Finnországi levél 171. Lars Levi Laestadius követöinek nyári találkozója Tornioban : Suviseurat

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

 

  1. levél  Suviseurat                                                                   2016 július 19

Kedves Olvasók !

Mint ismeretes, Finnországban minden nyáron vannak olyan események, melyek nagy tömegeket mozgósítanak. Szinte minden nyári hétvégére jut valamilyen, leginkább zenével kapcsolatos fesztivál. Idén nyáron  is megrendezésre kerül/került többek között a Ruisrock és  a  Provinssi nevü fesztivál, a Tangomarkkinat  a Pori Jazz fesztivál és a Savonlinna-ban  tartott operaelöadások sorozata,  melyek már többévtizedes multra tekintenek vissza, és többezres a látogatóik száma.

Van azonban egy olyan esemény melynek   messze a legtöbb résztvevöje van és ez nem a zenével, vagy a tánccal foglalkozik. Ez az esemény a

Suviseurat nevü négynapos ,  vallással összefüggö  eseménysorozat, melyen idén július elsö hétvégéjén Tornioban kb. 70  000 résztvevöje  –  Laestadius tanainak  követöi – volt.

A szónak nincs megfelelö magyar fordítása, a suvi = nyár és a seura=társaság, seurat =társaságok.

Mai levelem ezzel az eseménysorozattal foglalkozik.

Egy kis történelem

Az evangéliuks egyházon belüli egyik  ébredési mozgalom (herätysliike) atyja Lars Levi Laestadius 1800-1861 között élt a svéd Lappföldön.  Szegény családból származott, a család neve egy svéd településre,  Lästad – re vezethetö vissza. Uppsala egyetemén végzett,  növénytant és teologiát tanult egyszerre, 1825-ben avatták pappá.

Laestadius

Már fiatal korában tudta, kit fog feleségül venni;  egy olyan lányt aki alacsony sorsból származik , mivel akkor nem követel sokat, aki nem gazdag mivel a férj függövé válhat a gazdag feleségtöl és aki  nem tanult sokat, mivel a tanultság kivezetheti az asszonyt az  otthoni körböl . Ilyen nö volt a felesége  Catarina Alstadius , aki reggeltöl estig szorgoskodott otthon. Volt is elég dolga, mivel 15 gyermeknek adott életet.

Laestadius 1826-ben került Karesuvanto-ba papnak. Itt egy egyszerü növel való beszélgetések – öt késöbb a Lappföld Máriájának  nevezték el – kapcsán ráébredt arra, hogy mi a vallásban az értékes és ezzel ö is megváltozott. Prédikációi is megváltoztak, egyre jobban felkeltették az emberek érdeklödését és 1846 tavaszától egyre többen és többen tömörültek köré.

Karesuvanto

Karesuvanto  a finn-svéd határon fekszik,   egy finn-nyelvü terület. Laestadius viszonylag gyorsan megtanult finnül. A svéd és finn nyelven kívül ismerte a Lappföld számi nyelvének  tájszólásait,  tudott franciául és  latinul is. A hit iránti  fokozott érdeklödés Laestadiust arra ösztönözte, hogy felfogását a keresztény hitröl minél nagyobb körökben terjessze. Hogy elérje ezt a célt , laikus prédikátorok segítségét vette igénybe.

Nem telt bele sok idö, míg az ébredési mozgalom átlépte az országhatárokat, Laestadius halálakor a mozgalom már egyike volt az evangelikus egyház legnagyobb ébredési mozgalmainak . Laestadius követöit megtaláljuk a skandináv államokon kívül Németországban és Oroszországban,  a kivándorlókkal Észak-Amerikába is elkerültek Laestadius tanai. Az 1800-as évektöl kezdve a prédikátorok minden évben nagy- gyülést tartottak a híväök részére. Ezek többnapos rendezvények voltak, helyük 1888-tól  Lannavaaraaban a Lappföldön volt Eugenia svéd hercegnö által létrehozott Lappföldi missziós-iskola  negyvenszobás épületében.

Jelenleg többféle irányzat van a Laestadius-követök között, ezek közül a legnagyobb a

Konzervativ Laestadiusmozgalom /Vanhollislestadiolaiset

A kezdeti években télen tartott évi  nagy-gyüléseket 1912 óta nyáron tartják, innét  kapta finn nevét is : suviseurat . 

A suviseurat látogatottsága

az évek során egyre fokozódott, míg 1914-ben Oulainen-ben 8000 lélek követte figyelemmel  a prédikációkat, a résztvevök száma 1987-ben, Hankasalmi-ban már 65 000 lélek volt.Idén, 2016-ban a Suviseurat rendezvényt Tornioban tartották  július 1-4 között. Az esemény mottóját a Zsoltárok könyvéböl vették:

Onneni on olla lähellä Jumalaa (Ps. 73:28) Boldogságom az , hogy  közel vagyok az Istenhez.  

images

Suviseurat tábor

A Laestadius-követök Rauhanyhdistys/Béke-egyesület nevü szervezetekbe tömörülnek, ezekböl csak Finnországban már 200 van ! A világ más részein ezeket Laestadian Lutheran Church néven ismerik. Finnországban van a  legtöbb Laestadius követö – számukat kb. 100 000-re becsülik. Ez, az evangelikus egyházon belüli  irányzat föleg Finnország északi részén aktív,   legtöbb tagot az Ouluban levö szervezet számlál.  Munkájuk  az élet minden területét magába foglalja az óvodáktól a népföiskolákig.  Kiterjedt nyomdai tevékenységet is folytatnak, számos újság és más nyomtatvány jelenik meg a mozgalom eszméinek népszerüsítésére törekedve. Folytatnak hittérítö munkát is. Az alábbi képen a tábor megnyitása  napjának  zászlósora,  mutatva azokat az országokat, melyekböl vendégek érkeztek az esemény színhelyére , Tornioba.

Suviseurat_lippurivi

A megnyitás napja

A fiatalok és a Laestadius- követök  szektája 

Laestadius követöi semmilyen módszerrel nem védekeznek a terhesség ellen, a gyerekek Isten ajándékai. A lányok fiatalon mennek férjhez . Nem egyszer tíznél is több gyereket számlál egy ilyen család.

xlarge-262006-4258194_12061457D

Vesa és Henna Lohi családja (Foto: Jukka-Pekka Moilanen )

Sokféle tilalom szabályozza az életet, többek között   az alkoholos  italok fogyasztásának és a  televizió nézésének tilalma is.  A fiataloknak nem mindíg könnyü  beilleszkedni az évszázadok elötti erkölcsi normákat követelö életmódba. Ha valaki otthagyja a mozgalmat  azt végleg kiközösítik-  családtagjai  is megszüntetik  vele a kapcsolatot.

Suviseurat Tornioban 2016 nyarán

Az évi nagy-gyülést idén  Tornio városától 10 km.-re északra,  Liakka településen tartották, ahová kb. 70 00 vendég érkezett . (Csak zárójelben említem,hogy  Tornio városa 2016 január 31.-én 22 194 lakost számlált !) .

images (2)

Suviseurat 2016-ban

Régen a látogatók  gyalog vagy lovaskocsikkal közelítették meg a gyülések helyét, késöbb vonattal és manapság autóval igyekeznek a hivök a találkozás helyére. Mivel a nagy családok föleg lakókocsikkal közlekednek a faluba vezetö utakon óriási torlódások voltak , 7-8 km-es sorokkal .

Összesen 17 000 autó táborozott 4 napig , egy óra alatt 400-500 lakókocsit kellett elhelyezni a parkolásra kijelölt helyeken. A közlekedés megoldásának tervezésén 200 önkéntes dolgozott 2 évig, a helyszínen 20 db háromszemélyes csoport irányította a parkolásra várókat .

Semmilyen baleset nem történt.

A  mindennap több órán át tartott prédikációkat a résztvevök föleg  egy 3000 azaz háromezer négyzetméter területü sátorban hallgatták. Nemcsak a felnöttek és a fiatalok,  a gyerekek is !  Az igehirdetést  hangszórókon,  rádión és interneten át is  lehetett egyenes adásban követni. Több nyelvre tolmácsolták a szöveget és volt jelbeszédre való tolmácsolás is.

A nagy sátor felállításán de 10-du 4-ig dolgoztak az  önkéntesek. Itt jegyzem meg, hogy ennek a szervezetnek egyedülálló önkéntes munkaerö áll rendelkezésére, a munka összehangoltsága példás és egy-egy nyári gyülést évekig készítenek elö. Öt évvre elöre tudják, hol lesznek ezek  a táborok és a földek elökészítése évekkel a sátor – és lakókocsitábor elött már tervezetten folyik.

suviseurat suurteltta

A nagy sátor

Ezen a nagy sátoron kívül még több más sátor is van, az étkezés szintén sátorban történik.

ruokala

Az étkezde sátra

A sokféle célra felállított  sátrak 12 000 m2 alapterületet foglaltak el.Egy ilyen nagy  tömeg négynapos étkeztetésének megoldása még akkor is óriási feladat, ha a lakókocsikkal érkezök hoznak is magukkal elemózsiát. Az élelmet a szervezök  részben vették,  részben maguk sütötték, fözték önkéntes munkával.  Így pl. sütöttek 25 000 zsemlét, föztek 28 000 liter húslevest és vettek 400 000 mélyhütött fagylalt-tölcsért is

jätski

Fagylalt- árusok

A résztvevök megittak 21 000 liter kávét és elfogyasztottak 100 0000 db. grillkolbászt. Levest lehetett literszámra is venni és a saját lakókocsiban fogyasztani.

A jó szervezés fél siker  

A szervezök semmit nem hagynak a véletlenre. Több bizottság irányítja a tábori életet. Ilyenek az egészségügyi , a munkaügyi ( önkéntesek munkáért felelös ), szállásügyi, és üzleti úgyek bizottsága. Élelmiszerek árusításán kívül árulnak zsoltároskönyveket,  felfujható matracokat és pokrócokat is. Van orvosi rendelö, internet kapcsolat, vannak üzletek és lacikonyhák, gyógyszertár, talált tárgyak raktára, mobiltelefonok feltötö állomása. Mindent önkéntes munkával látnak el.

A sajtót médiaközpont szolgálja.

Minthogy a résztvevök fele 18 évesnél fiatalabb, nagy gondot fordítanak a gyerekekre.  Az alábbi kép azt a sátrat mutatja, ahol a tömegben esetleg elkalandozott gyerekeket kereshetik a szülök vagy a nagyobb testvérek.

eksyneet lapset

Elkalandozott gyerekek örzöhelye és hely a gyerekápolásra

A tisztálkodást 150 zuhany biztosította, építettek 16 km vízvezetéket is. A vizet két kazán melegítette, ezek teljesítménye 2,5 megawatt volt. Elfogyott 6000 csomag WC papir. A rengeteg résztvevöt 1200 eligazító tábla tájékoztatta arról, hogy  mi hol található , ezeket egész elözö télen önkéntesek készítették. Tartottak egy mühelyt is, ahol szükség esetén még gyorsan lehetett eligazító táblákat csinálni pl. arról, hogy hol osztanak úrvacsorát.

A szemetet osztályozva gyüjtötték össze,  összesen 350 ponton voltak tartályok az égethetö szemét, üvegek, fém, papir, karton, elektronika-szemét és bioszemét részére. Az  eseménysorozat befejezése utáni  takarítás- önkéntes erövel !-  olyan, hogy a tábor helye tisztább mint volt a tábor – város felépitése elött.

Jövöre Laestadius tanainak  követöi Poriban találkoznak majd. Annak a találkozónak elökészületei már most folyamatban vannak.

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemmel egy, az evangelikus egyházon belüli,  Finnországban müködö irányzatot  próbáltam meg kissé közelebb hozni Önökhöz.

Ha valaki Önök közül szívesen olvasna erröl magyarul máshol is, mellékelten a 2015-ös ,Vaasa városában rendezett gyülés  tájékoztató oldala magyar nyelven : http://www.suviseurat.fi/2015/hu/

 

Judit Mäkinen

One thought on “Finnországi levél 171. Lars Levi Laestadius követöinek nyári találkozója Tornioban : Suviseurat

  1. Visszajelzés: Suomi 100 – A legnagyobb nyári rendezvény Finnországban | Finnországi Levelek

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.