Team Rinkeby : Skandináv biciklisták gyüjtenek a rákbeteg gyerekeknek

Kedves Olvasók !

Mai levelemben egy skandináv kezdeményezésröl írok.

Team Rinkeby a neve annak a skandináv jótékonysági kezdeményezésnek, melynek júliusi   akcióján  Finnországból négy csapat, összesen  132 biciklista vesz részt. Ez nem bicikliverseny, bárki jelentkezhetett résztvevönek. A rákbeteg gyerekeknek gyüjtenek. Tavaly a finn rákbeteg gyerekeket támogató Sylva ry. regisztrált egyesület 240 000 eurot gyüjtött, idén többre számítanak.

getimage

A skandináv államokból – Dánia, Svédország, Norvégia, Fär szigetek és Finnország –  összesen 38 csapatban 1600-an bicikliznek Párizsba, ahol egy hét mulva találkoznak majd.Helsinkiben július 8.-án gyülekeztek a finn résztvevök a belvárosi Kansalaistori nevü téren.

Pyörilijät Kansalaistorilla

 Innét rendöri kísérettel hajtanak a Helsinki keleti részén lévö  Vuosaari kikötöbe, ahonnét hajóval folytatják az utat Németországba, Travemündebe. Finnország csapatát négy város : Helsinki, Espoo, Tampere és Jyväskylä csapatai alkotják. Utóbbi városból már szerdán elindultak a biciklisták Helsinki felé, a tampereiek csütörtökön pattantak nyeregbe.

A napi penzum 150-200 km, az egész megteendö út kb. 1000 km.A csapatokat szerviz-teherautók és több személyautó is kíséri , azok élelmiszert és más szükséges dolgokat visznek magukkal. Az éjszakai szálláshelyek és a vacsorák  szállodákban lesznek, napközben önellátók a résztvevök.

 Sylva ry / Sylva regisztrált egyesület

A Sylva nevü országos egyesületet 1982-ben alapítottak a rákbetegségekben szenvedö gyerekek, fiatalok és családjaik részére.

sylva_logo180

Az egyesület egy Televiziós dokumentumfilm után született, melyben 1982 január 31.-én a TV 1-es csatornáján Mirja Pyykkö riporter bemutatta a Helsinki Gyerekklinika 10.  osztályának, a rákbetegek osztályának életét. A filmet követö országos gyüjtés három hónap alatt több mint 3 millió finn márkát eredményezett. ( Mai pénzben ez több mint 500 000 eurot jelent ).  Az emberek ráébredtek arra, hogy mit jelent a szülöknek és a családoknak úgy általában egy ilyen diagnózis, milyen radikálisan változik meg a mindennapi élet és nem utolsó sorban rájöttek arra, hogy  mi az élet értékrendje.

Az egyesület rendez elöadásokat és támogatott nyaralásokat, eseménysorozatokat.  Hasonló sorsúak támogatják itt egymást azzal a céllal, hogy segítsenek a betegség által okozott megváltozott élethelyzetben egymásnak. Az egyesület olyan önkéntes segítök munkáját is támogatja, akik  már meggyógyultak betegségükböl. Ezek a fiatalok betegtársaikat beszélgetésekkel segítik , lelki támaszt adva nekik. Különösen fontos ez a támasz az olyan fiatalok részére, akik a kezelések után maradandó sérülésekkel élnek.

Az egyesületröl a facebookon itt lehet tájékozódni: https://www.facebook.com/Sylva-ry-167446073276368/?fref=ts

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Team Rinkeby : Skandináv biciklisták gyüjtenek a rákbeteg gyerekeknek

  1. Dicséretre méltó, hasznos, figyelemfelkeltő tevékenységük. Mégis csak van az emberekben rengeteg együttérzés és jóra való hajlam. L.

    2016. július 8. 15:32 “Finnországi Levelek” írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Mai levelemben egy skandináv > kezdeményezésröl írok. Team Rinkeby a neve annak a skandináv jótékonysági > kezdeményezésnek, melynek júliusi akcióján Finnországból négy csapat, > összesen 132 biciklista vesz részt. Ez nem bicikliverseny, ” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.