Mindenféle müvészet : horgolás

 

Kedves Olvasók !

Talán nem sokszor gondolunk arra, hogy a kézimunka is müvészet, pedig erre rengeteg példa van. Ilyenek a hímzés, a foltvarrás, a csipkeverés, a szönyegszövés /csomózás  söt a kötés és a  horgolás is. Utóbbira mutat példát Agata Oleksiak (Olek) lengyel müvésznö. Ö New Yorkban él,  horgolással lett világhírü és idén Finnországba is ellátogatott.

1472180689119

Közelebbröl Kerava-ba, egy Helsinkitöl északra levö kisvárosban “öltöztetett be” egy házat, annak a képét lehet itt látni.

pinkkion2908sh_503_an

A ház  Kerava vasútállomásához közel van,  a neve Galleria Alli. Ebben a házban egy Taideyhdistys KuumArt nevü müvészegyesület szokta összejöveteleit tartani. A rózsaszínü ” burkolat” az idöjárással dacoló akryl-fonalból készült horgolással, összesen 90 kg fonal = 160 km – kellett a mü megvalósitásához. A horgolást a helybeli önkéntesek végezték.

Összesen 11 féle motívumot tett a müvésznö a horgolók elé akik 400 db négyszöget horgoltak. A horgolás augusztus 9.-én kezdödött és kb. két hétig tartott. A négyszögeket ezután megfelelö nagyságúakra rakták egymás mellé és a tervezö müvésznö maga horgolta azokat össze. Az önkéntesek segítségével a ház ”becsomagolása” 3 napig tartott.

A házat tegnap ” avatták fel ” 600 fönyi nézö jelenlétében. A cél az, hogy novemberig így maradjon a ház, ugyanis akkor nyílik meg Keravaban egy kiállítás aminek a neve : Näkyväksi neulottu azaz Láthatóvá kötött. A rózsaszín ház a kiállítás egy része.

A müvésznö célja, hogy felhívja a figyelmet a nök nem egyszer láthatatlanul maradó munkájára.

A kiállításra okvetlenül elmegyek majd és beszámolok a látottakról.

Szivélyes üdvözlettel:

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.