Örangyalok Kuopioban

 

Kedves Olvasók !

Finnországban elkezdödött az iskolai év és az iskolások legnagyobb része gyalog vagy biciklivel  és egyedül megy iskolába, esetleg a közelben lakó iskolatársaival vagy a testvéreivel.  Csak a legkisebbeket kísérgetik felnöttek.

Ez azt jelenti, hogy a nyári viszonylag csendesebb városi  forgalom után egyszerre  rengeteg gyerek vesz részt a forgalomban, ami nemcsak az autóval közlekedöktöl kíván fokozottabb figyelmet, hanem a gyerekektöl is.

lapset  liikenteessä

 

Föleg a  10 évesnél fiatalabb gyerekek bizonytalanok vagy szórakozottak  és ezért  néha teljesen váratlan és veszélyes  helyzeteket okozhatnak.

Finn  szülök sokszor már jóval az iskolakezdés elött gyakorolják a gyerekkekkel az iskolába vezetö utat. Föleg három dolgot kell  Figyelembe venni.  Ezek a következök:

A  legrövidebb út nem mindíg a legbiztonságosabb . A lehetöségek szerint kerülni kell a forgalmas útkeresztezödéseket, föleg azokat ahol nincs közlekedési lámpa. Vidéken, ha az iskolába vezetö úton nincs járda, libasorban kell menni az út szélén.

Az úton mindíg ott kell átmenni, ahol kijelölt gyalogos út ( zebra) van. Az átkelés elött meg kell állni és mindkét irányban nézelödni, nem-e jön autó, ami elött soha nem szabad átrohanni. A biciklisek szálljanak le az útkeresztezödésekben és  a biciklit tolva menjenek át a zebrán.

images

Útközben nem szabad játszani sem egymással sem  mással  pl. a mobiltelefonnal.

Kedves Olvasók !

Közöttünk ugye –  Finnországban is –  sokan vannak olyanok, akik hisznek az örangyalokban. Rájuk  gondoltak tegnap  Kuopioban.  Hat önkéntes angyal vigyázott  a gyerekre az utcakeresztezödésekben. Hogy ez milyen volt azt a televizió adásából elkapott képeim jól illusztrálják.

 

Nemsokára Magyarországon is kezdödik az új tanév. Azzal a reménnyel zárom soraimat, hogy egyetlen egy gyerek sem lesz áldozata a közlekedésnek az iskolába vezetö úton.

 

Judit Mäkinen

Forrás: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1405400607926

2 thoughts on “Örangyalok Kuopioban

  1. Kedves Judit! Meghatóan aranyos ötlet a kicsik részére az angyali segítség. A budai Szilágyi gimnáziumba jártam, és bár akkoriban gyérnek mondható volt a forgalom, a közeli általánosból, egy alsós kislány néhányszor megvárt, hogy együtt menjünk át a zebrán. Nagyon kis aranyos volt, mert bár tudta és látta a kötelező egyenruha miatt is, hogy magam is iskolás vagyok, csókólommal köszönt el tőlem. Bizonyára a szülei mondták neki, hogy várjon meg az átkelőnél egy nagylányt, aki átkíséri. Méltatlan vagyok az angyal szerepre, de igen kedves emlék maradt a sok elfelejtett mellett.L.

    2016. augusztus 27. 9:25 “Finnországi Levelek” írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Finnországban elkezdödött > az iskolai év és az iskolások legnagyobb része gyalog vagy biciklivel és > egyedül megy iskolába, esetleg a közelben lakó iskolatársaival vagy a > testvéreivel. Csak a legkisebbeket kísérgetik felnöttek. ” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.