Helsinki napja : június 12

 

Kedves Olvasók !

Június 12.-én ünnepeljük  Finnország fövárosának, Helsinkinek napját. A város különbözö rendezvényein  ezen a napon több mint 100 000 látogató vesz részt.

Az ünnepnap ötlete az 1950-es évek végén az akkori városi vezetöségének, nevezetesen   a polgármesternek  Lauri Aho-nak  és a Helsinki társaság titkárának Jorma Waronen-nek köszönhetö. Az elsö Helsinki napot 1959-ben rendezték, akkor a rendezvényeket 10 000-en látogatták.

Ezen a napon az érdemes polgárokat a városi tanács  Helsinki éremmel tünteti ki.

Helsinki mitali

Az érem 30 g 18 karátos aranyból készült, értéke kb. 1000 euro. Az érem hátsó oldalán ez áll: Acti labores iucundi = A szorgalom az örömünk. Az érmet Armas Lähteenkorva müvész tervezte, a szalag Olof Eriksson terve. A Helsinki érem 1956 óta kerül kiosztásra. Az aranyéremet azok kaphatják akik legalább 20 évig dolgoztak a város javára .

Minthogy Helsinkinek  – és Finnországnak is – két hivatalos nyelve van, megemlékeznek a svéd nyelvüek is. A Stadin Slangi ( a Város szlengje) nevü egyesület megválasztja a Stadin Kundi-t ( a város ”legényét  ” ) és a Stadin Friidu ( a város ”leányzóját ” ) is. Ezekkel a címekkel kitüntetettek is jelentösen hozzájárultak munkájukkal Helsinki felemelkedéséhez.Ez az egyesület céljául a helsinki városi szleng megörzését tüzte ki, ez egy olyan nyelv amiben a svéd és finn szavak keverednek egymással és amit csak azok értenek és beszélnek,  akik mindkét nyelvet nagyon magas fokon , a kettö közül az egyiket  anyanyelvként  bírják.

Akik koránkelök azok részt vehetnek hajnali 6.30-kor  a város birtokán a tehenek reggeli fejésén, a késöbben kelöket reggel  a városháza belsö udvarán  várják   kávéra és  és rebarbarasüteményre.

helsinki-paiva_aamukahvit_2015

Az ünnepnapot a polgármester,  Jussi Pajunen beszéde nyitja meg. A beszédet jelbeszéddel is tolmácsolják majd.

A kávézás idején a hangulatot zene is biztosítja , ezért a We love Helsinki együttes felelös.

lataus (4)

Ezen a napon az autó –  forgalom megszünik a belváros szívében és este  az Esplanaadi északi oldalán hosszú-hosszú asztalok várják a vacsora- piknikezöket. Ez azért is lehetséges, mivel nálunk ilyenkor este nincs sötét !

illallinentaivaanalla_poyta_kuvalaurirotko

Erre a vacsorára jelentkezni kell, az egymás melletti  helyeket  érkezési sorrendben foglalják el a résztvenni óhajtók, a szabadon maradt helyeket az elöre bejelentkezetlen,  “váratlan” vendégek kapják. A hangulatot Lauri Rotko fenti képe illusztrálja.

Június 12.-én számtalan program biztosítja a reggeltöl estig pezsgö  életet  Helsinkiben , remélhetöleg  esöisten is kedvez majd az ünneplöknek és elfelejt esöt küldeni a nyakukra.

Akiket érdekel a teljes program, nézzenek be ide:

http://www.helsinkipaiva.fi/fi/koko-ohjelma

A fenti címen  oldal bal felsö sarkában lehet kiválasztani a nyelvet, finnen és svéden kivül a program angolul és oroszul is olvasható.

Jó szórakozást kívánok !

 

Judit Mäkinen

 

One thought on “Helsinki napja : június 12

  1. Ez meglepett, hogy a városi szleng megőrzését ápolják. Igazán eredeti!

    2016. június 8. 15:40 “Finnországi Levelek” írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Június 12.-én ünnepeljük > Finnország fövárosának, Helsinkinek napját. A város különbözö > rendezvényein ezen a napon több mint 100 000 látogató vesz részt. Az > ünnepnap ötlete az 1950-es évek végén az akkori városi vezetöségének, ” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.