Olvasóknak ,  Olvasókról   

 

Kedves Olvasók !                                           2016 szeptember 11.

Valaki egyszer azt írta nekem, hogy öt nem érdekli kik olvassák a ”Finnországi levelek”- et. Engem viszont nagyon is érdekel, hogy kik érdeklödnek Finnország után egy ilyen ”száraz ” és személytelen blog alapján. Feltételezem ugyanis, hogy mindenki aki bármit is  ír kíváncsi arra, hogy eléri-e azt az olvasóközönséget, melyet megszólítani próbál.

Tudom, hogy sok személyes blogban hozzák közelebb a finnországi  életet a leginkább jelligével író szerzök. Ezeknek a blogoknak sokszáz kedvelöje van .

Én arra törekszem a leveleimmel, hogy lehetöleg sokoldalúan megismertessem Önökkel mindazt ami Finnországot jelenti. Elsösorban nem az ”ezer tó országáról ” írok. Irok mindarról amit 52  Finnországban eltöltött év hozott magával. A témaválasztásom önkényes. Mivel az én leveleimben nincsenek személyes dolgok, a tartalom sokszor száraznak és unalmasnak tünhet, söt mi több, mint hallottam oktatásnak tünik. Az oktatás távol áll tölem, ezzel szemben  az objektiv  ismeretterjesztés szívügyem.

Mindennek ellenére legnagyobb örömömre a világ sok részén olvassák a Finnországi leveleket. Csekély fél év óta számolja a program az országokat és az egyes országokban az olvasók számát. Hogy ez mit jelent azt ezen a képen lehet látni:

lataus-1

Nemcsak annak örülök, hogy ilyen sok országot mutat a kép. Annak örülök a legjobban, hogy mivel magyarul – egy kis nyelven –  írok, mégis elérem a magyarajkúakat a világ sok részén. Ennek azért is van jelentösége számomra,  mert úgy gondolom, hogy  az anyanyelv ápolása és megörzése minden magyarnak  szïvügye,  bárhová is sodorta az élet.

A Finnországi levelek olvashatók Finnország Budapesti Nagykövetségének facebook oldalán is, ezt sokszor köszönöm a követség munkatársainak. Köszönet illeti azokat is, akik a saját facebook oldalaikon megosztják az én leveleiemet.

Külön örülök annak , hogy sokan vannak a finnül anyanyelven beszélök, akik olyan jól tudnak magyarul, hogy leveleimet olvassák . Bárcsak a magyarajkúak közül ennyien érdeklödnének a finn nyelv iránt.

Befejezésül csak annyit, hogy nekem két hazát adott az élet, egy szülöhazát és egy hazát ahol élek. Ezt a két hazát szeretném minél közelebb hozni egymáshoz a leveleimmel.

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve:

 

Judit Mäkinen

11 thoughts on “Olvasóknak ,  Olvasókról   

 1. Kedves Annamária ! Nagy örömmel olvastam sorait. A finn nyelv nyelvtana hasonló a magyaréhoz, de azért meg kell dolgozni a nyelvtudásért. Aki akar az megtanul finnül és azok a finnek is akik ambicionálják a magyar nyelvet megtanulják, mint a harmadik gyerek példája is igazolja. Más: mi a tippje az elsö hóra ? A felhívás az utolsó bejegyzésemben olvasható. Szép Vasárnapot kívánva üdvözli . Judit M.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Igen, mi is tanultunk a diákunktól par szót, kifejezést, és Ő is megtanult magyarul, felsőfokú nyelvvizsgát tett le a tanév végén. Azóta is csak magyarul beszélünk egymással. A kapcsolatunk megmaradt, egy életre szólóan, úgy tekintek Rá mint a harmadik gyerekemre. Én elkeztem a finn nyelv tanulását, mert nagyon megtetszett, és tényleg sokkal könnyebb a kiejtés mint például az angolnál.
  Annamária

  Kedvelés

 3. Keves Lia ! Sokszor köszönöm a kedves sorokat. Finnország sem csodaország, mint ahogyan sehol sincs kolbászból a kerítés . Leveleimmel közelebb szeretném hozni az országot ahol élek az országhoz, ahol születtem

  Kedvelés

 4. Kedves Judit! Igencsak érdekelnek a finnországi levelek, mert sokunknak nyilvánvaló, hogy személyesen nem, de így mégis egy csodálatos világot ismertettél meg velünk.. Várjuk a további csodákat, leveleidet.!. L.

  Kedvelés

 5. Kedves Annamária ! Köszönöm szépen sorait. Vajon megtanult-e a család egy pár szót finnül a cserediák egy éve alatt- egy év az hosszú idö. És ö vajon megismerkedett-e a szögedi nyelvvel 🙂 ? Fiatalokra gyorsan ragad az idegen nyelv, a finn nyelvtan nagyon hasonló a magyarhoz és a kiejtés nem nehéz. Remélem, hogy megmaradt a kapcsolat a cserediákkal- nem egyszer az ilyen kapcsolatok egy életre szólnak. A leveleimet továbbra is irom, remélem még sokáig. Napsugaras, szép öszt kívánva küldöm üdvözletemet Szegedre.

  Kedvelés

 6. Kedves Judit! Fazekas Annamáriának hívnak, Magyarországon, Szegeden lakom. Nagyon szeretem az írásait, és érdeklődve várom az újabb és újabb leveleket. Finnországot a tavalyi tanévnek köszönhetően szerettem meg, mert egy évig volt nálunk egy finn cserediák, neki köszönhetően sok mindent megtudtunk az országról, a kultúráról, és a finn emberekről. Remélem egyszer sikerül majd eljutni ebbe a csodálatos országba, addig is minden információt szívesen olvasok.

  Kedvelés

 7. Kedves Márta ! Köszönöm szépen a levelét. Sok sikert kívánok a kislánynak a Helsinki egyetemi tanulmányokhoz . Az itt töltött idö alatt ö biztosan megtanul finnül is, hiszen magyaroknak a finn nyelv nem nagyon nehéz. Minden jót a kezdödö hétre !

  Kedvelés

 8. Lelkes Márta a nevem. Szlovákiában élek a Felvidéken. Magyar vagyok. A lányom Finnországban tanul a Helsinki Egyetemen. Ezért is érdekel a téma. Én nagyon örülök ezeknek a leveleknek, mert így Finnország közelebb kerül hozzám. Kétszer jártam már Finnországban, és nagyon megkedveltem a finneket.
  Szép napot kívánok!

  Kedvelés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.