Finnországi levél 172. Ruoka Kalevala, Étel Kalevala

 

Kedves Olvasók !

Önök elött bizonyára ismert – legalább névröl – a finnek nemzeti eposza a Kalevala. A Kalevalát vagy annak részleteit többen fordították magyar nyelvre, Reguly Antal, Barna Ferdinánd,  Szente Imre, Nagy Kálmán, Képes Géza, Rácz István. Számtalan magyar kórus ismeri Vikár Béla fordításának szövegével Kodály Zoltán kórusmüvét  mely így kezdödik: Játszott Veijnemöjnen ujja, harsogott a hárfa húrja .

A Kalevalának Finnországban  újabban több változata is van, a gyerekek részére készült Suomen Lasten Kalevala /Finnország   Gyermekeinek  Kalevalája mely 2002-ben látott napvilágot és  a mesekönyv: Koirien Kalevala /Kutyák Kalevalája 1992-ben jelent meg. A magyarra  fordított könyv címe Jankó Szép Yvette  fordításában  ”Kutya egy Kalevala ” . Mauri Kunnas müvész rajzolta a könyvet az eredeti Gallen-Kallela illusztrációk nyomán. A nagysikerü könyv már  2007-ben elérte a 15. kiadást.

Mai levelemben egy új Kalevala készüléséröl számolok be. Ez a

Ruoka Kalevala / Étel Kalevala 

A finn konyháról sokféle véleményt olvashatnak az érdeklödök.

Vannak akik szerint finn konyha nem is létezik. ” Ha Finnországban enni akarsz, fözz magad ” írta egy bloggoló.  Az  ”Érdekességek Finnországból” – c.  cikksorozat írója szerint  : ” A finn étel nem étel, csak energia ”.

A keleti országokból  ide érkezett menekültjogért folyamodók  Finnországban három dolgot kifogásolnak, ezek a hideg  idöjárás, a piszkos mellékhelyiségek !- amiket ugye ök használnak- és a rossz koszt !

Az említett véleményekkel szemben   egyre többen vannak olyanok is, akik észreveszik a finn konyha sokoldalúságát ami az orosz és skandináv  konyha itteni keveredéséböl származik. Ennek mint tudjuk történelmi háttere van, hiszen Finnország többszáz évig Svédország és kb. 100 évig Oroszország része volt.

Amikor- nem is olyan régen – még nem árasztották el az üzleteket a külföldröl behozott élelmiszerek – azt kellett felhasználni ami itt termett és amit a természet adott. Ez a háziasszonyokat  találékonnyá tette. A konyhára hatott a háborúk utáni szükségállapot is, mindenböl hiány volt, föleg  árúból és pénzböl. Az idöjárás ugye  nagyban befolyásolja azt, hogy mi terem egy-egy országban. Így pl. Finnországban nincs saját  sárga- vagy öszibarack, szölö, dió, mandula, vagy éppen dinnye. De a találékony nagymamák sárgarépéból föztek lekvárt és a spenótot csalánnal helyettesítették. Én is fözök sárgarépalekvárt és képzeljék el, hogy  magyar vendégeim nem  vették észre, hogy répával  és nem baracklekvárral eszik a palacsintát. Ezért a kíváncsiaknak ide teszem a receptet. A kép az én sárgarépalekváromat mutatja.

Isoäidin Porkkanahillo /Sárgarépalekvár Nagyi módra

Mi kell hozzá ?

1 kg sárgarépa,  2 dl víz, 3 narancs,  ½ kg cukor, 2 ek vaniliáscukor

Hogy készül?

A megtisztított sárgarépát a vízzel  puhára fözzük és botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a 3 narancs  levét. Lassú tüzön 10 percig fözzük. Meleg, tiszta üvegekbe kanalazzuk. A színültig töltött üvegeket lezárjuk és kidunsztoljuk. Jégszekrényben nagyon jól eláll.

DSC01136

Sárgarépalekvár

Bármikor fözhetö, sárgarépa mindíg van és narancsot is lehet viszonylag olcsón kapni.

A finn erdök és a  lápos vidék azonban  sokféle jó gyümölcsöt ad nekünk. Ilyenek a fekete és vörös áfonya, az erdei szamóca és a málna és a lápos vidékek aranysárga hamvas szeder nevü gyümölcse és  a sötétvörös tözegáfonya.

Ritka és remek aromájú a mesimarja (Rubus arcticus) sarkvidéki szeder.

mesimarja Rubus arcticus sarki szeder

Sokféle nagyon jó izü gomba , közöttük talán  a legkedveltebbek  a vargánya, az aranysárga –  és a tölcséres rókagomba .

A gombákat ismerök sokféle gombát gyüjtenek, összel a piacokon gomba-tanácsadás is van, oda bárki elviheti a szedett gombát és megkérdezheti, hogy ehetö-e ?

Mivel jövöre Finnország függetlenségének 100.  évfordulóját ünnepeljük, sokféle kezdeményezés van ezzel kapcsolatban. Ilyen az a versenyszerü gyüjtés mely  azzal a céllal indult, hogy  finn ételekhez kapcsolodó történeteket jegyezzék fel. Nem kevesebb, mint  100 000 történetet várnak a szervezök. Várnak olyan történeteket,  melyek étkezés közben, asztal mellett születtek az étellel kapcsolatban, szóval nem receptekböl áll majd az

 Étel  Kalevala / Ruoka Kalevala

ruokakalevala-share-logoKik a szervezök ?

Az egyik legnagyobb üzletlánc az un. S-csoport, együtt a Marttaliitto – val /Márta- szövetséggel és a Suomalaisen Kirjallisuuden Seura / Finn Irodalmi Társasággal.

Az S –csoport /S-ryhmä  Finnország legnagyobb élelmiszerszállítója, a fogyasztók tulajdonában levö szövetkezet.

s ryhmä8

A Márta- szövetség 1899-ben született.  Lucina Hagman ( 1853-1946)  kezeményezte a finn nök egyesületeként, melynek célja az otthonok anyagi és szellemi jólétének ápolása. Ezt az alapitó tagok  legjobban úgy gondolták elérni, hogy fokozzák a jó  háztartásvezetéshez  szükséges tudást és hozzáértést.

A Márta-szövetség fennálásának 100 éves évfordulóját a finn posta bélyeggel ünnepelte.

Mind a mai napig tanítják és segítik  a nöket – újabban férfi tagjai is vannak a szervezetnek – a háztartás minden csínjára bínjára a takarítástól a gombaismeretekre , föznek és beföznek,  sütnek, varrnak és szönyegeket szönek. Ápolják a régi hagyományokat és szokásokat, egyben  fejlesztik a modern háztartásvezetés tudományát az új ídökkel jött új szeleknek megfelelöen. A szövetségnek svéd nyelvü tagozata is van: Finlands svensk Marthaförbund.

A Finn Irodalmi Társaság /Suomalaisen Kirjallisuuden seura SKS adta ki a Kalevala eslö változatát 1835-ben , így természetes, hogy az Ételek Kalevalája- c. könyvnek is a kiadója lesz majd 2017-ben.

suomenkirjallisuuden seura logo-1126

Kantele a háttere a Finn Irodalmi Társaság logojának

A Kalevalát is apránként gyüjtötte össze Elias Lönnrot, így jön majd létre az új, az Étel Kalevala  is megörizve a régi és új  finn ételkultúra gyöngyeit az utánunk  következö generációk okulására és nem utolsó sorban a Finnországba érkezö külföldi látogatók tájékoztatására.

Ki vehet  részt a versenyen / gyüjtésben ?

Bárki – kivéve azoknak a szervezeteknek a munkatársai és az ö családtagjaik, akik részt vettek a díjak sorsolásában – 18 évet betöltött, állandóan Finnországban lakó személy. Egy személy maximum három történetet küldhet.

Mikor jár le a gyüjtés határideje ?

Rövid az idö, 2016 július 7.-töl augusztus 31.-ig tart.

Hogyan történik a részvétel ?

A versenyben résztvevök saját mondanivalójukat a ruokakalevala.fi interbetes címre írják meghagyva az elérhetöségük adatait.

Díjazás

A történeteket beküldök közül minden héten 10 nyertest választanak sorsolással,  ök egy 20 eurós  ajándék-kártyát kapnak, amivel az S – csoport üzleteiben vásárolhatnak. A hónap nyertesét az Yhteishyvä/Közös jó nevü újság szerkesztösége dönti el.  A hónap egyetlen nyertese 100 euro értékben vásárolhat , az ajándék nem váltható át pénzre.

A nyertesek nevei  a Ruoka-Kalevala facebook oldalán olvashatók , az oldal címe :  https://www.facebook.com/ruokakalevala/?fref=ts

A nyertesek külön értesítest is kapnak a nyereményröl.

Kedves Olvasók !

A készülöben lévö Étel Kalevala egyben a finn ételek és étkezés története, a  finnek története, a finnség története lesz. Feladata, hogy összegyüjtse mindazt ami a finn ételkultúrához tartozik.  Azzal a reménnyel zárom mai levelemet, hogy beszámolhatok majd Önöknek az Étel Kalevala  megjelenéséröl is.

Ízes vasárnapi ebédet kívánva üdvözlettel :

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Finnországi levél 172. Ruoka Kalevala, Étel Kalevala

  1. Kedves Judit!
    Köszönjük a jó gasztronómiai ötleteket, amiben mi is “gazdagok ” vagyunk. Pl. narancs szörp készítése sárgarépából. Bár már ez sem nagy durranás, mert a déli országokból érkező narancs, már olcsóbb, mint a hazai sárgarépa.
    Gomba ételekhez még hozzászólni is bátortalan vagyok.L.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.