnos tehetetlenek vagyunk,  csak sírni tudunk, miközben a lélekharangot halljuk.

Judit Mäkinen

Utóirat : Két nap alatt már számos országot elért a finn evangelikus egyház kezdeményezése, Finnországban a katolikus egyház is csatlakozott ahhoz.  Ezen a képen azok az országok láthatók, amelyekben szintén szólnak a lélekharangok.

cu3jtsiweaatxtxBárcsak a  fegyverszünetröl tárgyaló  felek is meghallanák a lélekharang hangját .

2 thoughts on “Aleppo áldozataiért szólnak Finnország lélekharangjai

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.