Új dohánytörvény / Uusi tupakkalaki 2016 augusztus 15.-töl

 

Kedves Olvasók !

Mindnyájan tudjuk, hogy a dohányzás az egészségre káros hatással van, ezért sok országban próbálják csökkenteni a dohányzást. Egyre több a tilalom, egyre kevesebb helyen szabad dohányozni és egyre drágábbak lesznek a dohánytermékek.

Finnországban 2016 augusztus  15.-én lépett érvénybe az új dohányzással kapcsolatos törvény, ami így szabályozza a dohányzást .

11_8_onl_tupakkalaki

A fenti kép összefoglalja a törvény legföbb vonásait. A szöveg szabadon fordítva így hangzik magyarul:

1 Semmilyen cigarettában, dohányban vagy az elektromos cigaretták folyadékában nem szabad semmilyen illatot vagy ízt, pl. vaniliát használni.

sahkotupakka

2.Az autóban tilos dohányozni, ha ott 15 évnél fiiatalabb gyerekek is vannak.

Couple argue over car smoking

3.A lakóházakban/ társasházakban könnyebb beavatkozni a teraszokon történö dohányzásba mint eddig. Lehet a járástól dohánytilalmat kérvényezni a teraszokra és a ház környékére. A tilalomhoz elég  az a tény, hogy a füst az egyik teraszról a másikra is átmegy.

parveketupakointi

4. A Finnországban árult dohány/cigaretta csomagolásokra a szöveges figyelmeztetésen kívül képes figyelmeztetést is hozzátesznek. Ennek olyan nagynak kell lenni, hogy a kép a csomagolásnak több mint a felét elfoglalja. A figyelmeztetö szöveg mindkét finnországi  hivatalos nyelven – finn és svéd –  olvasható.

varoituskuvat-jpg

A dohányzás tüdörákot okoz, ami halálhoz vezet

5.Az elektromos cigaretta eladását ugyanúgy szabályozzák, mint a dohánytermékekét. A vevö  korhatára  18 év. Elektromos cigarettát az üzletek nem tarthatnak elöl  látható helyen.  Ahol a dohányzás tilos, ott az elektromos cigaretta szívása is tilos.

lataus-1

 1. Füstmentes dohánytermékekböl – mint pl. tubák – naponta maximum 1 kg.-t hozhatnak be az utazók az országba.

220px-nuuska

Mennyibe kerül a cigaretta Finnországban  ?

A dohányzás nem olcsó szenvedély . Idén  júliusban egy doboz cigaretta átlagos  ára 5,50 euro volt. Jövöre az árat emelik és 20 db. cigaretta átlagos ára 7,50 euro lesz.

 

Kedves Olvasók !

Azt ugye tudjuk, hogy a szenvedélyes dohányosoknak nem fontos az ár, ök mindenképp dohányoznak. De azzal a reményel zárom soraimat,  hogy az egészségük nekik is a legfontosabb, ugye ?

 

Judit Mäkinen

 

 

2 thoughts on “Új dohánytörvény / Uusi tupakkalaki 2016 augusztus 15.-töl

 1. Kicsit későn kapott észbe a világ, vagy túl erőteljes volt a dohány lobbi. L.

  2016. szeptember 16. 13:55 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Mindnyájan tudjuk, hogy a > dohányzás az egészségre káros hatással van, ezért sok országban próbálják > csökkenteni a dohányzást. Egyre több a tilalom, egyre kevesebb helyen > szabad dohányozni és egyre drágábbak lesznek a dohánytermékek. ” >

  Kedvelés

  • Lia ugye a dohány óriási üzletet jelent. Sajnálatos tény azonban, hogy a kórházak forgalmát is növelik a dohányzás káros hatásaitól szenvedök. A nikotin- függöség erösebb mint az alkoholtól való függöség. A finn törvényekl megpróbálják csökkenteni a dohányzók számát , hogy milyen az eredmény azt csak a jövö statisztikái fogják kimutatni.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.