Finnországi levél 178. Helsinki Design Week, Október

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

178.levél.                                                 2016 okt. 8

Kedves Olvasók !

Mai levelem a  finn formatervezéssel kapcsolatos. Az ötletet az adta, hogy  szeptember 5.-11 között  került megrendezésre  Helsinkiben a formatervezés hete.

865973eb8697718a27375bdf122d1456

Egy kis történelem

A finn formatervezésre jellemzö fö vonás az egyszerüségre törekvö stilus, ez  minden más skandináv ország formatervezésének is közös vonása.

A világszerte ismert finn formatervezés föleg  az 1950-es évek nagy finn müvészei munkájának köszönhetö. Ezek között említendök Kaj Franck, Saara Hopea, Timo Sarpaneva, Tapio Wirkala és Nanny Still.

Ezek a müvészek tehetséges es sokoldalú kézmüvesek voltak, akik saját tapasztalatuk alapján ismerték a különbözö anyagok – fa, üveg, ezüst, arany  – tulajdonságait és azok megmunkálásának módjait. Velük szemben a  jelenlegi évtized  fiatal,  modern müvészei már számítógépes programok segítségével dolgoznak.

Az elsö iparmüvészeti egyesületet 1875-ben alapitották Suomen Taideteollisuusyhdistys – Konstflitföreningen i Finland ry néven. ( A finnül tanulóknak egy szóban három új szó is van: taide=müvészet,  teollisuus=ipar , yhdistys=egyesület)

1180_019_448x640_201311395751  

Ennek hagyománya jelenleg Design Forum Finland néven folytatódik. Feladataként  nemcsak örzi  és támogatja  a finn ipari formatervezést, hanem serkenti is  a vállalkozásokat és ezeken át  a finn iparmüvészeti termékek exportját . Négy fö területe van az exportnak, ezek Közép-Európa, Oroszország, japán es az Amerikai Egyesült államok.

Az újabb generáció iparmüvészei közül kiemelkednek többek között   Yrjö Kukkapuro, Hannu Kähönen, Stefan Lindfors  és Harri Koskinen

Helsinki Design Week

Ez a fesztivál-szerü  eseménysorozat 2005 óta kerül megrendezésre. Egy hét alatt   bemutatják a formatervezés új alakjait és jelenségeit. A különbözö eseményekkel, kiállitásokkal és vásárokkal a város különbözö pontjain találkozhatott a Helsinkibe látogató.Összesen 150 rendezö 256 programmja volt elérhetö a finn fövárosban  szeptember 5 – 11 között.Kiállítások, elöadások, beszélgetéssel egybekötött fórumok voltak a városban.

470hdw-yleiso

A különbözö eseményeket a szaunáktól a nagykövetségekig sok sok helyen lehetett követni.

De voltak érdekes installációk is. Ezek közé tartozott a

Három kovács / Kolmen sepän patsas  – szobra  köré emelt buborék

screen_shot_2016-06-16_at_08-39-54

A három kovácsot ábrázoló Felix Nylund szobrász müve  1932 óta áll Helsinki belvárosának központjában. Ez a pont ismert találkahely Helsinkiben.  Az óriási buborék befedte a kovácsokat úgy, hogy csak a fejük és két kalapács maradt fedetlenül.  A három kovács körülötti buborékba be lehetett menni , ott naponta változó programok mutatták be a várost, a formatervezést és az építészetet.A buborék a formatervezési hét fö installációja volt, éjszakára leengedték és reggelente újra felfújták. A buborék  szerzöje  a Berlinben honos

Plastique Fantastique

nevü müvészcsoport melynek tagjai : Mirjam Dorsch, Stephanie Grönnert, Antonia Joseph, Julia Lipinsky, Hugo Luque, Carsten Reith. Ez a csoport 1999-ben alakult, az installációk sürített levegö  segítségével jönnek létre .  Munkáikat bemutatták  Koppenhágában, Barcelonában és Romában is.

Volt egy érdekes program is, sajnos Magyarország nem vette ebben részt. Ennek a neve

Design Diplomacy / Tervezett Diplomácia  volt

Tizenegy napon át a közönség meglátogathatta az ide akkreditált külföldi nagykövetségeket, megismerkedve belülröl  a nagykövetek hivatalos rezidenciáival is. A résztvevö országok : Ausztria, Hollandia, Szlovákia, Dánia, Olaszország , Svédország, Belgium és  Izland nagykövetségei voltak.

Azért sajnáltam, hogy erre Magyarország részéröl nem került sor, mivel Magyarországnak  Helsinki nagykövetségét és  Finnországnak  Budapesti  nagykövetségét is  ugyanaz az építész,  Ilmo Valjakka tervezte. A baloldali kép a Helsinkiben levö magyar nagykövetség  épülete, a jobboldali pedig a Budapesten levö finn nagykövetség épülete.

Kedves Olvasók !

Mivel ez az elsö levelem októberben, talán ennek a hónapnak a finn nevével is érdemes megismerkedni. Erröl már több régebbi levélben is írtam, de most annyi új olvasói vannak ezeknek a leveleknek, hogy ide teszem egy régebbi levelem szövegét.

Október finn neve Lokakuu

Szószerinti fordításban loka = sár,  lucsok, szenny, piszok, szóval magyarul ez a hónap sárhónap lenne. Arra talán nem is gondolunk arra, hogy az október szó a latin 8-as szám nevéböl származik, szóval csak a 8. hónapot jelenti, ami a régi  rómaiak naptárában – akik az évet márciussal kezdték – ténylegesen a nyolcadik hónap volt.

A régiek Finnországban lokakuu idöjárásából a télre következtettek.  Ha az ablakok befagytak októberben,  az januárra esöt jelentett, azaz enyhe telet. Ugyanaznap amikor a falevelek lehullanak októberben,  olvad el majd a hó májusban, vagy ha már szeptemberben kopaszok a fák, akkor a hó már áprilisban olvad. Ha az elsö hó akkor  esik le, amikor  még levelesek a fák, az hosszú telet jelent. A madárberkenye fából is a télre következtettek, ha sok piros bogyó volt rajta az azt jelentette, hogy enyhe lesz a tél, mivel a fa ” nem hord két terhet” = nem hordja a bogyók és a sok hó terhét is egyszerre. Ennek ellentétét is hitték, azaz, hogy azért van a berkenyefán annyi bogyó, hogy a madarak ne éhezzenek majd a hosszú télen.

pihlaja-2

Idei felvételem. Vajon milyen lesz a tél ?

A  madárberkenyét sokféle célra is használjuk Finnországban. Száritott bogyóiból teát fözünk, de a friss bogyókból almával keverve nagyon jó lekvárt is lehet készíteni. Íze kissé kesernyés,  cukorral remek zselét lehet belöle fözni, ami húsételek mellé fínom.

Októberben  lehül a föld és fagyosak lesznek  a mezök, az élet befelé húzódik a házakba, de egyben messzebbre is távolodik, az erdök felé. A mezei munkák végetérnek és ilyenkor, télen dolgoznak a favágók és a ” hivatalos” tél is elkezdödik október 14.-én, azaz Calixtus napján.

Kedves Olvasók !

Befejezésül örömmel írom, hogy  a játékos elsö hó tippelésre sok tip érkezett. Egyenlöre még várják az elsö havat a Mikulás lakóhelyén  Rovaniemiben. Addig is egy  tavalyi kép az ottani hóról :

lataus

Kellemes hétvégét kívánva

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Finnországi levél 178. Helsinki Design Week, Október

  1. Kedves Judit! Roppant érdekesek az októberrel kapcsolatos időjárási megfigyelések. Nem gondolom, hogy ugyan ezek a paraméterek ránk is vonatkoznak, de mindenesetre vannak itt is használható népi megfigyelések. Érdekesek a desingről írtak. Üdvözlettel. Lia.

    2016. október 8. 21:31 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra 178.levél. > 2016 okt. 8 Kedves Olvasók ! Mai levelem a finn > formatervezéssel kapcsolatos. Az ötletet az adta, hogy szeptember 5.-11 > kö” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.