Finnországi levél 176. Iskolai béke/Koulurauha

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

176.levél                                                                        2016 szeptember 9

Kedves Olvasók !

Mint megígértem elözö levelemben, a mai téma is az iskolai élettel foglalkozik. közelebbröl azzal, hogy milyen gyakorlati eszközökkel próbálják a finn iskolákban megszüntetni az iskolai eröszakot.

A többféle  megközelítés közül az egyik a

Vertaissovittelu – Egyenrangúak közötti kibékítés

 Ennek az a lényege, hogy vannak az iskolákban diákokból és tanárokból álló kisebb csoportok, amik egymással szembe ültetik a zaklatottat és a zaklatót és beszélgetés segítségével megpróbálják megoldani a helyzetet. Ezek a megbeszélések a tanárok indítványára, de nélkülük folynak, csak a diákok között.

hqdefault

Kibékítés / Vertaissovittelu

A részvétel a kibékítést célzó  megbeszéléseken önkéntes. Mivel a tanárok nincsenek ott a kibékítést célzó beszélgetéseken a felek szívesebben vesznek részt ezeken.

A finnül tudók itt nézhetnek és hallgathatnak meg egy videot arról, hogy egy finn tanár szerint mi a legföbb lényege ennek az ötletnek: http://www.ssf-ffm.com/vertaissovittelu/.

Ezek szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek megtanulják a kölcsönhatás jelentöségét és megértsék, hogy mindenkinek szüksége van azokra a szocialis képességekre, melyek nélkül a társadalom nem müködik eredményesen.

Ez a kibékítési forma  egyes iskolákban már kb. 10 éve müködik. Ilyen a Hämeenlinna közelében levö Parola helység iskolája. Kibékítöként 10 diák és 4 tanár dolgozik együtt különbözö összetételü csoportokban. Azokat a  diákokat –  föleg ötödikesek és hatodikosok de vannak közöttük harmadikosok is – akik mint békítök részt vesznek az ilyen megbeszéléseken egy külön program segítségével készítik fel erre a feladatra. Fontos az ügyröl való hallgatás – nincs pletykázás a diákok között – és a kibékítök teljes pártatlansága.  A visszás ügy megbeszélése után legtöbbször létrejön a kibékülés. Mindkét fél – a zaklatott és a zaklató is – aláírja a megegyezést, miszerint megegyeztek és befejezödik a zaklatás.

Egy másik lehetöség

A kisebb ügyekbe is eröteljesen beavatkoznak

Päivi Hamarus pedagogiai disszertációja tíz évvel ezelött jelent meg Jyväskylä-ben. Itt található :

Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 288, 265 s., Jyväskylä 2006, ISSN 0075-4625; 288, ISBN 951-39-2513-7.

Päivi Hamarus, väit 11/2006

Päivi Hamarus

A disszertácií címe: ”Koulukiusaaminen ilmiönä. Yläkoulun oppilaiden kokemuksia kiusaamisesta” Az iskolai eröszak jelenségként. A felsöbb osztályosok tapasztalatai a zaklatásról. (Megjegyzés : A finn általános iskola 9 éves, az un. felsöbb osztályok a 7-8-9 osztályokat jelentik ).

Päivi Hamarus munkájában arra a következtetésre jutott,  hogy a zaklató célja a hatalomszerzés. A zaklatás az iskolai életben félelmet szül. Egy közösségben, melyben elöfordul az eröszakos viselkedés a diákok félnek attól, hogy ök lesznek a legközelebbi zaklatottak. Így egy olyan, téves kultúra jön létre, melyben az iskolai eröszak is helyet kap.

A kisebb ügyekbe való eröteljes beavatkozás egyik módja, hogy a zaklatóval megismertetik cselekedeteinek következményeit. Elöször a tanárokkal való beszélgetéssel, ha ez nem segít írásbeli figyelmeztetö következik.  Ha az utóbbi hatástalan marad a zaklatót ki lehet tiltani az iskolából egy bizonyos idöre.  Legrosszabb esetben rendörségi ügy lesz az eröszakos viselkedésböl – testi sértés-  vagy a rongálásból . És ilyen esetekben a rendörség nem a mindent megértö felnöttekböl álló hatóság…

Mi történik,

Ha rendörségi ügy lett az eröszakos viselkedésböl és kárt-okozásból

 Finnországban a büntetöjogi felelösség 15 éves korral  kezdödik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mivel a finn gyerekek 7 éves korukban kezdik az iskolát,  az általános iskola felsöbb osztályai közül a 8. és 9. osztályban a legtöbb diák idösebb mint 15 éves. Öket már minden további nélkül felelössé lehet tenni  elökövetett cselekedeteikért.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 15 évesnél fiatalabb eröszakosan viselkedö ” megússza” következmények nélkül. A büntetendö cselekményt elkövetett fiatalról értesítik a gyermekvédö hatóságot és a szociális gondozást. A helyzetet a szülök bevonásával igyekszenek rendezni .

Tíz évvel ezelött került bevezetésre a

Kiva Koulu program / ”Jó iskola ”  program

Finnországban ez, az iskolai eröszak elleni program 2006-ban kezdödött el. A programhoz  2300 iskola regisztrálta magát, ez a szám a Finnországban müködö alapfokú oktatóintézmények 90 %.-a.  A programot Turkuban,  az ottani egyetemen fejlesztették ki.

kiva_koulu_logo

A Kiva Koulu program nemcsak Finnországban használatos, többek között Belgium, Észtország, Olaszország, az Európa – Iskolák hálózata ( European School Network: Luxembourg, Németország, Hiollandia és Belgium) , Hollandia, Új Zeland, Nagybritannia ,Svédország, Spanyolország is bekapcsolódtak ebbe a programba.

A nemzetközi használatról itt tájékozódhatnak az angolul tudók: http://www.kivaprogram.net/around-the-world

Kedves Olvasók !

A Kiva Koulu program  jelenleg Magyarországon  kísérleti szakaszban van . Erröl magyarul itt olvashatnak az érdeklödök.

http://www.kivaprogram.net/hu

Ehhez a címhez egy háromperces – magyar feliratokkal ellátott – video is kapcsolódik .A program dokumentumtára magyarul itt található: http://iskon.opkm.hu/ds.php  Az eddigi kutatások eredményei szerint ez a program a leghatásossabb az iskolai eröszak elleni küzdelemben.

Van az iskolai eröszak elleni munkának egy másik ” fegyvere” is és ez az

Iskolai békenyilatkozat/ Koulurauhan julistus

 (A címmel kapcsolatban a finnül tanulók két könnyü  szót tanulhatnak : koulu = iskola, rauha = béke.)

Finnországban évszázados hagyományai vannak az un. Karácsonyi békenyilatkozatnak. A Mannerheimröl elnevezett Gyermekvédelmi szövetség / Mannerheimin Lastensuojeluliitto indította el Turkuban 1990-ben az un. Eröszakmentes kampányt / Väkivallaton- kampanja.Tizenhat éve  ennek keretében minden évben kihirdetik az iskolai év elején az un. Iskolai békét , ami érvényes az egész iskolai évre. Ennek célja, hogy emlékeztesse a diákokat  arra, hogy a biztonságos és kellemes iskolai környezet csak a diákok és tanárok együttes munkájával érhetö el.

Az idei iskolai év témája : Jokainen on arvokas = Mindenki értékes.

Ennek szellemében  szerkesztették  Seinäjoki városának  iskolásai az idei iskolai békenyilatkozat szövegét, mely  így szól:

Onko joku parempi kuin muut, jos hänellä on kalliimmat vaatteet? Onko joku parempi jos hän on suosittu tai jos hän saa koulussa parempia arvosanoja? Onko kukaan edes täydellinen?
Ei, sillä jokainen on yhtä arvokas.

Szabadon forditva: Jobb-e valaki másnál, ha drágább ruhái vannak ? Jobb-e valaki másnál ha öt kedvelik és az iskolában  jobb jegyeket kap másoknál? Létezik-e egyáltalán valaki aki  tökéletes ?Nem, mivel mindenki egyformán értékes.

Erröl a diákok egy rövid, finnül beszélö  videot szerkesztettek, itt látható :

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/418794/Koulurauha-on-julistettu-Jokainen-on-arvokas

Az  iskolai békét az idei tanév kezdetén augusztus 28.-án hirdették ki Seinäjoki városában, kb. 5 000 iskolás jelenlétében.  Az ünnepséget az interneten át lehetett követni. Ezzel egyidejüleg Finnország sok városában is voltak hasonló ünnepségek. Az alábbi plakáton  Kuopio városának és környékének iskolásait  és minden az ügy iránt érdeklödöt hívnak Kuopio piacterére a béke kihirdetésére. A meghívást többszáz iskola fogadta el.

koulurauhan-julistus_infotv_430

Kuopio iskoláiban  folyik egy program a neve ”Kiitos kaveruudelle” azaz ”Köszönet a haverságért ” .Az iskolai békenyilatkozat kihirdetése ennek része. A  piactérern reggel 10-kor kezdödött ünnepséghez zeneszámok és tánc is tartozott. Utóbbiról  Haapaniemi iskolájának  negyedikesei gondoskodtak akik a Kiitos kaveruudelle nevü együttes táncra hívták a téren az ünnepségen résztvevöket. És mindenki táncra perdült.

Az iskolai békenyilatkozat nemcsak finnül került kihirdetésre.  Kirkkonummi-ban Gesterby iskolaközpontjában 1500 diák követte a  svédül és jelbeszéddel is hirdetett iskolai békenyilatkozatot. Ezen a képen a piros-kabátos  jelbeszéd-tolmács látható az iskolások között.

koulurauha_2016_4-1

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemet azzal a gondolattal zárom, hogy  nekünk  mindnyájunknak, az egyre  nemzetközibbé váló társadalom tagjainak  fokozottan szükségünk van  annak megértésére, hogy mindenki egyformán értékes, legyen bármilyen színü, vallású és kultúrájú. Ezt célozzák  Finnországban az  iskolai eröszak megszüntetésére fordított törekvések.

Napsugaras hétvégét !

 

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Finnországi levél 176. Iskolai béke/Koulurauha

  1. Íme van rokonszenves iskolai élet. L.

    2016. szeptember 9. 9:34 “Finnországi Levelek” írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra 176.levél > 2016 szeptember 9 > Kedves Olvasók ! Mint megígértem elözö levelemben, a mai téma is az iskolai > élettel” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.