Finnországi levél 169. Juhannus: a finn zászló és a nyár ünnepe.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

169.levél.   Juhannus:  a finn zászló és a nyár ünnepe                                    2016 június 22.

 

Kedves Olvasók !

Elözö  levelemben beharangoztam, hogy a kesämökki/nyaraló témáról írok legközelebb. Mivel azonban a nyár nagy ünnepe – Juhannus- elött állunk, mai levelem ezzel a témával foglalkozik .

Amikor ezeket a sorokat írom, ma  június 21.-én a leghosszabb a nap, èszakon most van a fehér éjszakák ideje, Inariban az orszxág egyik legészakibb helyén  a nap a horizont felett van 24 órán át.Ezzel szemben Helsinkiben napkelte 4.03-kor és napnyugta 23.09-kor van, a napnyugta és napkelte közötti szürkület 2. 27 h- DE ezalatt az idö alatt sincs sötét !

A nyári napéjegyenlöséghez legközelebb esö hétvégén ünnepli Finnország a nyár ünnepét Juhannust ez a nap egyben a finn zászló ünnepe is. Ezen a napon a zászlót nem húzzuk le este, a világos éjszakában egész éjjel lobogó  zászló viszi hírét az ünnepnapnak.

Hogy mi minden tartozik a Juhannus ünnepléséhez, arról két elözö levélben  is írtam már, akiket érdekel nézzenek be az alábbi levelekbe itt:

21.levél http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=49226&nyelv=0

140.levél: https://finnorszagilevelek.com/2015/06/28/140-level-juhannus-nyar-kozepe/

Mai levelemben azokkal az összetett finn szavakkal ismerkedünk, melyek a juhannus-szóval kezdödnek, ezzel is gyarapítva a finnül tanulók szókincsét.

Egy kis történelem

Juhannus ünnepét Keresztelö Szt.jános / Johannes Kastaja  emlékére tartjuk. A Johannes név régi kiejtési módjából jött létre a Juhannus szó, a név finn formában: Juhani egyike az itt  gyakori férfineveknek. Rövidített/ becézett alakja :  Jussi sok finn kisfiú neve. Június 24.-e a finn névnapok közül Juha,Juhani, Janne,Jani napja, a svéd nevek közül Johannes és Johan névnapja ez a nap.

Van azonban egy másik neve is ennek a napnak, ez a név Finnország nyugati részén használatos:

Mittumaari

Ez a szó a svéd midsommer= nyár közepe szóra vezethetä vissza  – ugye tudjuk, hogy a finn beszélt  nyelvben  a d-betü sokszor t- re változik.

Juhannus –t nemcsak Finnországban ünneplik, Svédországban és a balti államokban szintén ünnepelnek.

De térjünk a juhannus kezdetü öszetett szavakra, mai levelem témájára.

Juhannussauna

A szaunázás Juhannuskor elengedhetetlen rituálé, ehhez friss nyírfavirgácsok tartoznak. A virgács neve az országrésztöl függöen vagy: vihta Nyugat-Finnországban  vagy vasta Kelet-Finnországban.

Manapság már piacokon friss,  söt mi több nagy bevásárlóközpontokban mélyhütött szaunavirgacsokat is lehet kapni, de az igazi az amit az ember maga csinál. A vasta kötése nem akármilyen összecsomózása ilyen meg olyan nyírfaágaknak, azt tudni kell. A jó vasta egy bizonyos nyírfa friss ágaiból  készül, ennek neve rauduskoivu (Betula verrucosa, közönséges nyír) . A másik a hieskoivu ( Betula pubescens, molyhos/szörös nyír )  nem olyan jó erre a célra.

A kétfajta nyírfát a legkönnyebb a leveleikröl megkülönböztetni.

rauduskoivu &hieskoivu

A rauduskoivu levelei háromszög alakúak, szélük fürészfogas , a kis és nagyobb fogak váltakoznak egymással . A hieskoivu levelei kerekdedek és a szélükön levö fogak  egyforma nagyok. Ennek a nyífának az ágai szívósabbak ezért ezt a kész virgács ágainak összekötözésére használják . Hagyományosan semmilyen spárga vagy netántán drót nem tartozik az igazi szaunavirgácshoz.

saunavihta

Hogy hogyan kell kötni a virgácsot azt az alábbi linken levö video mutatja meg.

http://areena.yle.fi/1-2872873

A finnül tanulok bizonyára értik a magyarázatot ugye ?

Juhannuskokko , Juhannusvalkeat /Juhannusmáglya

Juhannus napjának elöestéjén legtöbbször a vízpartokon sok helyen lobognak ezek a nagy máglyák. A kokko-nak sok településen ”saját helye” van, azaz minden évben ugyanazon a helyen gyujtják meg. Nem kis tábortüz ez, hanem  nem egyszer méteres lángokkal égö több méter magas tüz.

Juhannuskokko Kouvolassa

A kokko-hoz szükséges anyagokat szokás már jó idöben- nem egyszer hetekkel korábban gyüjteni és a körülötte az  ünneplök vidám tánccal ünneplik a virágzó nyarat.

Juhannushäät/Juhannusi esküvö

A nyár a termékenységet is jelenti, a világos, hosszú éjszakátlan éjszaka egyben a szerelem ideje is. Évszázadokkal ezelött – 1700-1800 as években – az esküvöket általában a termés betekarítása után, összel  tartották, mert akkor több ideje volt a háznépnek az esküvöi elökészületekre és ünneplésre.

Az 1900-sz évektöl kezdve vált szokássá  esküvöt Juhannuskor tartani, ez a szokás azonban lassacskán ”kimegy a divatból”, mivel Juhannus idején manpság sokan a szabadságukat töltik és a rokonságot nem könnyü ilyenkor összehozni.

Van azonban egy olyan esküvö Juhannuskor amit az egész ország követhet a televizió adásán át. . Ez a Helsinkiben tartott esküvö a Seurasaari nevü  szigeten. A szertartás az ott levö kis templomban – a templom: Karunan kirkko az 1600-es évekböl származik .A szertartás után a fiatal pár gyujtja meg az ünnepi  kokko-t és a tüz mellett táncolt esküvöi keringöt sokszázan ünneplik, a rokonokon kívül bárki, aki oda megy.

Az alábbi képen a templom és a 2015-ben itt esküdt pár – Susanna és Jaakko-  látható.

Mivel a Seurasaari Helsinki tájmúzeuma is egyben,  a városban levö  rengeteg túrista is közelröl élheti át Juhannus éjszakájának varázsát. A kokko körül a fiatal páron kívül népitánc -együttesek is táncolnak, általában a közönség is csatlakozik a tánchoz.

Juhannustaika/Juhannusvarázslat

Juhannuskor azok a lányok akik férjhez szeretnének menni sokféle varázslathoz folyamodhatnak, hogy ráakadjanak a jövendöbelijükre. Ezek között van az, hogy lefekvéskor a párna alá tett virágok segítenek abban, hogy a leányzó álmában találkozzon leendö párjával.

Tienháromféle  virág  vagy egy négylevelü lóhere kell ehhez  a párna alá.

images

De vannak más varázslatok is .Ha este a bal lábra egy kifordított zoknit húzott a lány és abba a sarka alá egy ötpennis pénzt tett,biztosan találkozott álmában a völegényjelölttel- ha ezután a varázslat után egy szót sem beszélt. Ha a párna alatt egy rézpénz volt éjszakára akkor reggel az elsö férfi aki szembejött volt a kiválasztott.

Hogy ezek a varázslatok mennyibe segítettek a férjhezmenést óhajtó lányoknak céljuk elérésében, arról nem találtam  biztos irodalmi adatot !

Juhannuskoivu /Juhannusnyírfa

Juhannuskor szokás a házakat is kissé feldíszíteni és ehhez tartozik a juhannusnyírfákkal díszített bejárat, mint a mellékelt kép is mutatja.

Juhannuskoivu

 

Ez a kép egy hétgyerekes édeanya Ryytimaan Minna blogjából van a képen az ö szülöháza látható teljes juhannusi díszben.

Juhanussalko/Juhannusrúd

A díszes rúd felállítása föleg a svéd nyelvü környékeken szokásos. A díszeket nagy szakértelemmel készítik és minden dísznek van valamilyen jelentösége. Ahvenanmaa szigetvilágában – mely tisztán svéd nyelvü –  látjuk a legtöbb ilyen díszes rudat, a többméteres rúd felállítása társadalmi esemény minden településen.

kokko-ahvenanmaa-kuvaaja-roope-ja-jonny-hietala

Kedves Olvasók !

Soraimat zárva Mindnyájuknak kellemes hétvégét és  “Hyvää Juhannusta ! “kíván

 

Judit Mäkinen

 

5 thoughts on “Finnországi levél 169. Juhannus: a finn zászló és a nyár ünnepe.

 1. Visszajelzés: Szt. Iván éjszakája – Juhannus | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

 2. Visszajelzés: Juhannus – Szt. Iván-nap – 2020 nyarán 301.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

 3. Visszajelzés: Szt.Iván ünnep Finnországban, a nyár közepe : Juhannus. 272. levél | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

 4. Visszajelzés: Üdvözlettel Juhannus idején | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

 5. Nálunk Luca napjához fűződnek a “varázslatos” hagyományok. L.

  2016. június 21. 12:33 “Finnországi Levelek” írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra 169.levél. Juhannus: a finn zászló és a > nyár ünnepe 2016 június 22. Kedves > Olvasók ! Elözö levelemben beharangoztam, hogy a kesä” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.