Olvasóknak ,  Olvasókról   

 

Kedves Olvasók !                                           2016 szeptember 11.

Valaki egyszer azt írta nekem, hogy öt nem érdekli kik olvassák a ”Finnországi levelek”- et. Engem viszont nagyon is érdekel, hogy kik érdeklödnek Finnország után egy ilyen ”száraz ” és személytelen blog alapján. Feltételezem ugyanis, hogy mindenki aki bármit is  ír kíváncsi arra, hogy eléri-e azt az olvasóközönséget, melyet megszólítani próbál.

Tudom, hogy sok személyes blogban hozzák közelebb a finnországi  életet a leginkább jelligével író szerzök. Ezeknek a blogoknak sokszáz kedvelöje van .

Én arra törekszem a leveleimmel, hogy lehetöleg sokoldalúan megismertessem Önökkel mindazt ami Finnországot jelenti. Elsösorban nem az ”ezer tó országáról ” írok. Irok mindarról amit 52  Finnországban eltöltött év hozott magával. A témaválasztásom önkényes. Mivel az én leveleimben nincsenek személyes dolgok, a tartalom sokszor száraznak és unalmasnak tünhet, söt mi több, mint hallottam oktatásnak tünik. Az oktatás távol áll tölem, ezzel szemben  az objektiv  ismeretterjesztés szívügyem.

Mindennek ellenére legnagyobb örömömre a világ sok részén olvassák a Finnországi leveleket. Csekély fél év óta számolja a program az országokat és az egyes országokban az olvasók számát. Hogy ez mit jelent azt ezen a képen lehet látni:

lataus-1

Nemcsak annak örülök, hogy ilyen sok országot mutat a kép. Annak örülök a legjobban, hogy mivel magyarul – egy kis nyelven –  írok, mégis elérem a magyarajkúakat a világ sok részén. Ennek azért is van jelentösége számomra,  mert úgy gondolom, hogy  az anyanyelv ápolása és megörzése minden magyarnak  szïvügye,  bárhová is sodorta az élet.

A Finnországi levelek olvashatók Finnország Budapesti Nagykövetségének facebook oldalán is, ezt sokszor köszönöm a követség munkatársainak. Köszönet illeti azokat is, akik a saját facebook oldalaikon megosztják az én leveleiemet.

Külön örülök annak , hogy sokan vannak a finnül anyanyelven beszélök, akik olyan jól tudnak magyarul, hogy leveleimet olvassák . Bárcsak a magyarajkúak közül ennyien érdeklödnének a finn nyelv iránt.

Befejezésül csak annyit, hogy nekem két hazát adott az élet, egy szülöhazát és egy hazát ahol élek. Ezt a két hazát szeretném minél közelebb hozni egymáshoz a leveleimmel.

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve:

 

Judit Mäkinen

11 thoughts on “Olvasóknak ,  Olvasókról   

 1. Kedves Judit! Igencsak érdekelnek a finnországi levelek, mert sokunknak nyilvánvaló, hogy személyesen nem, de így mégis egy csodálatos világot ismertettél meg velünk.. Várjuk a további csodákat, leveleidet.!. L.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit! Fazekas Annamáriának hívnak, Magyarországon, Szegeden lakom. Nagyon szeretem az írásait, és érdeklődve várom az újabb és újabb leveleket. Finnországot a tavalyi tanévnek köszönhetően szerettem meg, mert egy évig volt nálunk egy finn cserediák, neki köszönhetően sok mindent megtudtunk az országról, a kultúráról, és a finn emberekről. Remélem egyszer sikerül majd eljutni ebbe a csodálatos országba, addig is minden információt szívesen olvasok.

  Kedvelés

  • Kedves Annamária ! Köszönöm szépen sorait. Vajon megtanult-e a család egy pár szót finnül a cserediák egy éve alatt- egy év az hosszú idö. És ö vajon megismerkedett-e a szögedi nyelvvel 🙂 ? Fiatalokra gyorsan ragad az idegen nyelv, a finn nyelvtan nagyon hasonló a magyarhoz és a kiejtés nem nehéz. Remélem, hogy megmaradt a kapcsolat a cserediákkal- nem egyszer az ilyen kapcsolatok egy életre szólnak. A leveleimet továbbra is irom, remélem még sokáig. Napsugaras, szép öszt kívánva küldöm üdvözletemet Szegedre.

   Kedvelés

   • Kedves Judit!
    Igen, mi is tanultunk a diákunktól par szót, kifejezést, és Ő is megtanult magyarul, felsőfokú nyelvvizsgát tett le a tanév végén. Azóta is csak magyarul beszélünk egymással. A kapcsolatunk megmaradt, egy életre szólóan, úgy tekintek Rá mint a harmadik gyerekemre. Én elkeztem a finn nyelv tanulását, mert nagyon megtetszett, és tényleg sokkal könnyebb a kiejtés mint például az angolnál.
    Annamária

    Kedvelés

   • Kedves Annamária ! Nagy örömmel olvastam sorait. A finn nyelv nyelvtana hasonló a magyaréhoz, de azért meg kell dolgozni a nyelvtudásért. Aki akar az megtanul finnül és azok a finnek is akik ambicionálják a magyar nyelvet megtanulják, mint a harmadik gyerek példája is igazolja. Más: mi a tippje az elsö hóra ? A felhívás az utolsó bejegyzésemben olvasható. Szép Vasárnapot kívánva üdvözli . Judit M.

    Kedvelés

 3. Lelkes Márta a nevem. Szlovákiában élek a Felvidéken. Magyar vagyok. A lányom Finnországban tanul a Helsinki Egyetemen. Ezért is érdekel a téma. Én nagyon örülök ezeknek a leveleknek, mert így Finnország közelebb kerül hozzám. Kétszer jártam már Finnországban, és nagyon megkedveltem a finneket.
  Szép napot kívánok!

  Kedvelés

  • Kedves Márta ! Köszönöm szépen a levelét. Sok sikert kívánok a kislánynak a Helsinki egyetemi tanulmányokhoz . Az itt töltött idö alatt ö biztosan megtanul finnül is, hiszen magyaroknak a finn nyelv nem nagyon nehéz. Minden jót a kezdödö hétre !

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.