Két finn kisasszony / Suomi neito ja  Suomi neidon Neitokainen

 

Kedves Olvasók !

Finnország nemzeti szimbólumairól írt leveleim közül a 160. levélben írtam Finnország szimbolikus alakjáról   Suomi neito-ról azaz a Finnország – kisasszonyról itt: https://finnorszagilevelek.com/2016/03/06/finnorszagi-level-160/

Ha Finnország térképére nézünk, az ország formája könnyen elképzelhetö  egy nöi alakként, ennek neve a Suomi neito. Van azonban egy kisebb Suomi neito is, a neve Neitokainen ( megjegyzés : ”nen” a kicsinyitö képzö finnül ).

Mi a Neitokainen és hol van ?

Északon, a Lappföld nyugati részén  Kittilä járásában  van egy kis tó, melynek formája olyan, mint Finnország formája a térképen,  a neve Neitokainen.

dji_0109app-1600x898

Neitokainen tó

A 116 m hosszú és 1 m mély tavacskát  nem a természet formálta, emberi ötlet szülte  1991-ben. Akkoriban egy üdülötelepet terveztek erre a környékre és a Polartrio nevü vállalkozás  Rovaniemiben élö építömestere Esko Sääskilahti  volt a projekt felelöse. A terülten volt egy tó a neve Neitojärvi  és ennek közelében 150 telket jelöltek ki  nyaralók építésere. Esko Sääskilahtinak volt az az ötlete, hogy egy  ”Suomi-tó ” legyen itt. Ö  volt az, aki a tervet elkészítette és kimérte a tó határait pontosan betartva az ország nagyságához viszonyított arányokat.

i5a5903

Esko Sääskilahti

A 90-es évek elején gazdasági  pangás volt, a nagyszabású tervböl nem lett semmi, a tó azonban 1991-ben  elkészült . Vizét a talajvízböl nyeri, északi részén van egy kis levezetö árok. Az eltelt 25 éva alatt megtartotta formáját, mint a fenti kép is mutatja.

A Lappföldön most már ösz van, a fák levelei a sárga és piros legkülönbözöbb árnyalataiban pompáznak.

neitokainen

Neitokainen ruska idején

Ezt a képet , mely az öszi színpompát – ruska a neve finnül- mutatja , az UPM-Bonvesta vállalkozás tette fel a facebookra 2016 szeptember 13.-án.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Két finn kisasszony / Suomi neito ja  Suomi neidon Neitokainen

 1. Juditkám! Köszönöm aleveleket, kedves ötlet ez a tó,gyönyörű lehet ez a vidék. Mostantól különböző vizsgálatok időszaka következik,majd írok ha valami konkrétumot tudok,puszi J.

  Az iPademről küldve

  2016. szept. 18. dátummal, 10:54 időpontban Finnországi Levelek írta:

  > >

  Kedvelés

  • Amikor Finnországban kötelezövé tették a családi nevek használatát, sokan onnét választottak nevet. ahol éltek. Valószínüleg így jött létre a Sääskilahti név is, sääski= szúnyog, lahti=öböl. Vajon miért sokk a Neitokainen ? Ez a név onnét jött, hogy a közelben van egy Hannukainen nevü hely, Hannu = férfinév a Johannes rövidebb és finnesebb formája. A névadó Sääskilahti úgy gondolta, hogy mivel a közelben van egy Hannukainen, a Netokainen jó név. És ezt a nevet a hatóságok jóváhagyták.
   Köszönöm a jókívánságot, itt + 10 C van és süt a nap.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.