Mindenféle világbajnokság :  Áfonyaszedés Suomussalmi-ban.

 

Kedves Olvasók !

Most nálunk már erösen ösziesre fordult az idö, az erdökben érik a sokféle bogyós gyümölcs. Az elmúlt hét végén  került megrendezésre az erdei bogyószedés, közelebbröl a vörös áfonya- szedés világbajnoksága. Ezt a versenyt idén rendezték a 19. alkalommal. A verseny helye Suomussalmi volt, Kainuu tájegységének északi részén kb. 660 km.-re Helsinkitöl észak-keletre.

A vörös áfonya szuperbogyó, rengeteg haszna van. Többek között különösen alkalmas az un. ”életszínvonalbetegségek ” megelözésére és gyógyítására. Ez  az áfonya sok antioxidánst tartalmaz. Rendszeres fogyasztása elönyösen hat a koleszterinszintre és a vércukorra. Szerepe lehet a gyulladásos betegségek megelözésében, hat  a szív-  és érrendszeri betegségekre  és  az emésztés zavaraira is.

puolukka

A rendezök és a versenyosztályok:

A világbajnokságot az Arktiset Aromit ry/ Arktikus aromák nevü  regisztrált egyesület és Suomussalmi járása együtt rendezték.

1506950_723052374440024_1289696214213443431_n

Lehetett  háromtagú csapatban vagy egyedül versenyezni. Voltak férfiak, nök és fiatalok részére rendezett osztályok idén elöször a 12 évesnél fiatalabb gyerekek is versenyezhettek.

A versenyen nemcsak finnek vettek részt, versenyzök érkeztek Oroszországból és Japánból ! is. Az egyéni versenyzökön kívül a csapatok között voltak finn-orosz  és finn – japán vegyes csapatok is.

A  versenyfelszerelés

A kézi szedés osztályában semmilyen segédeszközt nem szabadott használni. A háromtagú csapatok tagjai használhatták saját, nyél nélküli  segédeszközüket = poimuri mindenki a rendezök által kiosztott vödrökbe gyüjtötte az áfonyát.Az egyéni versenyzök használhatták hosszúnyelü segédeszközüket és a saját vödreiket.

Versenydíjak

Minden osztályban azok  közül  akik a  legtöbb áfonyát szedték, az elsö hárman pénzjutalmat kaptak, a gyerekek osztályában minden résztvevö kapott jutalmat. A pénzjutalmak (max.200 euro) után adózni kellett.

A verseny helye és idötartama

A benevezett versenyzöket a terepre a rendezök auóbuszaival szállították. Senki nem tudta elöre, hol lesz a verseny pontos helye. Az áfonyagyüjtés rajttal  kezdödött és 1 óra hosszat  tartott.

14102469_1065860873492504_6869964171512144336_n

Az eredmények

Fantasztikus eredmények születtek, ide az elsö díjakat kapottakat írom.

Gyerekek ( 12 éven aluliak ) csapatversenye

A gyöztes csapat : Puolukkaritarit/Áfonyalovagok nevü tagjai : jenni Juntunen, Veikka Juntunen és Eetu Tolonen összesen 16,65 kg áfonyát szedtek 1 óra alatt.Ebben az osztályban 9 csapat vett rész = 27 gyerek és ök összesen 93,65 kg áfonyát gyüjtöttek.

Puszta kézzel szedök osztálya

A gyöztes csapat : Näpäkät / Fürgék Tagjai: Sari Pääkkönen, Anja Heikkinen és Seppo Karppinen 17,15 kg-t mutatott be.Ebben az osztályban részt vett a rendezö Suomussalmi járás községi tanácsának háromtagú  csapata is , ök a 3. helyen végeztek 14,55 kg-val. A  11 résztvevö  csapat  összeredménye 104,95 kg volt.

Fogantyús segédeszközel / Poimuri-val szedök

Ezt az osztályt orosz csapat nyerte. A csapat tagjai: Viktor Erin, Vitalji Ustinov, Elnadij Spzivul egy óra alatt 34,25 kg áfonyát gyüjtöttek. Tizenhét csapat versenyzett ebben az osztályban, az ö együttes eredményük 248,45 kg volt

Az itt versenyzett japán-finn csapat Yuka Kido, Hiromi Tokawaq és Maiju Juntunen eredménye 4,95 kg. volt. Ök a 15. helyen végeztek .

Hosszúszárú poimuri-val szedö :

 nök

Az elsö helyen Eeva Romppanen végzett, 14,75 kg áfonyával.A  nök csoportja  7 tagjának összeredménye 71,55 kg volt.

férfiak

A nyertes ,  Lasse  Tasala 19,6 kg áfonyát szedett. A férfiak is heten voltak, ök összesen 102,2 kg –t tettek a mérlegre.

Hogy mi lett a verseny kapcsán  gyüjtött kb. 5,5 mázsányi áfonya sorsa azt nem tudom, azt hiszem, hogy a  versenyzök megtarthatták maguknak, esetleg a rendezö egyesület használta fel/adta el a gyümölcsöt. De azt biztosra veszem, hogy szeptember 3.-án este Suomussalmiban sok konyhából áradt a frissen sütött  áfonyáspite illata.

 

Judit Mäkinen

6 thoughts on “Mindenféle világbajnokság :  Áfonyaszedés Suomussalmi-ban.

 1. Az áfonya valóban egy csoda. Arany áron kapható nálunk. Barátnőm Ausztriában olcsóbban vásárolja, mint itthon.!?

  2016. szeptember 5. 16:27 “Finnországi Levelek” írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Most nálunk már erösen > ösziesre fordult az idö, az erdökben érik a sokféle bogyós gyümölcs. Az > elmúlt hét végén került megrendezésre az erdei bogyószedés, közelebbröl a > vörös áfonya- szedés világbajnoksága. Ezt a versenyt idén rendez” >

  Kedvelés

 2. Kedves Judit, hihetetlenül élvezem a leveleidet, de nemcsak élvezem, hanem csodállak is sokoldalu tájékozottságodért, – a tiszaparton nem volt internetkapcsolatunk, csak esténként átmentem a “Hullámtér”-vendéglőbe, (nagyon jó hely) ahol van “wifi” és ott olvastam napi leveleimet, de arra igazán nem volt idő, hogy válaszoljak is, mert közben barátok, ismerősök, sör, kicsi pálinka, – így csak most köszönöm meg az eddigieket – mivel már itthon vagyok, (sajnos) de mégegyszer köszönök mindent, őlel M.

  2016. szeptember 5. 16:27 “Finnországi Levelek” írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Most nálunk már erösen > ösziesre fordult az idö, az erdökben érik a sokféle bogyós gyümölcs. Az > elmúlt hét végén került megrendezésre az erdei bogyószedés, közelebbröl a > vörös áfonya- szedés világbajnoksága. Ezt a versenyt idén rendez” >

  Kedvelés

  • Kedves Marianne ! Sokszor köszönöm hozzászólásodat. Az én célom ezekkel a levelekkel az, hogy közelebb hozzam az ” ezer tó ” országát a magyarajkú olvasókhoz. Igyekszem tárgyilagosnak maradni és ezért kerülök minden érzelmi kilengést. Ettöl eltekintve remélem, hogy leveleim nem száraz olvasmányok.
   Szeretettel üdvözöl: Judit

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.