Új nemzeti szimbólum ? Finnország nemzeti étele.

 

Kedves Olvasók !

Elözö leveleimben már írtam Finnország nemzeti szimbólumairól: a zászlóról, himnuszról, címerröl, a kantele-röl  és a nemzeti eposzról a Kalevala-ról.

Finnország 2017-ben ünnepli önálló fennállásának 100. születésnapját és erre az alkalomra új nemzeti szimbólumot keres az ország. Ez pedig a nemzeti étel lesz.

De, hogy mi ez az étel az egyenlöre még titok- a finnek szavazással fogják eldönteni ezt. A szavazás 2016 június 21- töl szeptember 30.-ig tart és mindenki részt vehet rajta. Két szervezöje van a szavazásnak,ezek az ELO = Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö / A finn ételkultúrát elösegítö alapítvány és az MTK =Maataloustuottajien keskusliitto/ Mezögazdasági termesztök központi szövetsége .

A szavazás egy internetes szavazólappal történik. A lapra felírandó az ajánlott étel neve,  a szavazó neve és címe.  Minden szavazó automatikusan részt vesz a nagydíjért folyó versenyen. A díj egy kb. 600 eurót érö,  mindentudó konyhagép: KitchenAid.

Kitchenaid yleiskone

A leadott szavazók közül a nagydíj  nyertesét sorsolás dönti el 2016 október 3.-án .

Hogy mi lesz az új nemzeti szimbólumként tudatosított étel azt egy szakértö zsüri határozza el .A szavazás eredményét és ezzel az új nemzeti szimbólum nevét 2017 januárjában hozzák majd nyilvánosságra.

Kedves Olvasók !

Érdeklödéssel várom a szavazás eredményét, hiszen Finnország minden tájegységének több jellegzetes étele is van. Hogy ez lazacleves, karéliai ragu, birkacomb , sertésborda,  valamilyen kása, esetleg piróg vagy valami egészen más lesz azt jövöre fogjuk megtudni. Addig is ajánlom Önöknek a finn konyhával való  ismerkedést Pente Bernadett segítségével : Rokon népünk konyhájában címü,  nagysikerü szakácskönyve már több kiadást is megért.

keittokirja_kansi

Vidám ismerkedést a finn konyhával !

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.