Ritka mint a fehér holló – fehér áfonya !

Kedves Olvasók !

Vajon Önök közül ki látott fehér hollót ? És fehér áfonyát ?

Matti Hirvonen sem hitt elöször a szemének .Hirvonen Hauho-ban lakik, Helsinkitöl kb. 60 km.-re egyenesen északi irányban. Mivel most van az áfonyaszedésre a legjobb idö, ö is az erdöbe ment, hogy áfonyát szedjen. Idén nagyon jó a termés, mint ö elmondta eddig már több mint 100 liternyit szedett  (Itt jegyzem meg, hogy Finnországban az áfonyát liter-rel mérik, a 100 liter 10 db. teljes – 10 literes- vödörrevalót jelent !).

Nos, amint az erdöben baktatott  egy kb. 4 x 2 méteres területen érdekes, addig még soha nem látott áfonyásra lett figyelmes. A fekete/mély sötétkék áfonyák helyett fehér áfonyára bukkant . Ezen a képen látható a kék és a fehér áfonya. (A fehéret Matti Hirvonen fényképezte.)

A leletet megnézte és egyben ellenörizte Heli Jutila szakertö , aki megállapította, hogy minden kétséget kizáróan áfonyáról van szó. Az ilyen – génhibának köszönhetö –  színváltozás olyan ritka, hogy a legtöbb szorgalmas áfonyaszedö sem talál élete folyamán ilyen áfonyabokrot.A jelenség oka, hogy génmutáció miatt az ilyen áfonyából  hiányzik a sötét színt adó antocyanin.

Rendkívül ritka jelenségröl van szó –  a fehér áfonya legalább olyan ritka, mint a fehér holló –  irodalmi adatok alapján Finnországban  kb.10 esetet ismerünk Heli Jutila szerint. Szóval aki áfonyáspitét szeretne sütni , annak jobb a kék áfonyánál maradni :).

 

Judit Mäkinen

 

 

4 thoughts on “Ritka mint a fehér holló – fehér áfonya !

  1. Ez a fehér áfonya hasonlít a fagyöngyre, a levelei is hasonlóak, de az inkább fákra kapaszkodik. Vörös áfonyát már volt szerencsém megkóstolni, szárított formában vásároltam egy üzletben, az íze leginkább mazsolához hasonlított, nekem csalódást okozott, mert savanykás ízt vártam.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.