Milyen meleg vagy hideg a finn tavak vize ?

 

Kedves Olvasók !

Nem egyszer hallani, hogy Finnország tavainak vize olyan hideg -egyenesen  jéghideg – hogy azokban nem is lehet fürdeni. Ez a térkép a 2016 június 26.-i helyzet mutatja .

images

A források közötti elsö  címre kattintva egy táblázat is látható, melyben számos tó vizének hömérsékletét lehet ellenörizni. Legmelegebb a víz ma  Sysmää-nél: 20.5 C fok.

A tavak ugye különbözö mélységüek, az itt mutatott höfokok a felszini víz hömérsékletét jelentik. Ezt minden helyen egyformán mérik;  azaz reggelente 8.20-kor a parthoz közeli helyen. A méröállomások automatikusan müködnek és így történik az adatfeldolgozás is.

A táblázatban három érték látható: a víz hömérséklete, a középértéktöl való eltérés és a megfigyelés évei.

A felszini víz hömérséklete gyorsan változhat ha szeles az idö, ennek oka, hogy a szél könnyen felkavarja a tavak vizét és a mélyebb, hidegebb vízrétegek kerülnek közelebb a felszínhez, lényegesen lehütve a felszíni víz hömérsékletét.

Hogy ki milyen hömérsékletü vízben szeret úszni vagy  fürödni az nagyon személyes dolog.A finn gyerekeket nem szokta zavarni a hüvös víz, még libabörösen is azt kiabálják, hogy : nem fázok !  A gyerekek órákig tudnak  játszani a vízparton, minden különösebb játékszer nélkül. Ezt mutatja a híres finn festö Albert Edelfeldt  1884-ben  festett képe is : Játszó fiúk a parton.

713px-Albert_Edelfelt_-_Leikkiviä_poikia_rannalla

A képet Helsinkiben az Ateneum múzeumban lehet megtekinteni.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.