Több mint sport !  Magyar sikerek a szervátültetésen átesett sportolók Európabajnokságán Finnországban

 

Kedves Olvasók !

Mai levelem olyan sportolókról szól, akik nem ”csak”  sportolók. Hogy kik is ök arról egy kicsit többet lentebb.

A finnek egyik tulajdonsága a sport szeretete. Nemcsak az élsportokat követi nagy szurkolótábor, rengetegen sportolnak aktívan is. A nagy síversenyeken –  50-70-90 km sífutás-   ezrek vesznek részt fiatalok és öregek, nök és férfiak, mindenki.  A városi maratonok és félmaratonok szintén tömegeket mozgatnak meg. A jéghoki meccsek alkalmával ezrek  szurkolnak, sokan látogatják a különbözö labdajátékok versenyeit is. A sport látható része a finn médiának.

kasiohjelmakuvapieni

Sajnálattal veszem azonban  észre, hogy vannak olyan sportolók akik közel sem kapnak annyi nyilvánosságot mint amit megérdemelnének. Ezek olyan sportolók akik nem csak sportolók. Ezek az emberek súlyos betegségeken mentek át , valamilyen formában sérültek lettek egész  hátralévö életükre. Most nem  azokra gondolok, akik  balesetek után kerültek tolókocsiba. Öket  a paraolympiai versenyeken követheti a nagyközönség, egy-egy alkalommal televiziós adások is közelebb hozzák öket a sportokért rajongókhoz.

Azokra a fiatalokra és idösebbekre gondolok, akik szervátültetésen mentek át és azokra, akiket vesebetegségük idöröl- idöre gépekhez köt  a dialysis-sel élö sportolókra.  Az ö versenyeiket nem kiséri nagy nyilvánosság, ezeket a sportolókat nem ismeri a közönség névröl, nem árulnak a nevükkel díszített sportfelszereléseket és nincs nagy rajongótáboruk sem, autogrammjukat nem gyüjtik a sportokért lelkesedök. Ez nagy kár, mert

Ezek a sportolók  igazi sportolók, az ö sportjukban nem csak sportól van szó. Az ö sportjukban szó van az élet szeretetéröl, a nehézségek legyözéséröl, szorgalomról, bátorságról, kitartásról és nem utolsó sorban, talán inkább elsö sorban AKARATRÒL. Így csupa nagy betüvel. Ök nem csak a betegségüket gyözték le, legyözték a rengeteg félelmet, a sok-sok fájdalmat, a lemondások okozta csalódásokat. Legyözték a sajnálkozókat, a kíváncsiskodókat és a részvétteleneket, a betegségük miatt öket elfelejtöket, a tölük megfutamodókat és a velük szemben közönyöseket is.

Ezek a sportolók megmutatták és nap mint nap megmutatják a környezetüknek, hogy mire képes az ember, hogy mit tud elérni egy fiatal és egy idös is.  Ha rájuk gondolok eszembe jut, hogy vajon miért is hiányzik az akarat a hit-remény és szeretet mellöl ?

A szervátültetésen átesett sportolók Európabajnoksága Finnországban

 

Jelenleg – július 10-17 között  folyik Finnországban, Vantaa városában a szervátültetésen átesett sportolók Európa bajnoksága. Ezen a bajnokságon 25 európai ország 550 sportolója vesz részt.

Magyarország sportolói is itt vannak !

Magyar csapat

A magyar csapat

 A házigazda Finnország csapata 94 lelket számlál. A versenyek 14 sportágban folynak, ezek a golftól az úszásig sok mindent felölelnek. A legtöbb résztvevö az atlétikai számokban indul.

A bajnokság két nagy európai szervezet rendezte verseny. Két nagy csoportban vannak a versenyzök: a szív- és tüdöátültetésen átesettek és a más szervek ( máj és vese) átültetésén átmentek valamint a dialyzissel élök versenyeznek Vantaa-ban. A versenyekkel egyidöben Finnország fövárosának régiójában megrendezésre kerül a Elinsiirtoliikunnan viikko/Szervátültetéssel kapcsolatos mozgás hete . Ennek keretén belül a nagykzönséget felvilágosító elöadások, mühelyek és szimpoziumok vannak.

A magyar csapat már most – még tartanak a versenyek- sok érmet mondhat magáénak.

Az eddigi  nyertesek között vannak Hajnalka Mária Kövér , Zsuzsanna Hanyu, Judit Dobos, Péter Jakubovics, Timea Sipos, Fanni Kisbakonyi, Georgina Németh, László Venyercsán, Csaba Zilaj, András Lászlóné Jung, Judit Berente, Alexandra Gyurkó, Márk Molnár-Farkas, Judit Jeszenkovits, Timea Luka, József Nádasdy, Flóra Anett Süli, Ádám Domonkos, Alexandra Gyurkó, Zsolt Krucsó,  Róbert László Gelencsér .

Finnországban itt és most  van a

Szervátültetésen átesett gyerekek és fiatalok nemzetközi  tábora is

A tábort az Európai unió támogatja, a fiatalok és családjaik részvétele a szállás, étkezés és a program ingyenes! A tábor július 13-17 között müködik, a programról itt lehet tájékozódni :http://www.vantaa2016.fi/en/etsw16/youth-camp/program

 

A szállás két,  finn standard szerinti négycsillagos szállodában van, ezek a  Rantasipi Airport Hotel és a Cumulus Sport Hotel.

 

Kedves Olvasók !

Mivel az atlétika számai még tartanak a végleges eredményeket egyenlöre nem tudom. De már most szeretettel és szívböl gratulálok a magyar válogatott minden egyes tagjának. Közöttük nincsenek vesztesek, mindenki gyöztes.  Az ö sportjuk nem csak sport, hanem mérhetetlenül több annál . Ezek a sportolók saját példájukkal igazolják, hogy nincs lehetetlen, hogy hinni kell a gyógyulásban, remélni a folytatást,  szeretni az életet és azt, hogy mire képes valaki az erös akarat segítségével.

 

 

Judit Mäkinen

Források:

One thought on “Több mint sport !  Magyar sikerek a szervátültetésen átesett sportolók Európabajnokságán Finnországban

  1. Visszajelzés: Fényesen szerepelt  a magyar csapat Finnországban ! | Finnországi Levelek

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.